Sta Prijatelj in Mikuž sodelovala tudi pri propadlem podjetju Sončna hiša? Foto: MMC RTV SLO
Sta Prijatelj in Mikuž sodelovala tudi pri propadlem podjetju Sončna hiša? Foto: MMC RTV SLO
Srečko Prijatelj
Poslanec Srečko Prijatelj je trenutno v enomesečnem priporu, ki se mu ga lahko podaljša do največ šest mesecev, sicer se mora vložiti obtožnico. Foto: MMC RTV SLO

To ni res, je laž in gre za neverjeten in grozovit konstrukt, ki si ga res nenavadno in čudno izmišlja Marjan Mikuž. Ker ni res, tudi dokazov ne more biti, sicer pa se preiskovalci lahko prepričajo o tem na mojih računih pri omenjenih bankah.

Robert Časar je za Delo zanikal, da je bil deležen tretjine dobička od prodaje zemljišč Orleške gmajne.
Parlament
DZ nima jasnega odgovora na vprašanje, ali bo Srečko Prijatelj, ko bo priprt, prejemal poslansko plačo. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
Časar: Nisem se okoristil

Na dan prihajajo nove podrobnosti o poslovnih navezah Srečka Prijatelja in Marjana Mikuža. Gre za njuna domnevno skupna projekta samski dom v Luciji in gradnja Sončne hiše.

V samskem domu v Luciji je zadnjih 15 let živelo več deset slovenskih družin, ki so v Slovenijo pribežale med balkansko vojno iz Bosne in Hercegovine. Dom je zdaj prazen, največ zaslug za to pa ima po poročanju novinarja TV Slovenija Edija Mavsarja prav poslanec SNS-a. Samski dom naj bi namreč s Srečkom Prijateljem ob strani za 4,8 milijona evrov leta 2008 kupilo podjetje Terasol Marjana Mikuža.

Namesto doma naj bi v Luciji stala stanovanja
Nekdanji stanovalci doma, ki so bili marca deložirani, pojasnjujejo, da so večkrat srečali Prijatelja, ki jim je dejal, da bodo morali dom zapustiti zlepa ali zgrda, ker bodo tam gradili stanovanja za trg. Pred dejansko deložacijo je nato poslanec v DZ-ju postavil poslansko vprašanje: "Zakaj država prebivalcem samskega doma v Luciji še vedno nudi streho nad glavo?" Obenem je odgovornim za to zagrozil tudi s kazenskim pregonom. Danes samski dom še stoji. In sameva.

Projekt Sončne hiše v Divači preprečila civilna iniciativa
Drugi primer sodelovanja Prijatelja in Mikuža je projekt gradnje šestetažnega betonskega kolosa, imenovanega Sončna hiša, s katerim bi bilo središče Divače "bogatejše" za 46 stanovanj. Uresničitev tega načrta je nato preprečila civilna iniciativa, posledično pa tudi ustavno sodišče, ki je prepovedalo gradnjo na tem območju. Mikuževo podjetje Premik invest (v ozadju pa naj bi spet stal Prijatelj) je zato od občine zahtevalo odškodnino, a denarja še ni dobilo.

Nad glavnino lastnine Mikuževih podjetij so medtem roke že položile banke, še poroča TV Slovenija.

Pritožba na sklep o priporu že vložena
Od poslov pa k priporu poslanca SNS-a. Odvetnik Srečka Prijatelja je že vložil pritožbo na sklep o priporu, koalicija pa je predlagala razrešitev poslanca SNS-a z mesta člana komisije po zakonu o preprečevanju korupcije.

Prijatelj, osumljen kaznivega dejanja izsiljevanja in nedovoljene proizvodnje ter prometa orožja ali eksploziva, je v priporu od sobote. Sodišče se je za enomesečni odvzem prostosti odločilo zaradi ponovitvenih razlogov. Odvetnik Silvan Jakin vsebine pritožbe ni želel razkriti, če zunajobravnavni senat pritožbo zavrne, pa se lahko Prijatelj pritoži še na višje sodišče. Sodišče lahko Prijatelju enomesečni pripor podaljša v trajanju največ šestih mesecev. Za daljše zadržanje bi morala biti vložena obtožba.

