Slovenija
Stroške izvedbe takega programa bo pokril državni proračun, v posameznem šolskem letu pa bo trajal 240 ur. Foto: BoBo

Dodaj v

Brezplačni program za otroke, ki pred vstopom v šolo ne obiskujejo vrtca

Število oddelkov bo znano jeseni
12. marec 2018 ob 08:03
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Ministrstvo za izobraževanje je objavilo pravilnik, ki bo javnim vrtcem omogočil izvedbo krajšega programa. Ta bo namenjen otrokom, ki leto pred vstopom v osnovno šolo ne obiskujejo vrtca. Program bo brezplačen.

Po podatkih ministrstva za izobraževanje devet odstotkov otrok ni vključenih v vrtec leto dni pred vstopom v šolo. Zato imajo številni med njimi v prvem razredu precej težav pri druženju s svojimi vrstniki, umanjka jim socializacija, opozarjajo učitelji in razvojni psihologi.

Šolsko ministrstvo zdaj tem otrokom ponuja krajši program: 240 ur druženja z vrstniki, največ šestnajst ur na teden. Vrtec bo takšen oddelek organiziral, če ga bo obiskovalo najmanj osem otrok, na demografsko ogroženih območjih vsaj pet otrok. Z njimi se bo ukvarjal vzgojitelj predšolskih otrok, vrtec pa bo moral takšen oddelek ločiti od preostalih celodnevnih oddelkov. Vrtci zato predvidevajo, da ga bodo organizirali popoldne in bo brezplačen, saj bo stroške njegove izvedbe pokril državni proračun.

Na vprašanje, ali bo nova ponudba vrtcev le spodbudila starše, da otroka vključijo v organizirano predšolsko vzgojo vsaj leto dni pred vstopom v šolo, ravnateljica Vrtca Ivančna Gorica in podpredsednica skupnosti vrtcev Branka Kovaček odgovarja: "Sama ideja, da je nekaj brezplačno, takoj spodbudi interes. Menim, da se bo v praksi pokazalo povpraševanje. Vrtci bomo k temu pristopili, če bo interes pri starših in v soglasju z ustanovitelji."

V skupnosti vrtcev se ob tem sprašujejo, zakaj bo le peščica otrok deležna brezplačnega vrtca, sicer le 240 ur na leto. Ob tem jih skrbi, da bodo zaradi brezplačnosti starši otroke prepisovali iz dnevnega v krajši program. Gregor Mohorčič z ministrstva za izobraževanje glede tega pojasnjuje: "Ministrstvo si jemlje pravico po odobritvi takšnih krajših programov. Če bo ministrstvo začutilo, da je premik večji, kot je potrebno, in bi se s tem predšolska vzgoja okrnila, bomo tehtno premislili in takšnega soglasja ne bomo izdali."

Število oddelkov bo znano jeseni.

Nataša Lang, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
anity
# 12.03.2018 ob 08:09
Ali niso pred leti zatrjevali, da se bodo v ob spremembi na devetletko v prvem razredu samo igrali? No potem niso zamudili nic, se imajo celo leto priloznost privaditi. Ali pa nam zelijo povedati, da so kot zmeraj lagali in zavajali drzavljane?
malikaliber
# 12.03.2018 ob 08:13
V prvem razredu se prav nič ne igrajo in ni kot včasih mala šola! V prvem razredu počnejo vse tisto kar smo nekoč počeli v prvem razredu pa še dva tuja jezika imajo za zraven. Eden po izbiri... otroke spreminjamo v robote za moderno suženjstvo!
tanj
# 12.03.2018 ob 08:20
Brezplačno za koga? Za državo? Za davkoplačevalce?

