Kot pišejo hrvaški mediji, bo Orešković prvi mandatar, ki bo svojo ekipo v saboru predstavil s programom PowerPoint. Foto: EPA
Kot pišejo hrvaški mediji, bo Orešković prvi mandatar, ki bo svojo ekipo v saboru predstavil s programom PowerPoint. Foto: EPA

Seznam ministrov je že pred napovedano novinarsko konferenco pricurljal v javnost. Orešković je pojasnil, da je po več kot 60 sestankih izbral svojo ekipo, za katero misli, da je v tem trenutku najboljša. "Ta ekipa je moja ekipa. Srečen sem in ponosen, da so ti ljudje pripravljeni na sodelovanje. V saboru jutri pričakujem zaupanje v svojo vlado, tako da lahko čim prej začnemo delati," je dejal in seznam označil kot "Tim's team".

Orešković je predlagana imena označil za "zdravo in mlado ekipo" in dodal, da je na seznamu zagotovo nekaj imen, ki jih hrvaška javnost ni pričakovala. "V glavnem gre za zelo zdravo mešanico, v kateri vlada ekipni duh."

Izbranci so ...
Njegova ekipa mora v 151-članskem saboru dobiti podporo vsaj 80 poslancev. Za novega finančnega ministra je predlagan eden izmed izvršnih direktorjev Agrokorja Zdravko Marić, za zunanje in evropske zadeve dozdajšnji mednarodni tajnik HDZ-ja Miro Kovač, za gospodarstvo pa župan občine Tompojevci Tomislav Panenić.

Eno največjih hrvaških ministrstev, ministrstvo za morje, promet in infrastrukturo, bo vodil dozdajšnji župan mesta Novi Vinodolski Oleg Butković (HDZ), medtem ko bo najpomembnejša hrvaška gospodarska panoga, turizem, v rokah podjetnika iz hrvaške Istre Antona Klimana (HDZ). HDZ je predlagal tudi ministra za obrambo Josipa Buljevića (HDZ), ki je vodil hrvaške obveščevalne službe v času afere s prisluškovanjem in izsiljevanjem novinarke Helene Puljiz. Vladi naj bi se pridružil z mesta svetovalca predsednice Kolinde Grabar-Kitarović za obrambo in
nacionalno varnost.

Vodenje notranjega ministrstva so namenili Vlahu Orepiću (Most) iz Ploč, ki je v javnosti najbolj znan po aktivističnem nasprotovanju gradnji tamkajšnje termoelektrarne. Most je dobil tudi ministrstva za pravosodje, upravo, kmetijstvo in varstvo okolja, ki jih bodo vodili Ante Šprlje, Dubravka Jurlina Alibegović, Davor Romić in Slaven Dobrović.

Minister za zdravje bo zadrski zdravnik Dario Nakić (HDZ), za znanost, izobraževanje in šport nekdanji dekan reške filozofske fakultete Predrag Šustar (HDZ), za kulturo pa zgodovinar Zlatko Hasanbegović (HDZ). HDZ je predlagal tudi ministrico za delo in pokojninski sistem Nado Šikić, ki je vodila podoben odbor v HDZ-ju, ministra za gradbeništvo in prostorsko ureditev Lovra Kušćevića, ki je župan občine Nerežišća, ter ministra za podjetništvo in obrt Darka Horvata, dosedanjega predsednika odbora HDZ za okolje in energetiko.

Ministrstvo za socialno politiko in mlade so namenili nekdanji nuni Bernardici Juretić, ki se je v javnosti potrdila s svojimi prizadevanji za rehabilitacijo zasvojencev z mamili. Ministrstvo za veterane bo prevzel upokojeni polkovnik hrvaške vojske Mijo Crnoja, ki je že napovedal, da bodo objavili sporni register "izdajalcev nacionalnih interesov".

Desnosredinska koalicija
Vladno koalicijo sta po dolgotrajnih pogajanjih, polnih preobratov, sestavili desna Domoljubna koalicija, ki jo vodi predsednik HDZ-ja Tomislav Karamarko, in presenečenje volitev, nova in neizkušena stranka Most neodvisnih list pod vodstvom Boža Petrova.

Predstavniki Domoljubne koalicije in Mosta so se pogajali o sestavi nove desne vlade od začetka januarja, potem ko so konec lanskega leta zagotovili večinsko podporo v saboru nestrankarskemu mandatarju Oreškoviću.