Za zdaj je na razpis prispela le Fišerjeva kandidatura. Foto: Univerza v Ljubljani
Za zdaj je na razpis prispela le Fišerjeva kandidatura. Foto: Univerza v Ljubljani

Kot kaže, bo Fišer, ki je tudi nekdanji ustavni sodnik, edini kandidat, ki se bo potegoval za mesto naslednika Barbare Brezigar. Ta o vnovični kandidaturi v preteklih dneh ni želela govoriti, dejala je le, da bo svoje delo do konca mandata opravljala "čim bolj resno in čim bolj odgovorno".

Generalnega državnega tožilca na predlog vlade imenuje državni zbor. Mandat traja šest let z možnostjo ponovnega imenovanja. Pravosodni minister je ob tem omenil možnost, da se vlada pred sprejetjem odločitve pogovori z vsemi kandidati, ki se bodo prijavili na razpis.

Minimalni pogoji za izbor prvega tožilca
Zakon je glede pogojev, ki jih mora izpolnjevati generalni državni tožilec skop, saj kandidatu ni treba predložiti programa vodenja tožilstva, ampak se le predstavi z življenjepisom. V postopku izbire ne sodeluje noben strokovni organ, niti državnotožilski svet ne, ampak odločata vlada in državni zbor.

Tudi Brezigarjeva edina kandidatka
Barbari Brezigar se bo mandat iztekel 4. maja prihodnje leto, imenovali pa so jo konec aprila leta 2005 po tretjem razpisu za generalnega državnega tožilca. Tudi Brezigarjeva je bila edina kandidatka.