V gozd se odpravite s primernim znanjem in z zaščitno opremo. Foto: MMC RTV SLO
V gozd se odpravite s primernim znanjem in z zaščitno opremo. Foto: MMC RTV SLO
Opozorilna tabla
Pred začetkom sečnje morate označiti delovišče v gozdu. Na spletni strani Zavoda za gozdove si lahko natisnete opozorilo. Dobite pa ga lahko tudi na območnih enotah zavoda. Foto: Zavod za gozdove
Najpogostejši vzrok za nesreče v gozdu je neizkušenost

V zadnjem času poročamo o številnih nesrečah, pogosto s smrtnim izidom, pri sečnji, zato Beguš opozarja, da naj se v gozd odpravijo izkušeni ljudje, če sami ne obvladajo sečnje, pa naj s seboj vzamejo stokovnjaka. Poleg tega je treba delo opravljati s primerno zaščitno opremo in orodjem.

Kratki nasveti Zavoda za gozdove za varno delo v gozdu:
- Pri podiranju uporabljajmo le ustrezno profesionalno orodje in opremo!
- Motorna žaga naj bo dobro vzdrževana in nabrušena!
- Čim več žagajmo s trebušno stranjo meča!
- Motorna žaga naj bo čim bliže telesu, oprta na nogo ali deblo!
- Delajmo z vzravnano hrbtenico!
- Uporabljajmo osebna zaščitna sredstva!
- Upoštevajmo pravila varnega dela,
- delajmo z glavo!

Delavci morajo biti opremljeni z zaščitno čelado in oblečeni v zaščitno obleko, ki preprečuje poškodbe oziroma ustavi motorno žago ob stiku s tkanino. Imeti morajo tudi dobro vzdrževano žago z vsemi varnostnimi sredstvi, ki so na voljo.

Območje dela je treba primerno zavarovati
Območje morajo delavci zaščititi z opozorilnimi tablami. Podjetja, ki se ukvarjajo s sečnjo, takšne table imajo, posamezniki pa si obvestila lahko natisnejo s spletne strani Zavoda za godzove oziroma jih lahko dobijo na območnih enotah zavoda.

Več o primerni zaščiti delavcev in območja sečnje je v videointervjuju povedal Jurij Beguš.

Zavod za gozdove si prizadeva posamezne lastnike gozdov čim bolje izobraziti in pripraviti na delo v gozdu (tečaj varnega dela v gozdu je obvezen za vse lastnike gozdov, ki so prijavili kmetijsko dejavnosti), poleg tega zaposleni na območnih enotah hodijo po godzovih in skušajo opozoriti na nepravilnosti. Kljub temu se število nesreč povečuje, in Beguš kot morebiten ukrep za zmanjšanje števila nesreč vidi možnost, da bi zavarovalnice zavrnile plačilo zdravljenja kot posledico nesreče, ki se je zgodila zaradi neznanja ali uporabe neprimerne opreme.

POZOR V POKLJUŠKIH GOZDOVIH
Zavod za gozdove in lastniki gozdov na Pokljuki opozarjajo, da v gozdovih na Pokljuki v teh dneh potekajo intenzivna dela pri sečnji in spravilu drevja, ki ga je pozimi prizadel močan snegolom, poleg tega pa so les napadli še lubadarji. Obiskovalce gozda zato pozivajo, da se zaradi lastne varnosti izogibajo mestom s podrtimi, nagnjenim ali obviselim drevjem ter deloviščem, kjer izvajajo sečnjo in spravilo poškodovanega drevja.

Najpogostejši vzrok za nesreče v gozdu je neizkušenost