Z ministrico ste poklepetali o aktualnih zadevah. Foto: MMC RTV SLO
Z ministrico ste poklepetali o aktualnih zadevah. Foto: MMC RTV SLO

Letos jeseni bo nova konvencija, nove volitve in samo člani in članice so tiste, ki bodo izrekli kandidatom za predsednika stranke svoje zaupanje ali pa nezaupanje.

Irma Pavlinič Krebs o prihodnosti (predsednika) Zaresa
Ministrica o svojem delu in prihodnosti

Ministrica za javno upravo je v naši spletni klepetalnici povedala še, da se strinja s trditvijo, da mora javni sektor deliti usodo gospodarstva. "Javni uslužbenci zato že drugo leto delijo usodo realnega sektorja, saj smo posegli v njihove prejemke, denimo, 1.690 funkcionarjev ima že dve leti za štiri odstotke znižane plače, od tega ministri za osem odstotkov. Drugi javni uslužbenci imajo nižje prejemke vsaj za dva odstotka, saj že drugo leto zapored ne prejemajo sredstev za redno delovno uspešnost," je navedla.

Je za Golobiča še prostor v stranki?
Na vprašanje, ali namerava kandidirati za predsednico Zaresa, je ministrica odvrnila, da tega namena nima. Na vprašanje uporabnika, ali ne bi morali v stranki odstaviti Gregorja Golobiča pa je odgovorila, da so se o podpori predsedniku izrekli oziroma ga izvolili vsi člani. "Na konvenciji je Gregor opozoril člane in članice, da skupaj z njim sprejemajo tudi breme Ultre, ki jo tako pripravno taki in drugačni nasprotniki uporabljajo za njegovo diskvalifikacijo. Kljub temu je bil izvoljen. Letos jeseni bo nova konvencija, nove volitve in samo člani in članice so tiste, ki bodo izrekli kandidatom za predsednika stranke svoje zaupanje ali pa nezaupanje," je dodala.

"Moj razmislek gre v smeri presojanja navedb kolega Lahovnika v pismu, ki so resne narave. Ni mogoče kar zamahniti in reči, to drži, to ne drži. ... Resno verjamem, da se moramo v času, ko opravljamo javne funkcije izogibati vsemu, kar bi lahko povzročilo vtis, da funkcije ne opravljamo predano in, kot smo prisegli, v javnem interesu, ampak da v funkciji iščemo privilegije za osebne interese. Od kolegov in kolegic pričakujem, da slednjega ne počnejo in sem prepričana, da tega ne počnejo. Zato je vsebina pisma Lahovnika zame bila toliko večje presenečenje in zato toliko več časa za razmislek in preverjanje argumentov o teh navedbah," ministrica odgovarja na vprašanje o razlogih za premislek o prihodnosti v stranki in vladi. Več lahko izveste v videu na desni strani novice.

Arhiv klepeta je na voljo tukaj.

"Pritiski so pri mojem delu dnevni"
In razmere v slovenski politiki? Pavlinič Krebsova pritrjuje trditvi, da je v slovenskem političnem prostoru težko kaj spremeniti, kar drži tudi v svetovnem merilu. "Čeprav vemo, da so vojne nedopustne, se vojskujemo in ubijamo. Osebno imam problem, če se tisti, ki smo se zavezali delati v javnem interesu, tej slabi navadi ne upremo in spreminjamo na bolje vse, kar ne deluje najbolje," je dejala.

Pri svojem delu pa se srečuje tudi s pritiski: "Tisto drugo - podkupovanje, se mi ni še nikoli zgodilo, pritiski so dnevni, pa tudi kakšna grožnja je že prispela na moj naslov. Pa ne od navadnih sodržavljanov, z njimi se imam najlepše," je povedala.

Letos jeseni bo nova konvencija, nove volitve in samo člani in članice so tiste, ki bodo izrekli kandidatom za predsednika stranke svoje zaupanje ali pa nezaupanje.

Irma Pavlinič Krebs o prihodnosti (predsednika) Zaresa
Ministrica o svojem delu in prihodnosti