Slovenija
Od leta 2020 se določa izplačilo pomoči ob rojstvu otroka v obliki dobroimetja, ne več v obliki denarnega zneska v višini 280 evrov. Foto: Reuters
VIDEO
Zavrnjen predlog za odvze...

Dodaj v

Otroški dodatek ostaja, tudi če otrok ne hodi v šolo

Namesto denarja ob rojstvu bodo starši dobili dobroimetje
31. januar 2018 ob 14:39
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA, Radio Slovenija

Poslanci so iz novele zakona o starševskem varstvu črtali določilo, da starši, katerih otroci ne obiskujejo osnovne šole iz neupravičenih razlogov, ne bi več dobili otroškega dodatka. Novela gre sicer zdaj v razpravo na plenarno sejo DZ-ja.

Odbor je dopolnjeni predlog novele zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih danes soglasno potrdil za obravnavo na plenarnem zasedanju DZ-ja, v razpravi pa so največ pozornosti namenili prav členu, ki so ga potem črtali.

Če otrok iz neupravičenih razlogov ne obiskuje osnovne šole, eden od staršev po predlogu vlade ne bi bil upravičen do otroškega dodatka. Na ministrstvu za delo namreč menijo, da je največja korist otroka tudi to, da obiskuje osnovno šolo. Šolski inšpektorat pa v zadnjem letnem poročilu ugotavlja, da se število otrok, ki ne hodijo v šolo, iz leta v leto povečuje, in to predvsem pri romskih otrocih. Zato letno zoper okoli 70 staršev uvedejo skrajni ukrep - prekrškovni postopek na davčnem uradu - a zaman, kajti otroci še vedno ne obiskujejo pouka.

A sta predlog odvzema otroškega dodatka kot neprimernega ocenila tako varuh človekovih pravic kot skupnost centrov za socialno delo. V razpravi na odboru DZ-ja je Miha Kordiš iz Levice poudaril, da se je treba najprej vprašati, zakaj otroci v določeni skupnosti ne hodijo v šolo. Zahtevnih družbenih vprašanj po njegovih besedah ni mogoče reševati z odvzemom otroškega dodatka.

Saša Tabaković iz SMC-ja pa je opozoril, da starši uporabljajo otroški dodatek za različne namene, nekateri res za otroka, nekateri pa za plačilo položnic ali za cigarete. Če otrok ne hodi v šolo, mu je tako odvzeta možnost, da bi v življenju napredoval in uspel, je poudaril.

Namesto denarja dobroimetje
Veliko pozornosti so v razpravi namenili tudi predlagani novosti, ki od leta 2020 določa izplačilo pomoči ob rojstvu otroka v obliki dobroimetja, ne več v obliki denarnega zneska v višini 280 evrov. Dobroimetje bo mogoče po besedah državne sekretarke na ministrstvu Martine Vuk porabiti denimo za otroško opremo, različne potrebščine za otroke in otroško hrano.

Iva Dimic iz NSi je menila, da bi morala pomoč tudi po letu 2020 ostati v obliki denarnega zneska. Za izbiro ponudnikov vsebine dobroimetja bo treba pripraviti javni razpis, "razpisi pa vedno dajejo prednost določenemu ponudniku", je dejala. Z njo se je strinjal tudi Marijan Pojbič iz SDS.

Po 4. letu dodatek ne bo višji
Predlog novele, ki ga je predstavila državna sekretarka Vukova, prinaša še nekatere druge novosti. Med drugim uvaja nov način izrabe očetovskega dopusta. Poleg tega uvajajo 30 dni starševskega dopusta za posvojitelje ali osebe, ki jim je otrok zaupan v vzgojo in varstvo z namenom posvojitve.

Prav tako predlog določa starost otroka, za katerega so starši upravičeni do povečanega zneska otroškega dodatka za 20 odstotkov, in sicer za otroka do štirih let. S takšnim ukrepom naj bi spodbudili starše k vključitvi otrok, starejših od štirih let, v vrtec.

