Dogajanje v Luki Koper je razburilo tudi nekaj poslancev koalicije, ki so zahtevali dodatna pojasnila. Foto: MMC RTV SLO
Dogajanje v Luki Koper je razburilo tudi nekaj poslancev koalicije, ki so zahtevali dodatna pojasnila. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Čuš
Čuš je nedavno izstopil iz SDS-a in je zdaj nepovezani poslanec. Foto: BoBo

Kot je Andrej Čuš zapisal na svojem profilu na Facebooku, ministru Petru Gašperšiču v osnutku interpelacije očita stališča in delovanje, ki nasprotujejo gradnji drugega tira med Divačo in Koprom, s čimer po njegovem prepričanju ogroža vitalne nacionalne interese Slovenije.

Ob tem ministru očita stalne politične pritiske in politično kadrovanje, pri tem pa navaja očitke o pritiskih na račun ministra s strani nekdanjega prvega nadzornika Darsa Roberta Lična in prve nadzornice Luke Koper Alenke Žnidaršič Kranjc. Ta ga je obtožila pritiskov po menjavi predsednika uprave Luke Dragomirja Matića.

Med ministrove grehe je Čuš uvrstil še neuspešno elektrifikacijo in posodobitev železniške proge Pragersko-Hodoš, kjer trenutno zaradi zapletov pri gradnji daljnovoda še vedno v zelo omejenem obsegu vozijo električni vlaki, izgubo nadzora nad področjem, za katero kot minister odgovarja, in netransparentnost delovanja.

Na koncu Čuš ministru očita še kršitev zakonov o integriteti in preprečevanju korupcije ter o gospodarskih družbah, kodeksa Slovenskega državnega holdinga in etičnega kodeksa vlade.

Poslanec je prepričan, da gre v omenjenih primerih pritiskov za politično kadrovanje in delovanje po metodah mafije. "Gre za to, da elita z vsemi sredstvi utiša tiste, ki si upajo misliti s svojo glavo in delajo v korist Slovenije," je oster.

Podpisov še nima
Z osnutkom interpelacije bo Čuš v prihodnjih dneh stopil do poslank in poslancev, potrebuje pa podporo najmanj devetih. O uspehu je prepričan, več pojasnil pa napoveduje za torek.