Nov vladni predlog prinaša Ljubljansko mesto občino kot samostojno pokrajino poleg 12 drugih. Foto: MMC RTV SLO
Nov vladni predlog prinaša Ljubljansko mesto občino kot samostojno pokrajino poleg 12 drugih. Foto: MMC RTV SLO
Ivan Žagar
Po besedah ministra Žagarja je predlagani zemljevid pokrajin do referenduma še mogoče dopolnjevati in spreminjati. Foto: www.eu2008.si
Dežela
Prebivalci bi se na morebitnem referendumu odločali o usodi svoje pokrajine. Foto: RTV SLO

Nov predlog pokrajin je sledeč: Mestna občina Ljubljana, Goriška (oziroma Severnoprimorska), Obalno-Kraška (Južnoprimorska), Gorenjska, Osrednjeslovenska, Dolenjsko-Belokranjska, Posavska, Celjska, Savinjsko-Šaleška, Koroška, Mariborska (Osrednještajerska), Vzhodnoštajerska (Ptujsko-Ormoška) in Pomurska (Prekmursko-Prleška).

Na območju vsake od predlaganih 13 pokrajin bi se prebivalci opredeljevali, ali se s predvideno pokrajino, v katero naj bi sodili, tudi strinjajo. Kjer obstajajo tudi dileme o imenu pokrajin, pa bi se opredeljevali tudi o tem.

Minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar, je dejal, da so se odločili za predlog 12 plus ena pokrajina, saj bi Mestna občina Ljubljana prevzela izvajanje pokrajinskih nalog na svojem območju.

Žagar: Idealne rešitve ni
Predlog so predstavili vodje poslanskih skupin SDS-a, SLS-a in NSi-ja skupaj z ministrom Žagarjem, ki je tudi poudaril, da tako kot pri vprašanju občin ne bodo spraševali celotne države o vprašanjih posameznega območja. Žagar je še dodal, da se zaveda, da idealne rešitve, ki bi ustrezala vsem 210 občinam, ni.

Pokrajinske volitve bodo povezane z lokalnimi čez 2 leti
Zemljevid, ki je po ministrovih besedah rezultat procesa dosedanjih usklajevanj in tudi pripomb lokalnih okolij, še vedno pa naj bi ga bilo mogoče še dopolnjevati, tako da so še pred referendumom možnosti za spremembe.

Minister tudi verjame, da bo do referenduma priložnost za predstavitev ostale pokrajinske zakonodaje, ki je pred tretjim branjem v DZ-ju in prinaša vsebinske rešitve. Volitve prvih pokrajinskih organov bi nato povezali z lokalnimi volitvami čez dve leti

V združenju občin podpirajo predlagani predlog
V združenju slovenskih občin podpirajo tako predlog 12 plus ena pokrajina kot tudi način izvedbe referenduma.

Opozicija kritična do predloga
Opozicijske poslanske skupine koalicijski predlog ocenjujejo kot pomanjkljivega, večina pa bi podprla dopolnjeno vprašanje, ki bi omogočalo volivcem, da se sami izrazijo o številu pokrajin. Poleg tega pa vladni predlog ocenjujejo kot predvolilno potezo. V SD-ju, Zaresu in Lipi tudi opominjajo, da so njihovi predlogi za referendum bili zavrnjeni.

B. K.