Tisti, ki imajo tako malo, da bi jim vrtec povzročil nesprejemljive stroške, imajo že zdaj vrtec (skoraj) zastonj. Ni v tem razlog, da otrok ne dajo v vrtec. Ampak za take ugotovitve se je potrebno spustiti med ljudi, ne pa odkrivati Ameriko v n-nadstropju najetih palač.
kacjipastir
# 12.03.2018 ob 08:16
@anity točno tako, sedaj šole ponekod že vršijo pritiske na vrtce, kaj vse naj bi otroci znali ob prihodu v šolo. Na srečo se veliko vzgojiteljic požvižga na to, ker ve, da je vrtec kraj za igro, socializacijo in učenje osnovnih veščin.
johndeer
# 12.03.2018 ob 08:27
Devetletka ja bila samo reakcija na preveliko število učiteljev v družbi, s tem smo pridobili okoli 1.000 novih delovnih mest, po drugi strani pa smo otrokom vzeli leto dni otroštva in igre! Naslednjič ko bomo kritizirali mlade, se raje vprašajmo, zakaj jih vsako desetletje vse bolj in bolj obremenjujemo z balastom, ki koristi zgolj za ozki interesni skupnosti, otroke pa ob vse večjem bremenu tiho utaplja.
vipmit
# 12.03.2018 ob 08:18
In koliko nas bo to stalo?
Kaj na ministrstvu sploh poznajo kapacitete in prostorsko stisko vrtcev po državi?!
seba goričan
# 12.03.2018 ob 09:29
Zrak je bil čistejši?pa vi niste normalni,v osemdesetih so bili dnevi,ko zaradi onesnaženosti otroci nismo smeli na igrišče,pri nas je Savinja trenutno nasjčistejša v zadnjih 50 letih in še bi lahko našteval....
firtoh
# 12.03.2018 ob 10:36
Moja dva nista hodila v vrtec,ker je bila žena doma,do njunega vstopa v OŠ.Nismo imeli težav z virozami in ostalim boleznim, ki jih otroci staknejo po vrtcih.Oba sta znala brati,pisati tiskane črke in računati do 20.Znala sta reči prosim in hvala,kar zadnja leta, noben otrok ne zna.
Pred vpisom najmlajše, je psihologinja nekaj težila okoli vrtca,ampak je ta mala zložila vse kocke v pravilen okvir in smo šli v OŠ s šestim letom in pol
skriti
# 12.03.2018 ob 09:05
Pogumen moraš biti v tem svetu IQ vrednot. Toliko intelektualnega znanja in tako malo praktičnega znanja kot se sedaj zahteva od otrok ne pomeni nič dobrega. Pa socializacija, to je pa sploh odlična teza za vzbujanje slabe vesti pri starših, ki ne želimo "sodelovati" pri teh sodobnih/pogubnih usmeritvah izobraževanja.
Pa še en pomislek: program bo stekel, če ga bo obiskovali vsaj 8 oz. 5 otrok, pri tem pa je otrok, ki ne obiskujejo vrteca 9% - kje bodo tak program sploh lahko furali???
themetun
# 12.03.2018 ob 08:26
Za brezplačnost programa res ni nobenega razloga. Razen tistega, ki se bo zgodil na neko junijsko nedeljo.
Bivši uporabnik
# 12.03.2018 ob 11:45
Brezplačen a? A učitelji/vzgojitelji, ki ga bodo izvajali so pa prostovolci?
Maljutka
# 12.03.2018 ob 11:14
Pri nas otrok ni hodil v redni vrtec in mu prav nič ne manjka. Rekel bi celo, da je otrok lahko bolje vzgojen in izobražen, če vrtca ne obiskuje. Seveda pa se je v takem primeru potrebno zelo potruditi in otroku iskati druženja, kjer pride v stik z drugimi otroki, prav tako pa je potrebno kvalitetno preživljati "prosti" čas, v katerem se otroku skozi igro približajo različne vsebine. Glede vrtcev pa bi rekel še tole - ste že razmišljali o tem, da je socializacija lahko tudi negativna? Predlog pa vsaj za naš okoliš ni nič novega - že do sedaj se je v okviru vrtca enkrat tedensko izvajalo druženje otrok, ki rednega vrtca ne obiskujejo.
firbec111
# 12.03.2018 ob 10:02
No angel

