Bratuškova je po opravljeni preiskavi pojasnila, da je bila nekaj minut čez šesto uro neprijetno presenečena, saj so jo na domu obiskali policisti in ji očitali kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja in pridobitve nepremoženjske koristi. Ob tem, se ji zdi, da kriminalisti niso vedeli, kaj iščejo. Foto: BoBo
Bratuškova je po opravljeni preiskavi pojasnila, da je bila nekaj minut čez šesto uro neprijetno presenečena, saj so jo na domu obiskali policisti in ji očitali kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja in pridobitve nepremoženjske koristi. Ob tem, se ji zdi, da kriminalisti niso vedeli, kaj iščejo. Foto: BoBo
Kriminalisti so opravili preiskavo na domu nekdanje premierke Alenke Bratušek v Kranju, preiskavo pa so nadaljujevali v DZ-ju. Foto: BoBo
Odvetnik nekdanje premierke Aleksander Čeferin je dejal, da je preiskava povezana z njeno kandidaturo za mesto evropske komisarke. Foto: BoBo
Policija
Nobenemu od osumljenih ni odvzeta prostost, saj za to ni podanih zakonskih razlogov. Foto: BoBo
Bratuškovo sumijo zlorabe položaja

zlorabe uradnega položaja ob kandidaturi Alenke Bratušek za evropsko komisarko opravili hišne preiskave na njenem domu v Kranju, na sedežu stranke ZaAB, v poslanski skupini in vladi.

Hišne preiskave, ki so jo kriminalisti med drugim opravili na domu predsednice ZaAB-ja Alenke Bratušek in v prostorih strankine poslanske skupine, so bile po mnenju Bratuškove popolnoma nepotrebna. Povezane so bile s komisarsko zgodbo, v zvezi s katero pa ima vso dokumentacijo že nekaj časa protikorupcijska komisija, je v DZ-ju pojasnila Bratuškova.

Bratuškova je pojasnila, da je bila nekaj minut čez šesto uro neprijetno presenečena, saj so jo na domu obiskali policisti in ji očitali kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja in pridobitve nepremoženjske koristi.

Bratuškovi se sicer zdi, da kriminalisti niso vedeli, kaj iščejo. Na njenem domu, kjer je bila preiskava končana v manj kot eni uri, so ji zasegli USB-ključke, na katerih ima shranjene fotografije iz časov, ko je bila predsednica vlade, telefon in možev računalnik. V DZ-ju, kjer so bili kriminalisti prav tako okoli eno uro, pa so prav tako želeli zapise njenih dokumentov in elektronskih sporočil.

Poslanka ZaAB-ja ob tem pojasnjuje, da je komisarska funkcija politična funkcija in če gre ob tej politični funkciji za pridobitev nepremoženjske koristi, se bomo morali o tem vprašati še ob kateri funkciji ter poudarila, da se za komisarko ni predlagala sama, ampak je to naredila stranka.

Preiskave na podlagi naznanila
Predstavnik policije za odnose z javnostmi Drago Menegalija je povedal, da NPU preiskuje nekdanjo premierko in predsednico ZaAB-ja Alenko Bratušek zaradi suma zlorabe položaja pri samokandidaturi za evropsko komisarko na podlagi obvestila, ki so ga prejeli oktobra. Policisti so po njegovih besedah opravili tri hišne preiskave, tri pa še potekajo.

V hišnih preiskavah, v katerih so zasegli dokumentacijo, korespondenco in elektronske naprave, pa kriminalisti zbirajo obvestila in dokaze za utemeljitev suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Nobenemu izmed osumljenih ni bila odvzeta prostost, ker za to ni bilo podanih zakonskih razlogov.

Zdaj preiskovalce čaka obsežno delo pregleda zaseženega gradiva. Policija pri tem ne izključuje, da bi dodatne podatke pridobili v okviru mednarodnega sodelovanja. Policijo namreč zanimajo vse faze preiskovanega postopka in znotraj tega iščejo dokumentacijo in korespondenco.

Po navedbah Menegalije je za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic je po kazenskem zakoniku zagrožena kazen zapora do enega leta.

Bratuškovo je ovadila skupina Kazenska ovadba
Po poročanju STA-ja je naznanilo suma kaznivega dejanja pred časom podala skupina Kazenska ovadba. Zastopnica skupine, odvetnica Ana Jug, je pojasnila, da je skupina Kazenska ovadba v postopku t. i. samokandidature Bratuškove videla znake kaznivega dejanja, zato so tudi podali naznanilo, saj je to njihova državljansko dolžnost.

Še NPU ne ve, kaj išče
Odvetnik nekdanje premierke Aleksander Čeferin je preiskavo prav tako komentiral, da "še NPU ne ve", kaj išče pri njegovi stranki.

"Kaj pa mislijo, da bodo našli v hišni preiskavi? Morda pismo Junckerja, naj gospa Bratušek ne pozabi dvigniti roke, ko se bo na vladi glasovalo o njej? Zadeva je absurdna, in tega smo v naši državi že navajeni. Državi gre slabo in nobene predstave za javnost tega ne bodo spremenile. Vprašanje je le, kdaj bo večina to spoznala," je dejal Čeferin.

Sporna (samo)kandidatura
Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je oktobra v primeru postopka predlaganja in imenovanja kandidatov za člana Evropske komisije ugotovila, da je bila Alenka Bratušek v nasprotju interesov. Na KPK-ju so namreč menili, da je bilo sporno, da je odločala o svoji kandidaturi za komisarko. KPK tokratne preiskave ne komentira zaradi začasne odredbe upravnega sodišča, sami pa niso podali ovadbe zoper Bratuškovo.

Upravno sodišče je namreč izdalo začasno odredbo, s katero je KPK-ju prepovedalo javno objavo končne odločitve v omenjeni zadevi. Začasna odredba sodišča velja do pravnomočnosti odločitve.

Zadeve ne komentirajo niti v Evropski komisiji. "Nacionalnih preiskav, ki so v teku, ne komentiramo," je danes v Bruslju dejala govorka komisije Mina Andreeva.

Bratuškovo sumijo zlorabe položaja