Kdo bo nasledil Karla Erjavca na ministrskem stolčku? DeSUS kandidata še ni razkril, v javnosti in medijih se pojavljajo različna imena. Foto: MMC RTV SLO
Kdo bo nasledil Karla Erjavca na ministrskem stolčku? DeSUS kandidata še ni razkril, v javnosti in medijih se pojavljajo različna imena. Foto: MMC RTV SLO

V stranki želimo, da se to vprašanje čim prej zaključi in da lahko vlada zadiha s polnimi pljuči.

Karl Erjavec
Miran Gajšek in Roko Žarnić
Miran Gajšek je arhitekt, Roko Žarnić pa strokovnjak s področja gradbeništva. Foto: MMC RTV SLO

DeSUS namreč ve, da samo če participira pri oblasti, ima nekaj od tega. Svoj interes lahko uresničijo le 'pri koritu'.

Vlado Miheljak
DeSUS z dvema kandidatoma

"Predlagamo dva strokovnjaka, prepričan sem, da bo izvršni odbor podprl predloge. Upam, da bo po seji predsednik vlade čim prej sprejel sklep in se odločil glede predloga stranke DeSUS glede novega ministra. V stranki želimo, da se to vprašanje čim prej zaključi in da lahko vlada zadiha s polnimi pljuči," je dejal predsednik stranke Karl Erjavec, ki pričakuje, da bo Borut Pahor v državni zbor že v pondeljek vložil predlog za ministra. Medtem je Pahor po srečanju z bančniki dejal, da se je osebno že odločil, vendar ni razkril imena, predlog pa bo v DZ poslal v začetku prihodnjega tedna.

Kot je še povedal, bo kandidata v ponedeljek dopoldne obravnaval izvršni odbor. Ob tem se ne izključuje možnost, da bodo premierju Pahorju predlagali kar oba.

Oba kandidata člana DeSUS-a
Oba kandidata sta člana stranke DeSUS. Žarnić je član od avgusta, Gajšek pa od septembra lani, čeprav Erjavec tega sploh ni vedel. "Bom pregledal vso evidenco, ker se zdi, da imamo člane, ki bi lahko prišli na kompetentne položaje," je dejal. Oba kandidata sta že opravila razgovore s predsednikom vlade. Generalni sekretar stranke Ljubo Jasnič pravi, da je bil Pahor zadovoljen z obema kandidatoma.

KDO JE ROKO ŽARNIĆ?
Žarnić je doktor gradbeništva, strokovnjak na področjih gradbenih materialov in potresnega inženirstva. Lani je bil na Fakulteti za gradbeništvo izvoljen za rednega profesorja za področje gradbenih materialov, hkrati pa vodi katedro za preskušanje materialov in konstrukcij, ki jo je tudi pomagal ustanoviti. Žarnić od leta 2008 vodi četrto razvojno skupino za okolje in gradbeništvo pri Svetu za konkurenčnost, od lani pa je tudi član strokovnega sveta za programsko usmerjanje sredstev državnega proračuna.
KDO JE MIRAN GAJŠEK?
Arhitekt Miran Gajšek je načelnik oddelka za urejanje prostora na MOL-u. Leta 2002 je bil še kot direktor celjskega zavoda za planiranje in gradnjo pravnomočno obsojen zaradi zlorabe uradnega položaja in pridobitve nepremoženjske koristi. Obsojen je bil na štiri mesece zapora za preizkusno dobo dveh let. Glede tega je Erjavec dejal, da je kazen odslužil in ne vidi vzroka, zakaj ne bi bil kandidat ter da bi zaradi tega bil zaznamovan za vse življenje.

Zanoškar zavrnil kandidaturo
Potem ko je poslanec DeSUS-a Matjaž Zanoškar dokončno zavrnil kandidaturo za novega okolijskega ministra, se je nadaljevalo iskanje novega kandidata. Generalni sekretar stranke Ljubo Jasnič je dejal, da so celotni današnji dan posvetili temu, da bi našli kandidate, ki bi zasedli tako težek položaj. Erjavec je temu dodal, da je sam menil, da kandidat ne sme biti le strokovnjak, temveč tudi močna politična osebnost, zato se mu je Zanoškar zdel primeren. "A predsednik vlade želi strokovnjaka, zato smo na novo pregledali vse kandidature, vključno s kandidaturo, ki je prišla danes, tik pred sejo," je pojasnil.

Žarnič: Nisem kandidat
Žarnić je sicer dopoldne za STA zanikal, da bi bil kandidat za novega ministra, prav tako se ni o tem nikoli z nikomer pogovarjal, še najmanj pa s premierjem Pahorjem. Ob tem je dodal, da ni član nobene stranke. Vendar pa so mediji popoldne objavili novico, da se je Žarnić danes sešel s premierjem Borutom Pahorjem in predstavniki DeSUS-a.

"Zaradi odhoda Žnidaršiča in Rezmana teža stranke manjša"
Politični analitiki ugotavljajo, da se je pomen DeSUS-a v koaliciji v zadnjem času zmanjšal. "Dokler je bil DeSUS kompaktna skupina sedmih poslancev in sedmih glasov, je to v vladi nekaj štelo, zdaj, ko sta odšla poslanca Žnidaršič in Rezman, pa je teža stranke precej manjša," je za MMC dejal Vlado Miheljak. Zato po njegovem mnenju DeSUS ne kaže interesa, da bi odšel iz koalicije, čeprav ni doseženih dogovorov o rešitvi zdajšnjega stanja. "DeSUS namreč ve, da samo če participira pri oblasti, ima nekaj od tega. Svoj interes lahko uresničijo le 'pri koritu'," dodaja.

Makarovič: Odhod Erjavca hud udarec in ponižanje
Tudi Matej Makarovič meni, da je DeSUS zdaj v precej nerodnem položaju, saj je odhod Erjavca hud udarec in ponižanje, saj z njim izgublja svoje edino relevantno ministrsko mesto in zelo verjetno je, da ne bo imel niti možnosti, da nanj predlaga kandidata, ki si ga želi. A čeprav tega stranka gotovo ne more povsem mirno prenesti, si "po drugi strani želi za vsako ceno ostati v vladi in Pahor to dobro ve", je še povedal za MMC.

V stranki želimo, da se to vprašanje čim prej zaključi in da lahko vlada zadiha s polnimi pljuči.

Karl Erjavec

DeSUS namreč ve, da samo če participira pri oblasti, ima nekaj od tega. Svoj interes lahko uresničijo le 'pri koritu'.

Vlado Miheljak
DeSUS z dvema kandidatoma