Orešković je od 22. januarja na čelu hrvaške vlade. Foto: Reuters
Orešković je od 22. januarja na čelu hrvaške vlade. Foto: Reuters

Orešković je predsednik hrvaške vlade postal prejšnji petek, ko sta se s Cerarjem tudi slišala po telefonu in se zavzela za čimprejšnje srečanje.

V telefonskem pogovoru sta največ časa namenila begunski krizi in upravljanju prebežniških tokov, kar bo tudi glavna tema petkovega srečanja v Ljubljani, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Predsednika obeh vlad se bosta sestala v ljubljanski Vili Podrožnik, po srečanju pa ne bosta imela izjave za medije, ampak bo medijem posredovana le skupna pisna izjava.

Mejni spor želijo rešiti po mirni poti
Novi hrvaški zunanji minister Miro Kovač je že v torek v pogovoru za hrvaško televizijo HRT napovedal, da pričakuje skorajšnje srečanje premierjev obeh držav. Ob tem je Kovač napovedal, da želi nova hrvaška vlada izboljšati odnose s sosednjimi državami. Po njegovih besedah bo Hrvaška sodelovala pri reševanju begunske krize, a hkrati zaščitila svoje meje.

Danes pa je za hrvaško tiskovno agencijo Hina ponovil, da arbitražni postopek o določitvi meddržavne meje za Hrvaško ne velja več. "S prijatelji iz Slovenije želimo doseči rešitev, ki bo temeljila na mednarodnem pravu in bo v duhu dobrososedskih odnosov," je dejal in izrazil prepričanje, da bosta državi spor o meji rešili.