Ob tretji jutranji uri kazalce premaknemo za uro nazaj. Foto: MMC RTV SLO
Ob tretji jutranji uri kazalce premaknemo za uro nazaj. Foto: MMC RTV SLO

V Sloveniji prestavljamo uro skladno z evropsko direktivo o ureditvi poletnega časa. Evropska komisija vsakih pet let objavlja razpored z datumi začetka in konca poletnega časa. V Sloveniji začetek in konec zimskega časa določa zakon o računanju časa. Prehajanje na poletni čas je sicer v Sloveniji uredil že zakon iz leta 1983, sprejet zaradi naftne krize.

Uro premikajo v približno 70 državah po svetu, vendar ob različnih dnevih. Kot so sporočili z urada za meroslovje, skoraj vse evropske države in Severna Amerika premikajo ure na poletni čas. Ta je bil najprej vpeljan v Nemčiji in Avstriji leta 1916, pozneje tudi drugje, vendar se je po drugi svetovni vojni večinoma ukinil. V šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja se je zaradi energetske krize marsikje ponovno vpeljal.

Mnenja o časovnih prehodih so sicer nekoliko deljena. Države EU-ja so leta 2007 izdelale poročilo o vplivu določb o poletnem času na delovanje določenih sektorjev. Po preučitvi poročil držav članic je Evropska komisija sprejela sklep, da je zdajšnja ureditev poletnega časa še vedno primerna. Nobena članica namreč ni izrazila želje po ukinitvi ali spremembi poletnega časa. Po podatkih ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo je Slovenija prav tako ugotovila, da je ureditev poletnega časa glede na organizacijo dela primerna in da prihranimo pri porabi električne energije.

Medtem ko zagovorniki premikanja urnih kazalcev opozarjajo na prihranek energije, pa nasprotniki menijo, da premikanje kazalcev negativno vpliva na biološko uro ljudi ter poslabšuje njihovo razpoloženje in zdravje.