Jaz svojega otroka ne bi dajala v vrtec. Edino kar se tam naučijo je dretje in grebenje. Mogoče 1 do 2 leti pred šolo,pa še tisto se zna vsa normalna vzgoja podreti v taki skupini. Socializiraš jih lahko na druge načine.

normalna vzgoja, da ga imaš cel dan izoliranega. hmmmm
Vongobongo
# 12.03.2018 ob 09:34
Neumnost , ce so se starsi odlocili ga imet doma je to njihova stvar. To da imajo pa pol na zacetku problem z socializacijo, pa je itak ze znan problem . Ce ze uvajajo ta pripravljalni program , naj bo placljiv , ta denar pa rejs dajte za prehrano vseh otrok ;)
magjack
# 12.03.2018 ob 09:32
no, ce otrok ne zna crke r pri sestih letih je pac jezikovno nenadarjen...kaksne oslarije...

otroke dajte v vrtec, ker je v tem vec dobrega, kot slabega.
seven7
# 12.03.2018 ob 11:01
@firbec111

A misliš da tisti ki imamo otroke doma da so cel dan izolirani.... Izolirani od česa???

Normalno se družino z ostalimi družinami otroki itd...

Nekateri imaste res izpade ki kažejo še kaj vč kot pomanjkanje socializacije.
sellam alejkum
# 12.03.2018 ob 09:12
@kacjipastir, res je, kar praviš, je pa po drugi strani ogenj v strehi, če se otrok pred vstopom v šolo ne zna podpisati, če ne riše tako, kot so si zamislili in če ima težave z izgovorjavo s črko r, kaj šele kaj drugega. Res je, da so otrokom vzeli eno leto otroštva, ostale državljane pa so nategnili, kako bo fajn devetletka, da se bodo igrali, pa fino imeli. Učitelji že mogoče... Ko pa nastanejo težave, pa hodiš od "strokovnjaka" do "strokovnjaka" in ti otroka predalčkajo, pomagat situacijo blažiti pa ti ne znajo vsi ti strokovnjaki. Spet dobiš na grbo pol neuporabnega balasta, ki pa ga je treba ločevati in se pravilno odločiti. Ne pomaga ti nič, da ti govorijo "tvoj otrok je takšen in takšen, ko jih pa vprašaš, kako bi to rešili, pa te kar napotijo nekam drugam. Delajo pa na tvojem otroku ekspertize, da je ne vem, kaj vse narobe.

Vsi pljuvajo star sistem izpred 30 let, a je sam sistem vzgoje in izobraževanja (ne glede na to, da je bil pomanjkljiv, kot pravijo), a je bil kakovosten. Vrtec in mala šola nas je pred 30 leti dejansko pripravljala otroke na vstop v osnovno šolo. Nas je vzgojiteljica že pri 5 letih starosti kar konkretno učila delat, vleči črte, delati vzorce, imeli smo domače naloge, tudi kakšno enostavno pesmico smo se učili, skratka, lažje nam je bilo ob prihodu v osnovno šolo.

V zadnjih 5 letih (za to obdobje lahko trdim, ker v tem obdobju je naš najstarejši otrok hodil v vrtec) pa se hodijo samo igrati. Vsaj tako je v javnih vrtcih. Mlajšega imam v zasebnem vrtcu, ki je dražji, a delajo več in kvalitetnejše kot v javnem vrtcu.

Na splošno sem kar malo razočaran z delom v vrtcih, glede na to, da jim vsak mesec plačujem konkretno vsoto denarja (pač oba zaposlena, ena plača je minimalec, druga pa malo boljša). Zdi se mi, da so cene glede na kakovost izvajanja programa previsoke. Tole s brezplačnim vrtcem bi morda pomenil dober ukrep, samo bo se pa dodatno obremenilo nas, ki že zdaj plačujemo vrtce, zato nasprotujem temu.
1-2-3
# 12.03.2018 ob 08:14
Pri nas doma ni noben obiskoval vrtca pa nismo čisto nič manj socialni ali bolj butasti...
Bivši uporabnik
# 12.03.2018 ob 14:21
johndeer ti pa si posebne vrste piškot. 9 letka (in recimo tudi bolonjski študij) sta se uvedla na zahtevo evropskih institucij.
Guliarth
# 12.03.2018 ob 10:46
Ne smemo govoriti o dolžnostih staršev, ena izmed njih je socializacija 3,4,5 letnikov, govorimo pa o brezplačnem šolanju pred šolo. Koga še mislimo podpirati brez dolžnosti? A bomo otrokom, ki jih starši izpišejo iz 5.razredna nudili brezplačno vzgojo in šolanje na domu???
STOP!
Wolfy
# 12.03.2018 ob 10:04
@No angel

