Anže Logar (SDS) je predlagal, da bi MVK od Vrhovnega sodišča prejela pojasnila o trajanju postopka odločanja o Janševi zahtevi za varstvo zakonitosti. Foto: BoBo
Anže Logar (SDS) je predlagal, da bi MVK od Vrhovnega sodišča prejela pojasnila o trajanju postopka odločanja o Janševi zahtevi za varstvo zakonitosti. Foto: BoBo

Sejo je SDS namreč želel razširiti s predlogom za sklic javne predstavitve mnenj o vprašanju poslanskega mandata predsednika stranke Janeza Janše. Prav tako se člani MVK-ja niso strinjali, da na dnevni red uvrstijo zahtevo za pridobitev podatkov od vrhovnega sodišča glede odločanja o Janševi zahtevi za varstvo zakonitosti.

Poslanska skupina SDS-a je na današnji seji mandatno-volilne komisije predlagala, da bi komisija od vrhovnega sodišča zahtevala podatke, ki jih potrebuje pri opravljanju svojih nalog, torej pri odločanju o Janševem mandatu, ki prestaja dveletno zaporno kazen zaradi obsodbe v zadevi Patria, hkrati pa je poslanec v državnem zboru.

Anže Logar (SDS) je dejal, da predlagajo, da komisija od vrhovnega sodišča dobi pojasnila, ki jih potrebuje, predvsem o trajanju postopka odločanja o Janševi zahtevi za varstvo zakonitosti, ter da se seznani z vsemi pomembnimi informacijami.

SDS bi poslušal pravne strokovnjake, ne "plačanih pravnikov"
V SDS-u so na sejo želeli uvrstiti še predlog za predstavitev mnenj o razlogih za prenehanje mandata poslanca. Kot je dejal Logar, gre za pomembno politično in ustavnopravno strokovno vprašanje, s katerim se ukvarjajo že dva meseca. Po njegovih besedah bi na predstavitvi mnenj tako lahko slišali različna stališča pravnih strokovnjakov, "za razliko od plačane skupine opredeljenih pravnikov".

Večina članov MVK-ja je oba predloga za širitev dnevnega reda zavrnila. Vodja poslancev ZaAB-a Jani Möderndorfer je dejal, da gre za ponoven poskus zlorabe parlamentarne komisije.

Člani pa so razširili dnevni red z odločanjem o nadomestnih poslancih in s predlogoma za imenovanje dveh namestnikov varuhinje človekovih pravic.