Mandatno-volilna komisija  vprašanja Janševega poslanskega mandata še ni razrešila. Foto: Borut Peršolja/Državni zbor
Mandatno-volilna komisija vprašanja Janševega poslanskega mandata še ni razrešila. Foto: Borut Peršolja/Državni zbor
Varnostne službe še vedno brez nadzora

DZ je prvotno ustanovitev komisije zavrnil, ker je bil za člana komisije predlagan tudi predsednik SDS-a Janez Janša, ki prestaja zaporno kazen na Puščavi pri Mokronogu. SDS je Janšo ponovno predlagal, zato je večina poslanskih skupin (ZL, DeSUS, SMC, SD in ZaAB) že ob začetku razprave DZ-ja napovedala, da bodo imenovanje nadzornikov na glasovanju ponovno zavrnile.

Janša bi DZ zatožil EU-ju
Glede na dejstvo, da je glavni vzrok članstvo Janeza Janše v komisiji, se je v razpravi oglasil tudi Janez Janša. Predsednika DZ-ja Brgleza je podučil, da bi moral to točko (potrditev nadzorne komisije) umakniti iz dnevnega reda, saj se z njo zgolj troši denar davkoplačevalcev. Nenazadnje je večina strank že prvič napovedala, da sestave komisije ne bo potrdila, če bo v njej predsednik SDS-a.

Janša je tudi opozoril, da imamo prvič v zgodovini države situacijo, kjer lahko predsednik vlade s pomočjo tajne službe brez nadzora prisluškuje komurkoli. Ob tem je omenil, da je morala Slovenija za vstop v EU izpolniti politične kriterije, kjer je visoko parlamentarni nadzor nad oboroženimi silami in tajnimi službami.

V kolikor poslanci ne bodo potrdili komisije za nadzor tajnih služb, pa je Janša zagrozil, da o tem obvestil evropsko javnost. "Če boste komisijo zavrnili, bomo to razpravo sprožili pri pristojnem odboru evropskega parlamenta in tudi na plenarni seji evropskega parlamenta," je opozoril Janša.

Situacija brez nadzora ni dobra
Vse poslanske skupine se sicer načeloma strinjajo, da ni dobro, da ni nadzora nad obveščevalnimi in varnostnimi službami. Vodja poslanske skupine NSi-ja Matej Tonin je predlagal, da bi o vsakem članu komisije glasovali posebej, kar naj bi omogočal že sedanji zakon.

Poslanska skupina ZaAB-ja pa je v parlamentarni postopek vložila tudi novelo zakona, ki jasno predvideva možnost glasovanja o vsakem članu komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb posebej.

Seja je bila vmes za pol ure prekinjena, ker je poslanec SDS-a Jože Tanko zahteval preučitev mnenja zakonodajno pravne službe DZ-ja (ZPS). Po navedbah predsednika DZ-ja Milana Brgleza je ZPS menil, da se lahko o članih komisije, večino ima opozicija, glasuje v paketu.

Varnostne službe še vedno brez nadzora