Ce tako razmisljas boljse da ga tudi v solo ne posljes, ker bo "dretje in grebenje" usmerjeno nanj.
cool123
# 12.03.2018 ob 20:23
Se bodo učil albansko da se bodo lahko sporazumeval
mismasmiki
# 12.03.2018 ob 13:12
Jaz nisem bil v vrtcu pa mi ni nikoli nič manjkalo
firbec111
# 12.03.2018 ob 12:20
Mitcho_Buchannon

Na vsak način nas hočejo čimprej spraviti v kalupe sistema in nas potem imeti institucionalizirane do smrti: vrtec - šolanje - služba - dom upokojencev. Kje pa je prostor za ljudi, ki hočejo živeti svoje življenje

zimbabve
pero-perica
# 12.03.2018 ob 11:55
napisal bi še to.z os šolo sem štartal ped 55 leti.v razredu nas je bilo 32 nihče ni bil v vrtcu in nihče ni znal pisat in brat.imeli smo žleht prfokso,še danes se spomnim priimka,naućila nas pa je.zakaj ni bil nihče v vrtcu,zato ker jih pač ni bilo.starši so bli v službah mi pa pazili drug na drugega.pač prepuščeni smo bili sami sebi pa celo peživeli
Mitcho_Buchannon
# 12.03.2018 ob 11:34
Na vsak način nas hočejo čimprej spraviti v kalupe sistema in nas potem imeti institucionalizirane do smrti: vrtec - šolanje - služba - dom upokojencev. Kje pa je prostor za ljudi, ki hočejo živeti svoje življenje
Vongobongo
# 12.03.2018 ob 11:16
Tisti ki imate otroke doma, a so gdaj par ur brez vas v druzbi vrstnikov ? Dostikrat se zgodi da so taki otroci navajeni dobit vse , kar zahtevajo. V soli pa pol nastane kriza ;) Pa nemislim to za vse otroke. Sm mel 2 taka sosolca, en je vse skupaj prenesu uredu in se navadil zelo hitro, drugi je imel celo leto probleme, ceprav je bil bolj naucen od nas, a je komaj sprejel sistem sole.

