Cene vinjet za motorna kolesa bodo pol nižje. Foto: MMC RTV SLO
Cene vinjet za motorna kolesa bodo pol nižje. Foto: MMC RTV SLO
Tovornjaki
Tovorna vozila bodo po novem plačevala precej višjo cestnino. Foto: MMC RTV SLO

Tedenska vinjeta bo stala 15 evrov, mesečna 30, letna pa 95 evrov. Cene vinjet za motorna kolesa bodo znašale polovico manj kot za osebna vozila. Tedenska bo tako stala 7,5 evra, mesečnih ni, polletne bodo stale 25 evrov, letne pa 47,5 evra.

Novela zakona določa tudi spremembe pri obliki vinjet, kar pomeni, da bodo kvadratki, ki služijo označevanju veljavnosti vinjete, razporejeni podobno kot pri avstrijskih vinjetah, s čimer bo olajšan nadzor.

Sicer pa bo mogoče polletne vinjete za osebna vozila uporabljati do konca leta, a bodo, če bo za začetek veljavnosti označen 1. julij ali pozneje, veljale kot mesečne vinjete.

40 odstotkov višje cestnine za tovornjake
Vlada je dala tudi soglasje k podražitvi cestnin za vozila, katerih najvišja dovoljena masa presega 3,5 tone. Cestnine bodo višje za 40 odstotkov. Poleg tega sprememba cenika prinaša tudi dve spremembi prevoznih razdalj v okviru obstoječega avtocestnega omrežja. Tako je upoštevana dejanska prevozna razdalja med Ljubljano in Vrhniko, s čimer naj bi se razbremenila vzporedna državna cesta, poleg tega pa v prevozne razdalje krakov s Štajerske proti Primorski ub Gorenjske proti Dolenjski, v sistem cestnijenja ni vključen ljubljanski avtocestni obroč.

A. M.