Pri pripravi zakona niso pomislili na možnost pripora
Ker priprti poslanec ne more opravljati svojega dela, nas je zanimalo, ali bo kljub temu prejemal poslansko plačo, na kar pa v državnem zboru nimajo jasnega odgovora.

Odgovarjajo, da je državni zbor na ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve ter na ministrstvo za javno upravo že naslovil zahtevo za razlago smiselne uporabe delovnopravne zakonodaje, ker zakon o poslancih "ne predvideva možnosti, da bi bil v času opravljanja poslanske funkcije zoper poslanca uveden pripor".

Koalicija: SNS naj zaradi integritete DZ-ja do nadaljnjega ne sodeluje v komisiji
Kot omenjeno, so koalicijske poslanske skupine že predlagale razrešitev Prijatelja kot člana komisije DZ-ja po zakonu za preprečevanje korupcije, ki jo vodi Branko Marinič (SDS). Poslanci koalicije so v izjavi za javnost zapisali, da se, ko gre za poslanca SNS-a, zavedajo pomena domneve nedolžnosti, ne glede na to pa so prepričani, da do dokončanja postopkov organov pregona ne more sodelovati v omenjeni komisiji.

Zakaj ne? "Menimo, da nas, poslanke in poslance DZ-ja, etična načela zavezujejo k temu, da prispevamo in varujemo ugled DZ-ja in poslanske funkcije ter se izogibamo dejanjem, s katerimi bi se zmanjševalo ta ugled. Hkrati pa poudarjamo, da bi se vsi poslanke in poslanci morali pri opravljanju funkcije vesti vzorno in z zgledom tako, da bi krepili zaupanje javnosti v integriteto DZ-ja," navajajo. Pričakujejo še, da poslanska skupina SNS-a zaradi ohranitve integritete parlamenta temu predlogu ne bo nasprotovala in da bo privolila v to, da do nadaljnjega pri delu komisije ne bo sodelovala.

Časar: Mikuž si izmišlja, nisem bil deležen tretjine dobička
Spomnimo, poslanec Srečko Prijatelj naj bi od poslovneža Marjana Mikuža izsilil 323 tisoč evrov, pri čemer so ga zalotili kriminalisti in mu odvzeli prostost. Prijatelj se brani, da je šlo za dolžniško-upniško ramerje in da je Mikuž njegov dolžnik ter da mu ni grozil. Mikuž na drugi strani trdi, da za svoj dolg Prijatelju prvič sliši, obenem pa trdi, da je bil nekdanji predsednik uprave Luke Koper Robert Časar, čigar ime se prav tako pojavlja v preiskavi, deležen tretjine dobička od prodaje zemljišč Orleške gmajne. Mikuževo podjetje Premik net je namreč ta zemljišča drago prodajalo Luki Koper in družbo menda s tem oškodovalo za skoraj štiri miljone evrov.

Časar je za časnik Delo informacijo, da je bil deležen dobička, odločno zanikal. "To ni res, je laž in gre za neverjeten in grozovit konstrukt, ki si ga res nenavadno ter čudno izmišlja Marjan Mikuž. Ker ni res, tudi dokazov ne more biti, sicer pa se preiskovalci lahko prepričajo o tem na mojih računih pri omenjenih bankah," je dejal.

To ni res, je laž in gre za neverjeten in grozovit konstrukt, ki si ga res nenavadno in čudno izmišlja Marjan Mikuž. Ker ni res, tudi dokazov ne more biti, sicer pa se preiskovalci lahko prepričajo o tem na mojih računih pri omenjenih bankah.

Robert Časar je za Delo zanikal, da je bil deležen tretjine dobička od prodaje zemljišč Orleške gmajne.
Časar: Nisem se okoristil