A. S.
Prijavi napako
Komentarji
Highland
# 31.01.2018 ob 14:41
To samo zaradi Romov, njih se ne sme obravnavati... Imajo pa vse in celo vec pravic kot navadni smrtniki..
penzl
# 31.01.2018 ob 14:45
Pa smo spet pri Romih... Vsi že dolgo vemo kaj je narobe in kaj bi bilo potrebno narediti, pa si nobena vlada ne upa dotaknit romskih svetih krav.
graditelj
# 31.01.2018 ob 15:15
Točno tega sem se bal. Edino kar je bilo res dobro v tem zakonu, so umaknili. Pa to ni res. Varuhi in podobni spet nekaj klaftrajo iz lepih in udobnih pisarn, teren je pa nekaj povsem drugega. Kaj bodo otroci zaradi tega prizadeti, dejte ne me basat... Tam kjer je kup otrok zaradi otroških dodatkov kot osnovnega vira dohodka družine-ta itak ne gre za otroke, ampak za vse druge stvari, ki nimajo veze z otroci. Pridite si malo v Belo krajino in NM pogledat kako živijo odrasli naši Romi... ki imajo deset otrok in čez tri tisoč evrov mesečnih izplačil iz socialne službe... in kako živijo njihovi otroci, ki od teh pomoči in otroških dodatkov dobijo samo minimalno in tisto kar nujno rabijo za preživetje!! V šolo ne hodijo. Če vprašaš mlado romkinjo v OŠ kaj ji je cilj v življenju, je to da bo čim prej dobila čim več otrok in bo imela denar za življenje!! To je kruta resničnost, ki pa je naši pisarniški ljubljanski birokrati ne vidijo, oz. nočejo videti!!
Valentin57
# 31.01.2018 ob 14:57
Če otrok iz neupravičenih razlogov ne obiskuje osnovne šole, eden od staršev po predlogu vlade ne bi bil upravičen do otroškega dodatka. Na ministrstvu za delo namreč menijo, da je največja korist otroka tudi to, da otrok obiskuje osnovno šolo. Šolski inšpektorat pa v zadnjem letnem poročilu ugotavlja, da se število otrok, ki ne hodijo v šolo, iz leta v leto povečuje, in to predvsem pri romskih otrocih.
Kako hitro vlada umakne pametne predloge, če se le oglasi kdo iz Levice ali NVO.
Kako bi bolje dolgoročno rešil romsko problematiko, če ne z izobrazbo, in kako jih na bolj učinkovit način prisiliti, da hodijo v šolo, če ne z zadržanjem socialnih transferjev?
Zoro27
# 31.01.2018 ob 16:23
Zakaj bi Romi hodili v šolo. Če se izšolajo bodo morali delat, če bodo delali, ne bo socialnih pomoči in otroških dodatkov.
Samo civili so lahko tako neumni.
slovenkaaaa
# 31.01.2018 ob 15:46
Točno tako je, kot je povedal Tabaković... številni starši imajo otroški dodatek za cigarete.
josh k.
# 31.01.2018 ob 18:41
Kaj osnovna šola ni obvezna ? Le kaj bi se zgodilo, če se odločim in otrok ne pošljem več v šolo ? CSD mi jih odvzame, češ kratiš jim pravico do izobrazbe. Dvojna merila.
Dvomljivec
# 31.01.2018 ob 17:21
mi smo tako zelo multikulturni da romom dovolimo uničevati svoj naraščaj, brez da bi jih sankcionirali z odvzemom denarne potpore za te iste otroke
nvk
# 31.01.2018 ob 16:37
Če otroci ne hodijo v šolo, potem ne bodo del širše družbe, zakaj bi potem ta širša družba bila dolžna financirati te otroke? Jaz sem za plačevane davkov in pomoč potrebnim, se mi zdi pa neumno plačevati davke, če bomo z njimi podpirali lenobo. Konstantno govorijo o vključevanju Romov v družbo, morda pa ti ljudje sami ne želijo postati del drube.

Kordiš je pa itak smešen, mulc brez izkušenj, retorika pa takšna, da se lahko samo zjočeš.
galoper
# 31.01.2018 ob 15:15
Otrok ni igrača za nezrele ljudi, ki bi igračo ko se jim zljubi in igračo bi zabrisali v kot ko se jim ne ljubi. Tako vidim podajanja idej o otroškem dodatku. Morda le kdo prilagaja prejemke sorodstvu?
ap72
# 31.01.2018 ob 21:39
v redu.
osnovna šola je obvezna in nepošiljanje otrok v šolo mora biti najmanj prekršek ali pa kaznivo dejanje

neupravičeni izostanki otrok izpod 10 let morajo biti sankcionirani. kazen mora biti tudi finančna in lahko se jo kompenzira tudi s socialnimi transferi. to je potrebno uredit.

tako se ne bo več dogajalo da bi se dogajale nedopustne reči kot so odvračanje otrok od šole.
cairns
# 31.01.2018 ob 18:04
Otroški dodatek ostaja, tudi če otrok ne hodi v šolo

