V naslednjem šolskem letu se začne v 1. razredu uvajati prvi tuji jezik, v 2. razredu pa se nadaljuje njegovo postopno uvajanje. Foto: BoBo
V naslednjem šolskem letu se začne v 1. razredu uvajati prvi tuji jezik, v 2. razredu pa se nadaljuje njegovo postopno uvajanje. Foto: BoBo
Našli denar za še en tuji jezik v šolah

Ministrstvo bo tako novelo zakona o osnovni šoli umaknilo iz parlamentarne procedure. Uvajanje bo torej potekalo tako, kot je predvideno v trenutno veljavnem zakonu.

Ta sicer predvideva, da se začne v naslednjem šolskem letu v 1. razredu uvajati prvi tuji jezik, v 2. razredu pa se nadaljuje njegovo postopno uvajanje, dokler ne bi v šolskem letu 2016/2017 prvega tujega jezika v 2. razredu poučevali na vseh šolah. Ministrstvo pa je glede na opuščeni predlog želelo omenjene roke zamakniti za dve leti.

V naslednjem šolskem letu bodo prvi tuji jezik v 1. razredih začeli poučevati na tistih šolah, kjer se bodo za to odločili (števila šol v tem trenutku na ministrstvu še nimajo), pouk prvega tujega jezika v 2. razredih pa bo potekal na 151 šolah.

400.000 evrov za zgodnje uvajanje
Za omenjeno zgodnje uvajanje prvega tujega jezika v osnovne šole ima ministrstvo v proračunu predvidenih 400.000 evrov. Zaradi varčevalnih ukrepov so jih najprej nameravali porabiti drugje, a jih bodo zdaj namenili za prvoten namen.

V Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije so z odločitvijo ministrstva zadovoljni. Kot je povedal njen predsednik Anton Meden, pa jih moti, da bo prvi tuji jezik v 2. razredu v novem šolskem letu začelo poučevati le dodatnih 90, in ne 135 osnovnih šol, kot je bilo predvideno sprva.

Sprašujejo se namreč, ali bodo do šolskega leta 2016/2017, ko bo poučevanje tujega jezika v 2. razredu obvezno za vse šole, na vseh šolah izpolnjeni kadrovski in materialni pogoji za kakovostno zgodnje poučevanje tujega jezika.

Našli denar za še en tuji jezik v šolah