Cerar je bil v pogovoru z
Cerar je bil v pogovoru z "Oreškovićem", ki je s premierjem govoril v zanj značilni precej slabi hrvaščini z močnim angleškim naglasom, precej zadržan. Foto: BoBo

Ponedeljek premierju Miru Cerarju ni bil naklonjen. Najprej je več kritik na svoj račun požel zaradi napisa, ki ga je včeraj prinesel na novinarsko konferenco: "Slovenec sem. Ne jamram. Iščem rešitve." Pozneje pa je nasedel še komiku Jurkotiću, ki je pod pretvezo, da je hrvaški mandatar Tihomir Orešković, na telefon brez težav dobil Cerarja.

Premier, ki je bil sicer ves čas zadržan, je voditelju oddaje U zdrav mozak nasedel in mu najprej zaželel srečo na njegovi mandatarski poti, nato pa izrazil upanje, da se bosta vladi kmalu sestali in pogovorili o prihodnosti.

V zameno za odstranitev ograje Sloveniji Trdinov vrh
Seveda tudi brez pogovora o žičnati ograji, ki se razteza po celotni meji s Hrvaško, ni šlo. "Orešković" je Cerarju predlagal, naj ograjo odstranijo, in mu v zameno za odstranitev ponudil celo Trdinov vrh, Cerar se je na to odzval: "Normalno, tudi jaz si želim, da jo čim prej odstranimo, a zdaj se moramo pogovoriti o migrantih." Hrvaški komik je na to dejal, da bi bilo treba ograjo postaviti na meji s Srbijo, ter izrazil željo, da bi bili Hrvaška in Slovenija ena sama država. Cerar je ponovil, da se je treba pogovarjati o odprtih vprašanjih.

Pogovor je bil posnet pred Cerarjevim obiskom v Italiji in Nemčiji, saj je slovenski premier zaradi teh potovanj zavrnil predlog "Oreškovića", da bi se kar takoj dobila na kosilu v Ljubljani.

Politiki očitno lahko dosegljivi
Jurkotić je pretekli teden posnel vrsto satiričnih pogovorov v vlogi mandatarja Oreškovića tudi s številnimi hrvaškimi politiki, med drugimi z nekdanjim predsednikom države Ivom Josipovićem in nekdanjo premierko Jadranko Kosor.

Cerar pa ni edini slovenski politik, ki je nasedel Jurkotiću - pred dvema letoma je za nos potegnil tudi predsednika republike Boruta Pahorja.

Očitno pravo ime odpre marsikatera vrata, pred leti je to potrdil tudi slovenski radijski voditelj Denis Avdić, ki se je pretvarjal, da je takratni premier Janez Janša in na telefon brez težav dobil nekdanjo premierko Jadranko Kosor.