Duša Trobec Bučan je v torek prisegla v državnem zboru. Foto: MMC RTV SLO
Duša Trobec Bučan je v torek prisegla v državnem zboru. Foto: MMC RTV SLO

Pri predaji poslov novoizvoljeni ministrici brez resorja, pristojni za lokalno samoupravo in regionalno politiko, je nekdanji minister Gjerkeš izpostavil dosežke svojega enoletnega mandata - zlasti izboljšanja na področju evropske kohezijske politike.

Dejal je, da je med njegovim ministrovanjem Slovenija izboljšala črpanje evropskih sredstev, saj se je po črpanju sredstev v zadnjem letu s 15. povzpela na sedmo mesto med 27 državami članicami EU-ja. Ob tem je Gjerkeš omenil najnovejšo informacijo z Evropske komisije, ki je odobrila pavšale za evropski sklad za regionalni razvoj. Pavšali po njegovih besedah predstavljajo poenostavitev za poročanje upravičencev, kar pomeni, da posrednih stroškov ni treba več dokazovati.

Naloga ministrice: intenziviranje črpanja sredstev
Med nalogami nove ministrice je Gjerkeš omenil nadaljevanje intenziviranja črpanja evropskih sredstev, uveljavljanje interesov Slovenije pri prihodnji finančni perspektivi in sprejetje zakona o skladnem regionalnem razvoju. Zavzel se je tudi za to, da bi čim bolje zaživel zakon o razvojni pomoči Pomurju ter da bi bili sprejeti noveli zakonov o financiranju občin in o lokalni samoupravi.

Glede pokrajin se bo Trobec Bučanova trudila za konsenz
Trobec Bučanova namerava delo nadaljevati na vseh področjih dela vladne službe, zato ni izpostavila nobene prioritete. Glede ustanovitve pokrajin je vnovič zatrdila, da se bo v svojem mandatu trudila za politični konsenz.

Kot je pojasnila, je tudi sama preučila vse strokovne podlage, ki jih imajo na voljo. "Edino na tem segmentu bomo mogoče zgodovinski vidik še malo dodelali, potem bomo pa videli, koliko pokrajin je optimalnih za decentralizacijo in regionalizacijo Slovenije," je napovedala.