Bančni zapisi z druge strani meje naj bi razkrivali prelivanje denarja v orožarski poslih iz Slovenije v tujino. Foto: PU Maribor
Bančni zapisi z druge strani meje naj bi razkrivali prelivanje denarja v orožarski poslih iz Slovenije v tujino. Foto: PU Maribor

To naj bi potrjevali dve bančni potrdili, ki ju je pridobil časopis Večer. V njem piše, da je po njihovih podatkih z imenom Cimerman, ki je navedeno na bančnem potrdilu, označen Franci Cimerman, sodelavec obveščevalne službe obrambnega ministrstva in eden ključnih ljudi v orožarskih poslih. Franci Cimerman je imel kot desna roka Andreja Lovšina pregled nad transakcijami, saj je bil na ministrstvu odgovoren za blagajniške posle pri prodajah orožja, še piše Večer.

Bančni zapis: Iz Celovca v Nemčijo k SCT-ju?
Dokumenta naj bi se popolnoma skladala s knjižnim zapisom Matjaža Frangeža, da so "kriminalisti odkrili nekaj računov v tujini, preko katerih so se prelivala sredstva, s katerimi naj bi razpolagala Franci Cimerman". Na obeh dokumentih (gre za potrdilo banke Hypo o prejemu nakazila, prejemnik neznan in potrdilo o nakazilu Cimermana prek Dresdner bank AG nemški hčerinski firmi SCT-ja ICS München) je ime 'Cimerman', piše Večer.

Janša vse zanika
Kaj se je zgodilo z denarjem, ni jasno. Takratni obrambni minister Janez Janša je že večkrat zanikal vpletenost okoriščanje z orožarskimi posli in že leta 1999 za Delo izrecno zatrdil, da ministrstvo za obrambo med njegovim ministrovanjem "ni imelo nobenega računa ne v Avstriji, ne v Švici in ne kje drugje, ne na ime ministrstva, ne na ime Francija Cimermana".

Cimerman za zdaj molči, prav tako se na novinarska vprašanja ne odziva SCT. Po mnenju časopisa Večer so lahko odkriti dokumenti del dokumentacije, ki se ji je uspelo izogniti sistematičnemu uničenju.