Nadzorni svet RTV Slovenija zahteva dopolnitev odzivnega poročila vodstva na sistemske kršitve v dnevno-informativnemu programu. Foto: BoBo
Nadzorni svet RTV Slovenija zahteva dopolnitev odzivnega poročila vodstva na sistemske kršitve v dnevno-informativnemu programu. Foto: BoBo

predsednik nadzornega sveta Miha Klun.

Nadzorni svet RTV Slovenija je zahteval dopolnitev odzivnega poročila vodstva radiotelevizije, ki je pokazalo večje sistemske kršitve pri delovanju dnevnoinformativnega uredništva, pravi predsednik nadzornega sveta Miha Klun.

Revizija po anonimki
Na seji konec septembra so namreč nadzorniki na podlagi revizije, ki je bila uvedena po prispelem anonimnem pismu, ugotovili opuščanje nadzora nad uporabo internih aktov, ki urejajo evidentiranje in priznavanje efektivnih opravljenih ur na delu ter potnih in drugih z delom povezanih stroškov v dnevnoinformativnem uredništvu.

Priznavali so neupravičene bonitete, predvsem plačana nadomestila za povračilo stroškov zaposlenim, čeprav so ti izkazovali negativni saldo ur, nadomestila za čas bolniške odsotnosti honorarnim sodelavcem in odobritev rekreacijskega dopusta honorarnim sodelavcem.

Vodstvo zahtevalo povrnitev škode
Vodstvo RTVS je sicer po Klunovih besedah v nekaterih zadevah, kot so previsoki potni stroški in vprašanje prisotnosti ob nedeljah, od zaposlenih že zahtevalo povrnitev škode.

Vendar pa vodstvo pravi, da je škoda neugotovljiva pri nepravilnostih glede delovnih uspešnosti, uporabe izplačila kilometrin na službenem avtomobilu, pri izkoriščenju prostih ur, čeprav zaposleni nimajo zadosti delovnih ur. "Če bo vodstvo vztrajalo pri stališču, da škode ni mogoče določiti, potem mora pridobi takšno tolmačenje od revizorja," je dejal Klun.

Brez opravljenih ur ni dodatka za povečan obseg dela
Je pa nadzorni svet že sprejel sklep in naložil vodstvu, da delavci, ki nimajo dovolj opravljenih ur, ne morejo prejeti dodatka za povečan obseg dela.

Na septembrski seji je nadzorni svet pozival generalnega direktorja RTVS Marka Fillija, naj zoper neposredne kršitelje začne disciplinske postopke in postopke za ugotovitev ter povrnitev škode, zoper druge odgovorne pa postopke razrešitve.

Ni disciplinskih postopkov
Zahtevki za povrnitev škode so že vloženi, niso pa še uvedeni disciplinski postopki ali razrešitve, pravi Klun. Vodstvo namreč meni, da je vse skupaj že zastaralo. Izrečenih je bilo sicer nekaj opominov, med drugim tudi odgovorni urednici dnevnoinformativnega programa Kseniji Horvat Petrovčič.

Na potezi Programski svet
Nadzorni svet je takšno pojasnilo vodstva sprejel v vednost, pravi Klun in dodaja, da koraka naprej proti morebitnim razrešitvam odgovornih za nepravilnosti ne morejo narediti. "Mislim, da je na potezi programski svet," je dejal.

Kolektivna pogodba sporna?
V četrtek je nadzorni svet tudi obravnaval vprašanje rekreativnih dopustov in bolniških nadomestil za honorarne sodelavce. Vodstvo po Klunovih pojasnilih meni, da je kolektivna pogodba sporna oz. je potrebna razlage, po kateri bi bilo izrecno izključeno, da so honorarni sodelavci upravičeni do bolniškega nadomestila in dopusta. Tako je nadzorni svet odločanje o tem preložil na čas, ko bo znana razlaga kolektivne pogodbe za novinarje.