V mesecu dni se je sadje podražilo za dober odstotek, navaja ZPS. Foto: Reuters
V mesecu dni se je sadje podražilo za dober odstotek, navaja ZPS. Foto: Reuters
Pršut
Kot je opozorila Petermanova, surovo živilo predstavlja morebitno tveganje in zahteva izredno dobre higienske razmere. Foto: RTV SLO

Od sredine aprila do sredine maja se je najbolj podražila zelenjava, najbolj pa so se pocenili čistila in higienski izdelki, ugotavlja Zveza potrošnikov Slovenije.

Predsednica ZPS-ja Breda Kutin pravi, da je v okviru akcije Precenimo cene ZPS ugotovil, da od sredine aprila do sredine maja v 78 odstotkih vseh izdelkov, ki so jih vzeli pod drobnogled, ni bilo sprememb; 11 odstotkov izdelkov se je podražilo, 11 odstotkov pa pocenilo.

Najbolj se je podražila zelenjava (v povprečju za pet odstotkov), najbolj pocenili pa čistila in higienski izdelki (za dober odstotek). V povprečju so se za dober odstotek podražili še sadje, meso in olja.

24 pregledanih vzorcev, sedem neustreznih
Zveza potrošnikov Slovenije je preverila tudi 24 vzorcev pripravljenih jedi za takojšnje uživanje, kupljenih v Ljubljani, in ugotovila, da jih je bilo sedem neustreznih. V dveh so našli bakterijo listeria monocytogenes, v štirih mezofilne aerobne bakterije in v enem bakterijo E.coli. V nobenem izmed preverjenih vzorcev (testirali so tatarski biftek, francosko in ameriško solato, kuhani pršut in postreženo ter prepakirano solato), ni bilo bakterije salmonella in stafilokoknih enterotksinov, je dejala strokovnjakinja za prehrano pri ZPS-ju Marjana Peterman.

M. Peterman: Surovo živilo kot morebitno tveganje
Bakterijo listeria monocytogenes so našli v vzorcih tatarskega bifteka, kupljenih v E.Leclercu (Mesarstvo Čadež) in Tušu BTC (Meso Kamnik). Mikrološko neustrezni sta bili tudi francoski solati iz E.Leclerca in Tuša BTC, ki sta vsebovali tridesetkrat več aerobnih mezofilnih mikroorganizmov, kot je meja za ustreznost. Preveč aerobnih mezofilnih bakterij sta vsebovala tudi da vzorca ameriške solate, kupljene v Hipermarketu Mercator Šiška in Maximarketu. ZPS je med osmimi vzorci postrežene in prepakirane solate solate zaznal preveliko vsebnost bakterije E.coli v zgolj enem vzorcu, kupljenem v Maximarketu. Pregledani vzorci surovega pršuta so bili ustrezni.

Kot je opozorila Petermanova, surovo živilo predstavlja morebitno tveganje in zahteva izredno dobre higienske razmere - ne samo, ko ga kupimo, temveč tudi pozneje. Po njenih besedah pri tem pomembno vlogo igra temperatura.

M. N.