Diplomanti umetnosti in humanizma bodo, sodeč po raziskavi, težje našli zaposlitev kot njihovi kolegi, ki so diplomirali na kateri izmed tehničnih fakultet. Foto: RTV SLO
Diplomanti umetnosti in humanizma bodo, sodeč po raziskavi, težje našli zaposlitev kot njihovi kolegi, ki so diplomirali na kateri izmed tehničnih fakultet. Foto: RTV SLO
Študenti
Iz predavalnice ... na zavod za zaposlovanje? Foto: MMC RTV SLO

Raziskava, ki jo je izvedla ljubljanska ekonomska fakulteta, kaže, da je možnost zaposlitve odvisna tudi od ustanove, v kateri je posameznik pridobil diplomo.

Med brezposelnimi največ diplomantov primorske univerze
Zbrani podatki tudi kažejo, da imajo za zaposlitev v kratkem času po diplomi največ možnosti diplomanti ljubljanske univerze. Po devetih mesecih je bilo med brezposelnimi diplomanti največ nekdanjih študentov primorske univerze, najtežje pa se zaposlijo diplomanti samostojnih visokošolskih zavodov in višjih strokovnih šol, ki iščejo prvo zaposlitev.

Najprej diplomanti, nato diplomantke
V prvih treh mesecev po diplomi se v povprečju zaposli več moških kot žensk, nekaj mesecev pozneje pa zaposlitvenih razlik med spoloma ni več, vendar pa naj bi diplomantke z otrokom imele veliko manj možnosti za zaposlitev.

Največ diplomantov, ki diplomirajo, ko so že zaposleni, prihaja s področja tehnike, sledi družboslovje in nato naravoslovje. Diplomanti tehnike so med najbolj zaposljivimi tudi po preteku devetih mesecev od končanega šolanja.

Generacija 2007: po devetih mesecih v službi manj kot 60 odstotkov
Leta 2007 je visokošolski študij uspešno končalo 14.725 diplomantov, od tega jih je več kot polovica diplomirala na eni izmed fakultet in visokošolskih zavodov, ki sodijo pod okrilje Univerze v Ljubljani. Do diplome jih je bilo zaposlenih nekaj več kot 35 odstotkov, devet mesecev po njej pa manj kot 60 odstotkov.

Z generacijo študentov, ki je diplomirala leta 2007, so prvič na voljo podatki o zaposlovanju študentov tako za določen kot nedoločen čas, so sporočili z ljubljanske ekonomske fakultete, ki je raziskavo v okviru ciljnega raziskovanja programa Financiranje visokega šolstva za tretje desetletje izvedla v sodelovanju s Fakulteto za management Univerze na Primorskem.