Foto:
Foto:

Obrambni minister Anton Grizold je dejal, da se z vstopom v EU in Nato približevanje že uveljavljenim standardom ne bo končalo. Treba bo namreč nadaljevati dosedanje prilagajanje na varnostnem, obrambnem in vojaškem področju.

13-odstotno povišanje sredstev
Glede na finančni načrt za leto 2003 je za SV v letošnjem letu namenjenih za 13 odstotkov več sredstev, in sicer 66,543 milijarde tolarjev. Iz temeljnih razvojnih programov naj bi letos financirali dodatno opremo sil za posredovanje, sistem za podporo poveljevanja in kontrole, za logistiko ter letalstvo in zračno obrambo. Med drugim bo vojska letos dobila tudi dva helikopterja vrste cougar.

SV bo sodeloval tudi v operacijah v podporo miru, s tem pa naj bi še dodatno okrepili sloves Slovenije kot aktivne in odgovorne članice mednarodne skupnosti. V kratkem naj bi v Afganistan odšla manjša enota vojakov, sicer pa letos ne načrtujejo napotitev dodatnih enot v nove mirovne operacije zunaj Balkana. Slovenija je sicer izkazala interes, da bi sodelovala v procesu, v katerem bo EU prevzel misijo Sfor v Bosni in Hercegovini.

Letos še 600 poklicnih vojakov
Letos naj bi sicer zaposlili novih 600 poklicnih vojakov. Največ potreb je po vojakih s četrto in peto stopnjo izobrazbe, zlasti tehniške smeri. Slovenija bo okrepila tudi sodelovanje v mednarodnih mirovnih operacijah.