Matični odbor DZ-ja je zavrnil predlog novele zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb, ki ga je vložil ZaAB. Foto: Borut Peršolja/Državni zbor
Matični odbor DZ-ja je zavrnil predlog novele zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb, ki ga je vložil ZaAB. Foto: Borut Peršolja/Državni zbor

Matični odbor DZ-ja je namreč zavrnil predlog novele zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb, ki ga je vložil ZaAB.

Vodja poslancev stranke Jani Möderndorfer je pojasnil, da so želeli končno razrešiti težave pri ustanavljanju komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki je državni zbor nima že več mesecev, ker v SDS-u vztrajajo pri članstvu poslanca in njihovega predsednika Janeza Janše v komisiji.

Poleg odbora proti tudi koalicija
Po mnenju poslancev ZaAB-ja Janša ne more biti član "enega najpomembnejših teles civilnega nadzora nad delom organov pregona, hkrati pa biti tudi sam nadziran", zato so s spremembo zakona želeli onemogočiti sodelovanje v komisiji osebam, ki so pravnomočno obsojene zaradi kaznivih dejanj, v povezavi s katerimi se lahko odrejajo preiskovalni ukrepi, prav tako pa ne bi mogli biti člani komisije tisti poslanci, zoper katere je vložena pravnomočna obtožnica ali obtožni predlog.

Ob tem je Möderndorfer izpostavil, da sicer ne gre za vprašanja ene osebe, pač pa vse poslance, ki bi se lahko znašli v takšnem navzkrižju interesov.

Predlog novele je matični odbor DZ-ja, kot rečeno, zavrnil, tudi koalicija pa je menila, da ni potrebe po spremembah zakona, ker zadeve že ureja poslovnik. Tako je poslanec SMC-ja Bojan Dobovšek v razpravi dejal, da je tematika za zdaj ustrezno rešena, ob tem pa opozoril, da se "nikoli ne bomo jasno mogli rešiti zlorab, ki se dogajajo, pa kakor koli bi že tematiko uredili".

Če komisije še vedno ne bo, bo ZaAB vztrajal pri svojem
A v ZaAB-ju poudarjajo, da bi komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb ustanovili že v 30 dneh, če bi bil poslovnik DZ-ja res jasen. Predvsem pa poslovnik, kot dodajajo, ne vsebuje določb v povezavi z navzkrižjem interesov, saj je "več kot očitno, da so v DZ-ju poslanci, ki ne spoštujejo nobenih etičnih meril".

Napovedali pa so tudi, da bodo novelo znova vložili v zakonodajni postopek, če komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb ne bo ustanovljena v mesecu dni.