Na koncu je to odlocitev starsev, kako bo pa to otrok prenesu , pa neves dokler ga ne posljes v solo ;)
eMZe
# 12.03.2018 ob 11:11
Se lahko sprijaznimo z ugotovitvijo, da ni nobene rešitve, ki bi ustrezala vsem?
Naloga odgovornih staršev je, da ugotovijo, kaj je najbolje.
Za nekoga je dobro, da je od 10. meseca v jaslih, za drugega, da je od 4. leta v vrtcu, za tretjega direkt v 1. razred.
Če imaš doma tri brate in sestre podobne starosti, je to verjetno precej podobno vrtcu, pa tudi kak starejši družinski član je zelo doma. Takemu socializacija (običajno) ne manjka, posebej, če se druži s kako drugo številno družino.
Edinček staršev, ki so 12 ur na dan v službi, pa verjetno JE v vrtcu. Morda ne tako dobro je, če je pri dedku in babici, ki sta sama in jima je tak otrok edina družba.
gicek007
# 12.03.2018 ob 10:40
Moj sin (8) je hodil od 1. leta najprej nekja mesecev v zasebno varstvo potem ko so dokončali vrtec v vrtec in naprej v šolo. Z vrtca imam jaz in tudi on lepe spomine. Vrtec je imel del programa po montesori programu, ki ga je 100% krila občina. Odnesel je veliko znanj in moram zelo pohvalit, čeprav imam določene pripombe. Učili so s enekja malega tudi ANG in nekja črlk so vzeli ter številk. Tudi obnašanje je bilo zelo dobro in urejeno. Ko je prišel v šolo je prišel dobesedno 2. teden na ocenjenavnje. Ne 1-5 mpak +, -, ° ipd. Uradno so ocene od 1-5 prišlje šele v tem šolskem leti (3. razred). Pri nas ZAGOTOVO 1. razred ni igranje ampka že trdo delo (potrebno je učenje, koncentrcija, zbranost ipd).
PikiMiki
# 12.03.2018 ob 10:38
Vedno ko pogledam naš izobraževalni sistem se mi zdi, da namensko delajo otroke mehkuže. Kar neka pravila da treba otroke uvajati pred vrtcem sedaj pred šolo itd, totalno butasto da moraš otroka vozit prvo en teden za 2 urce pa ne vem koliko časa bit zraven....
Sam se dobro spomnim, ko sem šel pri petih letih prvi dan v vrtec, zunaj je bila še tema ko me je fotr peljal proti velikim vhodnim vratom z okroglimi rdečimi ročaji. Čez hodnike vrtca je bilo še vse vredu in zanimivo,potem me je pa v 5ih minutah predal vzojiteljici se obrnil in šel. Itak sem jokal v naročju vzgojiteljice, ampak ko sem nehal zganjati histerijo so nas posedli za mizo k zajtrku, kjer me je en od otrok vprašal zakaj sem jokal in ker nisem našel odgovora je bilo mojega jokanja v takih in podobnih situacijah konec. Res da če za nazaj pomoslim je bil šok, ko so se za fotrom zaprla vrata ampak je bila pa hitra lekcija. Prvič mi je pomagala približno leto kasneje, ko so me brez problemov nepričakovano morali pustili v bolnici.
sellam alejkum
# 12.03.2018 ob 10:11
@seba goričan,

zrak v Celju je čistejši, kot kot pred 50 leti? Že mogoče, ampak tudi lani otroci niso smeli na igrišče v vrtcih zaradi preseganja vsebnosti delcev, ki naj bi zelo škodovali otrokom...

Morda se je zrak nekoliko izboljšal, še vedno pa Celjani in vsi okoli Celja vdihujemo slab zrak. Savinja je mogoče bolj čista, drži...
la.sonrisa
# 12.03.2018 ob 09:14
spet nek čuden morda predvolilni bonbonček? ta denar bi se sigurno dalo bolj pametno zapravit, če ne drugega, bi lahko z njim subvencionirali hrano za otroke al karkoli no, cel kup stvari bi lahko namesto tega nardili.

tole se bo izrabljalo, sploh ni treba čakat na feedback iz prakse, že zdaj se vidi, da se bo. in da na vladi tega ne vidijo, me malo skrbi. ogromno mladih družin v Sloveniji živi v mansardi ali prizidku hiše od staršev oz starih staršev, zato vrtca eni niti ne rabijo, bojo rekli ok babica bo čuvala, zadnje leto bo pa itak zastonj. al pa samo tisto zadnje leto izpišejo iz normalnega programa v tega brezplačnega, ostalo pa poštuka babica. otroci se lahko socializirajo tudi na igrišču, v parku, na družinskih obiskih itd. in če vse to spodleti, imajo celo osnovno šolo časa za to.
Izakos
# 14.03.2018 ob 15:24
Nekaj sto otrok bo resda imelo potemtakem brezplačen vrtec, ampak kaj pa ostali? Je potem to sploh pravično? Cene vrtca bi bilo potrebno prilagoditi dostopni ceni za vsako družino. Ranljive skupine otrok- za te je potrebno poskrbeti. No, tukaj me popolnoma prepriča program določene stranke!
kingeston
# 13.03.2018 ob 10:12
Pri nas doma ni noben obiskoval vrtca pa nismo čisto nič manj socialni ali bolj butasti...

