Foto: BoBo
Foto: BoBo

Od tega je v soboto prejela pet obvestil in danes pa 23. Za 20 obvestil je bilo že ugotovljeno, da ne gre za kršitev volilnega molka.

Preostalih osem zadev, za katere obstaja sum kršitve volilnega molka, inšpektorat za notranje zadeve še obravnava. V večini obravnavanih zadev gre za domnevno sporne objave na družbenih omrežjih, so sporočili z notranjega ministrstva.

Na ministrstvu za notranje zadeve bo v času volilnega molka delovala dežurna služba, kamor lahko državljani sporočajo podatke o domnevnih kršitvah. Čez dan, torej od 7. do 19. ure, bo domnevne kršitve volilnega molka mogoče sporočati na telefonsko številko 080 21 13.

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka do 19. ure v soboto prejela tri obvestila o domnevnih kršitvah volilnega molka. Inšpektorat za notranje zadeve je ugotovil, da ne gre za kršitve.

Za kršitve volilnega molka so predvidene globe od 800 do 3000 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 300 do 600 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje, od 250 do 500 evrov za pravno osebo ali samostojnega podjetnika in od 150 do 250 evrov za posameznika.