Evropa je pri tej težavi povsem pogrnila, pa je bila kritična Alenka Bratušek. Begunska kriza ni od včeraj in EU mora najti enotno rešitev, ki se je morajo držati vse države, je prepričana Alenka Bratušek. Foto: MMC RTV SLO
Evropa je pri tej težavi povsem pogrnila, pa je bila kritična Alenka Bratušek. Begunska kriza ni od včeraj in EU mora najti enotno rešitev, ki se je morajo držati vse države, je prepričana Alenka Bratušek. Foto: MMC RTV SLO
Ekipa oddaje Tarča, na čelu z voditeljem Boštjanom Anžinom, se od septembra intenzivno pripravlja na jesenski začetek oddaje. Foto: Domen Grögl
Voditelj Boštjan Anžin je v studiu gostil goste iz slovenske politike. Foto: Domen Grögl

Podpredsednica stranke SMC Simona Kustec Lipicer je znova zagotovila, da je Slovenija pripravljena na vse mogoče scenarije, k problematiki prebežnikov pa je treba pristopiti v umirjenem in sodelovalnem odnosu.

Predsednik DeSUS-a in zunanji minister Karl Erjavec je ob tem dodal, da pričakujejo, da bo prišel močnejši val prebežnikov, pripravljene pa imajo vse scenarije. Tistim, ki bodo zaprosili za azil, jim ga bo Slovenija odobrila, težava pa bo s tistimi, ki tega ne bodo storili, je dodal.

Da je naval večji, kot znašajo kapacitete Slovenije tako varnostno kot nastanitveno, pa je opozoril vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko. Na evropski ravni je odziv po njegovem mnenju zelo počasen. Veliko je tudi prebežnikov, meni Tanko, ki prihajajo iz držav, kjer ne divja vojna. To bi morali organi preverjati, in če oseba ne izpolnjuje pogojev, se ji zavrne azil. Opozoril je še, da so med temi prebežniki tudi borci, ki so se borili na strani skrajnežev.

Tu mu je Erjavec repliciral, da potencialnih borcev med temi ljudmi ni, saj so zbežali pred IS-jem, a da se lahko vseeno zgodi, da je med njimi kakšen izmed skrajnih borcev.

Padec Evrope na preizkušnji
Schengenski režim je padel, pa je dejal vodja NSi-jevih poslancev Matej Tonin, Evropa pa je na veliki preizkušnji. Slovenija prebežnikov na mejah ne bo mogla zadržati, bi pa morala med posamezniki, ki bi zaprosili za azil, izbrati tiste, ki so dobro kvalificirani.

SD-jev poslanec Matjaž Han je ob tem izpostavil, da že dve leti gledamo, kaj se dogaja v Grčiji. Če Evropa ne bo hitro našla neke skupne rešitve, bodo take države, kot je Slovenija, imele težave, je napovedal. Prepričan je, da je pohlep po nafti prinesel težave, ki si jih Evropa ne zasluži.

Luka Mesec (ZL) pa upa, da glede na to, da je premier napovedal, da bo spoštoval schengenska pravila, to ni napoved katastrofe, ki smo ji priča na Madžarskem. Slovenija bi morala ponuditi prost prehod čez njeno ozemlje. "Ti ljudje bežijo pred IS-jem in radikalnim islamom, in če bomo z njimi ravnali kot z živino, se ne smemo čuditi, če nas bodo zasovražili," je opozoril.

Evropa je pri tej težavi povsem pogrnila, pa je bila kritična Alenka Bratušek. Begunska kriza ni od včeraj in EU mora najti enotno rešitev, ki se je morajo držati vse države, je prepričana.

Mesec: Proračun 2016 bo pokazal domet vlade pri gospodarskem okrevanju
V drugem delu je beseda tekla o gospodarskem okrevanju. Medtem ko sta Kustec Lipicerjeva in Han zagovarjala, da je ta vlada tudi zaslužna za gospodarsko rast, pa so bili v opoziciji bolj kritični in opozorili, da je rast zgolj posledica zunanjih dejavnikov, kot sta gospodarsko okrevanje v trgovinskih partnericah in dobro črpanje evropskega denarja. Da je izvoz gonilna sila, se je strinjal tudi Erjavec. Mesec je ob tem opozoril, da se bo že pri proračunu za 2016 pokazalo, kolikšen je domet vlade pri okrevanju.

Tudi Tonin je opozoril, da je ta vlada dobra pri vodenju tekočih poslov, ni pa se še lotila velikih reform, kar je izpostavila tudi Bratuškova.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico: EU mrzlično išče odgovor na begunsko krizo, do takrat veljajo stara pravila.