Srečko Prijatelj krivdo zvrača na Marjana Mikuža. Foto: MMC RTV SLO
Srečko Prijatelj krivdo zvrača na Marjana Mikuža. Foto: MMC RTV SLO

Šlo je samo zato, da se Prijatelja spravi v pripor. Ne, ali je kriv ali ni kriv, ampak ali bo priprt ali ne bo priprt.

Silvan Jakin

Policija pa je ta denar posodila gospodu Mikužu, ker je želela konstrukt.

Srečko Prijatelj
Prijatelj znova v priporu

Potem ko je je bil zanj odrejen pripor, je dodal, da je v torek prišel po denar, ki je bil njegov, "policija pa je ta denar posodila gospodu Mikužu, ker je želela konstrukt", je še zatrdil po poročanju dopisnice Eugenije Carl za MMC in TV Slovenija.

Odvetnik Srečka Prijatelja Silvan Jakin je pojasnil, da je kazenska ovadba zdaj namesto na štiri osebe omejena na Prijatelja, ne nanaša pa se več na njegovo ženo Aleksandro Prijatelj, nekdanjega prvega moža Luke Koper Roberta Časarja in podjetnika Marjana Mikuža.

Poslanec bo v priporu mesec dni, bivanje v priporu pa se lahko tudi podaljša ali predčasno prekine. Podaljša se ga lahko največ do dobe šestih mesecev, v tem času pa mora biti vložena ovadba. Pisni sklep o priporu naj bi sprejeli v ponedeljek ali torek.

Pritožba mogoča po pisnem sklepu o priporu
Kot še pravi Jakin, je njegova prva naloga spraviti Prijatelja iz pripora; napoveduje tudi pritožbo. Po pisnem sklepu imata zanjo 24 ur časa, o njej pa bo odločal izvenobravnavni senat. V primeru negativne odločitve je mogoča tudi pritožba na višje sodišče.

Jakin sicer meni, da priporni razlogi niso bili podani, a do zdaj je bilo vse usmerjeno v to, da se njegovega varovanca pripre. Omenil je tudi različne oblike pritiskov, denimo televizijski nastop generalnega direktorja policije Janka Gorška. Odvetnik meni še, da je treba najprej ugotoviti morebitno krivdo, ki ji bo šele sledila kazen, saj sam pripor še ne predstavlja kazni.

V petek tožilka vložila dopolnjen predlog za pripor
Zgodbe o domnevnem gospodarskem kriminalu, korupciji in izsiljevanju očitno tako še zdaleč ni konec, ponovno zaslišanje Srečka Prijatelja pa je bilo posledica v petek vloženega novega predloga za njegov pripor. Koprska tožilka je namreč prejšnji predlog dopolnila. Kot kaže, dobro.

Nove priče v postopku
Na okrožnem državnem tožilstvu v Kopru poudarjajo, da so pripor znova predlagali zaradi možnosti ponovitvene nevarnosti in nevarnosti vplivanja na priče. V postopku se jih je namreč pojavilo še nekaj. Tožilka pa ni le natančneje popisala kaznivega dejanja, ki naj bi ga zagrešil Prijatelj, temveč je vložila še zahtevek za preiskavo v smeri suma storitve kaznivega dejanja izsiljevanja in kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje orožja ali razstreliva ter prometa s tem, navaja časnik Dnevnik.

Spomnimo. Koprski zunajsodni senat je v petek potrdil odločitev preiskovalnega sodnika, ki je v četrtek odločil, da tožilstvo ni dovolj utemeljilo pripornih razlogov. Kot je ob tem pojasnil predsednik okrožnega sodišča v Kopru Vitomir Bohinc, je tožilka razloge podala tako, da "ni bilo mogoče preizkusiti stopnje utemeljenosti suma v smeri očitanih kaznivih dejanj", je zapisal Bohinc.

Tožilka (prvič) ni dovolj dobro popisala kaznivega dejanja
Tožilkin predlog ni vseboval opisa kaznivega dejanja, kar je zakonski pogoj za odreditev pripora. Preiskovalni sodnik zato o stopnji utemeljenosti suma ni mogel presojati in je odločil, da o tem razsodi zunajobravnavni senat, kar je tudi storil.

Srečko Prijatelj, ki ga je policija pridržala po torkovi policijski akciji v Solkanu, naj bi bil osumljen izsiljevanja in grožnje z orožjem. Kriminalisti naj bi ga prijeli po prevzemu ovojnice s 323.000 evri, ki naj bi jih domnevno pridobil z izsiljevanjem. Prijatelj je pred preiskovalnim sodnikom že v četrtek zanikal, da je prejel podkupnino in grozil z orožjem.

Kdo je Marjan Mikuž?
In kdo je Marjan Mikuž, ki ga Prijatelj imenuje pravega krivca? Gre za lastnika podjetja Premik net, ki je povezano s spornimi posli oz. prodajami zemljišč za logistični center, s katerimi naj bi bila Luka Koper oškodovana za 3,8 milijona evrov. In prav Mikuž naj bi na dan aretacij Prijatelju dal podkupnino.

Šlo je samo zato, da se Prijatelja spravi v pripor. Ne, ali je kriv ali ni kriv, ampak ali bo priprt ali ne bo priprt.

Silvan Jakin

Policija pa je ta denar posodila gospodu Mikužu, ker je želela konstrukt.

Srečko Prijatelj
Prijatelj znova v priporu