Notranja ministrica Györkös Žnidar zavrača očitke na račun dela policije. Foto: BoBo
Notranja ministrica Györkös Žnidar zavrača očitke na račun dela policije. Foto: BoBo
Nekdanjo premierko čudi, da se z njenim primerom suma zlorabe uradnega položaja ukvarja NPU. Foto: BoBo
Miro Cerar
Premierja Mira Cerara preseneča, da je NPU opravil nenapovedano preiskavo vladnih prostorov. Foto: BoBo
Odmevi po preiskavah Alenke Bratušek

oudarila je, da policija nikogar vnaprej ne obvešča o hišnih preiskavah.

Ministrica je še dejala, da je utemeljenost razlogov za preiskave presojal preiskovalni sodnik. "V tej formuli ni prostora za politiko," je dejala. Premierju Miru Cerarju tudi ni pojasnjevala, zakaj so bile v sredo preiskave, v okviru katerih so kriminalisti obiskali tudi vlado, je dejala.

Po besedah ministrice mora policija ravnati v skladu z zakonom o kazenskem postopku in v skladu z najvišjimi strokovnimi standardi, kakor je v primeru v sredo tudi bilo. "Izvedla je tiste ukrepe, ki so po zakonu potrebni, da se zagotovijo dokazi," je pojasnila.

Preiskava na podlagi odredbe sodnika
Pri tem je poudarila, da je predkazenski postopek usmerjalo tožilstvo, hišna preiskava pa je bila izvedena na podlagi odredbe preiskovalnega sodnika. Tako je zavrnila očitke na račun Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), da je bila preiskava nesorazmerna glede na očitano kaznivo dejanje in da bi lahko vse podatke, ki so jih iskali, dobili, če bi zanje prosili.

Ministrica verjame, da je bila preiskava v sredo v celoti izvedena v skladu z zapisanim v sodni odredbi, kjer je tudi naveden kraj, kjer se preiskave opravljajo. Prepričana je tudi, da so preiskovalci ravnali v skladu z zakonom o kazenskem postopku, ki določa, da se ob izvedbi hišne preiskave v prostorih državnih organov povabi predstojnika, da je lahko pri preiskavi navzoč.

Kot je poudarila, pa policija nikakor nikogar vnaprej ne obvešča, da se bodo izvedle hišne preiskave, ker je to protizakonito.

Preiskava doma in v prostorih ZaAB-ja
Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada so namreč v sredo preiskali dom Alenke Bratušek, nato pa še prostore poslanske skupine in stranke ZaAB ter vlade. Predsednico ZaAB-ja in nekdanjo premierko sumijo zlorabe položaja z namenom pridobitve nepremoženjske koristi pri samokandidaturi za evropsko komisarsko, za kar je predvidena kazen zapora do enega leta.

Alenka Bratušek: Preiskave so nepotrebne
Po mnenju Alenke Bratušek so bile hišne preiskave popolnoma nepotrebne, saj bi lahko vse dokumente, ki so jih zasegli, dobili na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Ob tem se je preiskovanka tudi vprašala, "ali je normalno, da se NPU, ki je bil ustanovljen za najhujša kazniva dejanja gospodarskega in organiziranega kriminala, ukvarja s tem".

Cerar ne razume potrebe po hišni preiskavi
Tudi predsednik vlade Miro Cerar je dejal, da ne razume, zakaj je bilo treba opraviti hišno preiskavo. Meni, da bi zadostovalo, da bi se policija obrnila nanj ali na njegov kabinet in bi dobili vsa potreba gradiva. Cerarju se poleg tega zdi "vsaj presenetljivo", da je policija nenapovedano, brez njegove vednosti in v zvezi s postopki, ki nimajo povezave s sedanjo vlado, preiskovala vladne prostore.

Ob tem so na vladi pojasnili, kako je preiskava potekala. Po njihovih besedah pred izvedeno hišno preiskavo kabinet premierja ali generalni sekretariat vlade nikoli nista bila zaprošena za posredovanje dokumentacije, ki jo je policija zasegla. Listine so sicer izročili prostovoljno, so dodali.

Cerarja je o vstopu preiskovalcev NPU-ja v vladne prostore, o nameri o izvedbi hišne preiskave in o odredbi sodišča po telefonu ob 8.32 obvestil generalni sekretar vlade Darko Krašovec. Pri preiskavi na generalnem sekretariatu vlade je bil prisoten Krašovec, ki ga je po telefonu pooblastil Cerar. Poleg tega so bili prisotni tudi sodelavci sekretariata glede na področja dela, povezana z odredbo sodišča, so pojasnili na vladi.

Hišna preiskava je bila opravljena v pisarni namestnice generalnega sekretarja Mirande Groff, želeli pa so jo opraviti tudi v Krašovčevi pisarni. A preiskave niso mogli izvesti, saj je generalni sekretar od predhodnice prevzel prazno pisarno. S tem so preiskovalcem tudi povedali.

V prostorih kabineta predsednika vlade pa je bil ob preiskovalcih prisoten vodja kabineta Gregor Krajc, ki jim je pojasnil, da se zbirka vladnih in sejnih gradiv nahaja na generalnem sekretariatu vlade in da so bili računalniki ob prevzemu mandata v premierjevem kabinetu očiščeni podatkov njihovih predhodnikov iz prejšnje vlade.

Odmevi po preiskavah Alenke Bratušek