to ti misliš...
slovannn
# 12.03.2018 ob 23:35
To je kot priznanje Palestine pred volitvami. Nekaj se more pred volitvami narediti, pa čeprav nihče ne ve kako in zakaj. Samo,da se dela, volilni bombončki, ki povzročajo neenakost med ljudmi. Nekateri morajo plačati, drugi nekaj dobijo brezplačno. Mirkotu se je malo odpeljalo.
Vongobongo
# 12.03.2018 ob 17:42
zeuss-zeng

Skratka - ti otrok nebi posiljal v javne vrtce, sole, fakse , vse privat.
Ampak nerazumem zakaj mislis da je privatna kletka boljsa od javne kletke???
slovenkaaaa
# 12.03.2018 ob 13:08
Jaz svojega otroka ne bi dajala v vrtec. Edino kar se tam naučijo je dretje in grebenje.

no, naučijo jih tudi reda in tega, da niso edini in da ni vse po njihovo.

Jaz sem dala hčerko v vrtec pri 3 letih in 2 mesecih, sina pa pri enem letu. Za hčerko je bil že zadnji čas, doma se je dolgočasila in bila nato zelo srečna v vrtcu, dejavnosti v vsakodnevnem redu, plan dela, izdelovanje raznih stvari, sprehodi... ta malega pa sem s težkim srcem dala tja, ampak bolje v vrtec kot neko varstvo doma.

Zame ni bila opcija, da za 10 let dam službo na stran, da bi otroke pustila pri starih starših, pa se mi v nobenem pogledu ne bi zdelo bolje od vrtca, gotovo se stara mama z njima ne bi šla gledališča in izdelovala stvari s tušem... slovenski vrtci so po mojem mnenju super. Nekje od 2. leta naprej odlični za otroke.

Pa sama nisem hodila v vrtec in sem bila odlična učenka, tako da ne mislim, da je vrtec tako dolgoročno odločilen, ampak pač v sedanjosti je zelo dobra družba za otroka, starši se pa tudi razbremenimo skrbi. Seveda za določeno finančno odmeno, pri nas je bilo preko 300 eur. Mi je prav nenavadno sedaj, ko sta v šoli in je položnica za dvojno malico pod 30 eur, domov pa prideta s šolskim avtobusom.
slovenkaaaa
# 12.03.2018 ob 12:32
Zrak je bil čistejši?

hehe, to je napisal nekdo s kratkim spominom, ja. Čisto vsak večer poleg vremenske napovedi so povedali še vrednosti onesnaženosti zraka in presežke. Čisto vsak večer.
pero-perica
# 12.03.2018 ob 11:30
moje mnenje,mi smo zasral,ker naše scrklane bejbe nismo poslal za leto dni v vrtec,ker jo nismo hotel obremenjevat.kaj se je zgodilo tamala je prišla v prvi razred kjer so vsi že znali pisat in brat.na začetku je bilo zelo hudo ampak se je vse dobr izšlo.no ja danes je mag znanosti
gicek007
# 12.03.2018 ob 10:42
Se opravičujem za napake ampak telefon....
Bivši uporabnik
# 12.03.2018 ob 10:30
@anity
Ali pa nam zelijo povedati, da so kot zmeraj lagali in zavajali drzavljane?

