Voljč bo danes tudi formalno zagnal svoj
Voljč bo danes tudi formalno zagnal svoj "think-tank", skupaj z Lenartom Škofom (na levi) in Žigo Vavpotičem (na desni). Foto: BoBo

Menimo, da je možen zmeren in konstruktiven dialog, in to ne o tem, kaj je bilo v preteklosti, temveč, kako se želimo razvijati naprej.

Marko Voljč, ki je NLB vodil med letoma 1992 in 2004
Act Tank za zaprtimi vrati iskal rešitve za Slovenijo
Act Tank razmišljal o prihodnosti


Posvet poteka za zaprtimi vrati v klubu Cankarjevega doma, udeležili pa se ga lahko le vabljeni udeleženci, ki so potrdili udeležbo in kupili vstopnico. Vabila, podpisani so Voljč, Lenart Škof z Akademije za Demokracijo in Žiga Vavpotič (Simbioza/Ypsilon), so bila poslana na okoli 600 naslovov, a jepo besedah organizatorjev je bilo prostora le za 150 izbrancev. Vsak od njih je moral kupiti vstopnico, s katero so pokrili stroške organizacije, nekaj naj bi ostalo tudi za nakazilo v dobrodelne namene.

"Nimam političnih ambicij"
Voljč je pred posvetom novinarjem dejal, da upa, da bo srečanje prineslo nekaj novega. "Menimo, da je možen zmeren in konstruktiven dialog, in to ne o tem, kaj je bilo v preteklosti, temveč, kako se želimo razvijati naprej," je dejal. Na vprašanje, ali še ima politične ambicije, je odgovoril, da pri njegovih letih najbrž obstaja še kaj bolj privlačnega, kot je politika. Kljub temu, da nima političnih ambicij, pa si želi biti družbeno vključen.

Vavpotič (Simbioza/Ypsilon) je dodal, da želijo združiti različne poglede in poudariti sodelovanje. "Govorili bomo predvsem o prihodnosti, saj preveč govorimo o preteklosti." V osnovi je to posvet, odločitev o tem, kako se bo zadeva nadaljevala, pa bodo še dorekli. "Če bomo ostali le na ravni debat, potem najbrž nekih večjih sprememb v družbi ne bo, čeprav bomo s tem prispevali h kulturi dialoga. Vprašanje za zbrane danes je, ali gremo v neko organizacijo, ki jo razumemo kot think tank, vendar bomo o tem odločali vsi skupaj," je dejal Vavpotič.

Udeleženci dogodka so, kot je dejal, dobili navodilo, da "vsak lahko pove vse informacije in stališča, ki jih je slišal, ne sme pa razkriti, kdo jih je predstavil ali zastopal". Tudi v prihodnje bodo po njegovih besedah javnost obveščali o svojem delovanju, danes pa so prvo srečanje želeli imeti brez predstavnikov medijev.

Škof pa je dodal, da želijo spregovoriti o medgeneracijskem sodelovanju, odnosu do revščine, prioritet in strategij. "To želimo storiti na način, ki ne bo političen," je povedal.

Pozitivno mnenje o takšnih razpravah
Tudi povabljeni so se strinjali, da so takšna razpravljanja dobra. "Bolj bo civilna družba organizirana, več bo tudi možnosti tudi za ljudi, ki so danes brez priložnosti," meni Anita Ogulin z Zveze prijateljev mladine. Da z veseljem prispeva k debati, ki govori o boljši, lepši prihodnosti, je poudaril nekdanji evropski komisar Janez Potočnik.

Potočnik je zanikal, da bi se ustanavljala kakšna stranka. Podobno je povedal nekdanji minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk: "Na takih modrovanjih sem zmeraj rad, tudi v tujini jih je veliko, nič ne vem, da se ustanavlja stranka."

Štirje vsebinski sklopi
Poldnevni dogodek je bil razdeljen na štiri vsebinske sklope. Prvega z naslovom Pot Slovenije so moderirali nekdanji evropski komisar Janez Potočnik, novinarka Rosvita Pesek in ustavni sodnik Ernest Petrič. Drugi sklop z naslovom Skupni imenovalci so moderirali zgodovinar mlajše generacije Luka Lisjak Gabrijelčič, filozof Lev Kreft, nekdanji minister Žiga Turk in sociologinja Ksenija Vidmar Horvat.

Sklop, naslovljen Slovenija in svet, so moderirali Ajša Vodnik, Aleks Jakulin in Zlatko Šabič, četrti panel Prioritete pa nekdanja evropska poslanka Romana Jordan, biokemik Roman Jerala, predsednica Zveze prijateljev mladine Anita Ogulin in Marko Voljč.










Menimo, da je možen zmeren in konstruktiven dialog, in to ne o tem, kaj je bilo v preteklosti, temveč, kako se želimo razvijati naprej.

Marko Voljč, ki je NLB vodil med letoma 1992 in 2004
Act Tank za zaprtimi vrati iskal rešitve za Slovenijo
Act Tank razmišljal o prihodnosti