Večji delodajalci zakonodaji s področja varnosti pri delu že sledijo, manjši
Večji delodajalci zakonodaji s področja varnosti pri delu že sledijo, manjši "pa še capljajo za njimi", pravi Dobovišek. Foto: EPA

V okviru evropskega tedna varnosti in zdravja bomo v okviru kampanje z naslovom Partnerstvo za preprečevanje tveganj lahko spoznali, kako vodilni in delavci skrbijo za svojo varnost in zdravje pri delu.

Tako na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve kot tudi na Inšpektoratu za delo se zavedajo, da je pri nas v okviru zakonodaje o varnosti in zdravju pri delu še vedno veliko napak in kršitev. Predstavnik ministrstva Jože Hauko pojasnjuje, da je bilo do tega trenutka v Sloveniji že 17 nezgod s smrtnim izidom in 272 težjih nezgod pri delu.

Minilo bo leto dni od začetka uveljavitve zakonodaje in delodajalci - tako zagotavlja predsednik zbornice varnosti in zdravja pri delu Milan Dobovišek - zakonu že sledijo: "Kljub temu da to še ni zakonsko popolnoma urejano, ugotavljamo, da so se delodajalci tega že lotili. Večji imajo to že urejeno, manjši pa še capljajo za njimi."

Če so delodajalci zadovoljni in ugotavljajo, da je za delavce dobro poskrbljeno, pa so do razmer, ki so ta trenutek zaradi krize še bolj zaostrene, zelo kritični sindikati. Dušan Semolič tako poudarja: "V mnogih sredinah se ne upoštevajo osnovna pravila, zakonodaja okoli delovnega časa. Ljudje so izgoreli. V mnogih sredinah se pojavljata mobing, stres. Vse to načenja zdravje ljudi."

Sodelovanje med delavci in vodstvom je torej ključnega pomena. Delavci so tisti, ki so seznanjeni s tem, kako se delo opravlja, delodajalci pa so jim dolžni zagotoviti varno in zdravju prijazno delovno okolje.

Urška Valjavec, Druga jutranja kronika