Tega nam seveda ne želijo povedati, ampak se jim je spet zareklo kot že ob prenekateri laži v preteklosti.
zeuss-zeng
# 12.03.2018 ob 17:24
slovenkaaa
Zame ni bila opcija, da za 10 let dam službo na stran, da bi otroke pustila pri starih starših,
-------------
za nekatere opcij sploh ni saj se morajo prilagoditi sistemu tako ali drugače ....
zeuss-zeng
# 12.03.2018 ob 17:21
Brezplačni program za otroke, ki pred vstopom v šolo ne obiskujejo vrtcev
----------------
skratka - otroke je potrebno čim prej feministično in čredno konformizirati ter jih prisiliti da se bodo počutili svobodni čeprav v kletki .....
evropa
# 12.03.2018 ob 13:13
pozitivno :)
krena
# 12.03.2018 ob 12:46
Nihče me ne bo prepričal, da je treba otroka pred vstopom v šolo kaj posebnega intelektualnega naučit. Imam 4, zadnja je še v OŠ. Nobeden ni znal pred šolo ne brat in ne pisat. Zadnji dve sta bili do šole doma. Nobenih težav s socializacijo, Tiste črke, številke itd, pa vsak povprečen otrok obvlada v par mesecih. Tisti, ki so kao največ znali pred vstopom v šolo, so bili ob koncu leta tam tam.
Nimam niti najmanjšega pojma kaj je tisto, česar moji mlajši otroci niso bili deležni, starejši, v vrtcu, pa. Enako smo risali, poslušali in peli pesmice, kiparili, brali pravljice, zraven pa kuhali, sortirali, zlagali in šteli nogavice in majčke, pometali in sesali, predvsem pa bili ogromno zunaj v vsakem vremenu.
Če vprašate mene ne gre za nobeno dobroto države, ampak za potrebo po še hitrejšem začetku ukalupljanja.
mitjek
# 12.03.2018 ob 12:37
Vrtec je varstvo otrok, kjer se lahko tudi veliko naučijo. Vzgoja otrok pa je naša. Starši smo tisti, ki otroka vzgajamo, mu dajemo vzgled, določamo stvari, ki jih sme in jih ne sme. Prelagati to odgovornost na vzgojitelje in učitelje je naravnost nesramno. Ampak ker živimo v svetu, kjer so starši bolj pametni od učiteljev, vzgojiteljev in vedno stopijo na stran otroka, četudi se v sebi zavedajo, da je otrok naredil napako.

Nekdaj je učitelj lahko še kaj rekel, sedaj se lahko samo že razjoče, ker otroci lahko delajo karkoli se jim zazdi. To je obraz staršev, domače vzgoje, ne pa vrteca in varstva v skupini. Ampak kot družba bomo v prihodnjih desetletjih itak pogrnili, če bomo šli po trenutni poti.
sellam alejkum
# 12.03.2018 ob 09:17
@Radoveden,
kar se pa glede cepljenja tiče, se pa strinjam. Če nisi dal cepljenje po programu, si podvržen, da zboliš za bolezni, ki jih v našem otroštvu praktično ni bilo, saj je bila precepljenost višja kot danes, ker se najdejo določeni starši, ki pravijo: "a včasih pa so preživeli, ko niso imeli cepiva?" Treba je vedeti, da včasih je bil zrak čistejši, življenje je potekalo po normalnih tirnicah, zdaj pa je tempo življenja precej hud. In če s temi boleznimi okužiš cepljenega otroka, komu si s tem škodoval?

Po defaultu svojemu otroku in pa drugim otrokom, ki so v vrtcu.
Nha Trang
# 12.03.2018 ob 13:26
vrtci so nepotrebni. otroke naj vzgajajo stari starši oziroma še boljše stari stari starši. mislim kam gre ta družba da damo otroka raje enim tujcem v vzgojo kot svojim staršem?
KLIPAN
# 12.03.2018 ob 08:45
Pa to ni res......
Kaj pri bogu milemu pa je sedaj s tem narobe?????
A to otrokom mogoče škodi? Ne.
Jim koristi? Najverjetneje.
Torej?
Bivši uporabnik
# 12.03.2018 ob 10:23
Sem že videla pri otrocih kolegov... Otrok je bil priden, dokler ni prišel v vrtec. Od takrat naprej pa sama trma in jok. Če je to za vas socializiran otrok pa naj bo. Včasih smo imeli malo šolo, ki je bila precej bolj normalna oblika socializacije. Sicer pa otroka lahko odpelješ v družbo izven vrtca. Pač, če obstaja druga možnost se mi to ne zdi ravno najboljša izbira.
Kazalo