Ker je predlog zakona spremenjen zaradi manjšincev, moramo sedaj večina zaprositi AI za pomoč ker smo večinci diskriminirani.
tedy123
# 01.02.2018 ob 02:38
...ko birokrati s polnimi žepi odločajo o človeških zadevah in izgubljajo kompas... to, da pa nekdo z X6 pripelje otroka v zastonj vrtec in ima najvišji otroški dodatek, je pa seveda normalno, kajne... !???
kyllingen
# 31.01.2018 ob 15:59
Kdo za vraga je mel spet to svetovno idejo... svaka cast butale...
falco
# 01.02.2018 ob 07:24
Če Varuha človekovih pravic tako skrbi za romsko fročad, naj jim tisti dodatek plača iz svojega žepa, saj ima dovolj visoko plačo! Ne pa iz mojega žepa podpirati staršev, ki vzgajajo bodoče problematike in socialne probleme.

Včasih se vprašam, če ta vlada prav namerno provocira ljudi, da bi videli, do kam nam lahko potegnejo živec, preden nam bo počilo in jih bomo šli vse po vrsti oklofutat!!
Kekec99
# 31.01.2018 ob 16:05
Le čigavi so ti otroci? Vprašanje sem postavil le zaradi tega da ne bom diskriminatoren z natolcevanjem o tem čigavi bi lahko bili.
Victoria113
# 01.02.2018 ob 00:58
Bi bil že čas, da ima vsak samo toliko otrok kot jih lahko vzdržuje. Če jih želi imeti 10 naj jih ima, ampak ne na račun nas vseh. Ljudi je že itak preveč.
firtoh
# 31.01.2018 ob 19:19
Na osnove elektrotehnike sem pozabil
firtoh
# 31.01.2018 ob 19:18
Bodo šli v šolo,sam zanimiva jim mora postati.Za kosilo lahko uvedejo ježkovo juho(romska poslastica),predmet kemija in metalurgija,dovoliti jim,da se z avtom pripeljejo v šolo(v avtu jih bo vsaj osem) in prosto plezanje(obvezno umetna stena ali pa žleb,če še ni dovolj evropskih sredstev za steno))
Victoria113
# 31.01.2018 ob 19:05
Banana republika....
424242p
# 05.02.2018 ob 20:21
"Civilom" csd otroke odvzame, za etnične ogrožene to seveda ne velja.
Herby89
# 04.02.2018 ob 09:48
"Namesto denarja dobroimetje
Dobroimetje bo mogoče po besedah državne sekretarke na ministrstvu Martine Vuk porabiti denimo za otroško opremo, različne potrebščine za otroke in otroško hrano". in kdo bo srečnež, ki bo imel monopol? babycenter? KRIMINAL!
StricaOdZadi
# 01.02.2018 ob 10:15
Ljudje a ste normalni?
Ta država postaja ena velika anarhija na račun bolanih skrajnih levičarjev
izo
# 01.02.2018 ob 08:05
eu press.
iluzionistka
# 31.01.2018 ob 20:03
Am
Ves kaj, dokler bomo v slo na policah imeli tretjerazrede izdelke, hocem eur. Ker te lahko unovcim cez mejo, vi pa kar kupujte te poljske pamperske in pralne praske za v trg....
iluzionistka
# 31.01.2018 ob 20:01
Josh
Ne, potrebno je hoditi v os 8 let. Pa cetudi 8 let v 1 razred
nikhrast
# 31.01.2018 ob 16:48
Otroške dodatke se da vsem, denar se pa lahko pobere pri davčnih polah. Pa kako moreš diskriminairati.
Isto gre za vsako socialo, tisti ki imajo visoke dohodke, to je plače, dividende, rente, obresti... se pobere pri davkih.
mikitr
# 31.01.2018 ob 15:58
V tej državi se trudijo vse regulirati do pike.KOt da smo državljani le lutke.Kdor ima namen za otroka dobro skrbeti ,bo to počel po vseh svojih močeh,kdor bo raje kadil,pač bo,nihče ga ne bo prisilil v drugo.Me pa zanima ,kdo misli ,da otroka ni več treba živeti po 18 letu,da zanj ni več dodatka???
AM
# 31.01.2018 ob 17:00
"Od leta 2020 se določa izplačilo pomoči ob rojstvu otroka v obliki dobroimetja, ne več v obliki denarnega zneska v višini 280 evrov. Foto: Reuters"

Po mojem mnenju bi se morala za ta znesek prijaviti trgovska podjetja, ki imajo v prodaji izdelke za nego otroka, pa se bo potem starš sam odločil, ali bo dobropis uveljavil v DM-u, Mullerju, Mercatorju ali kje drugje. Ali pa mogoče celo polovico v eni trgovini, drugo polovico pa v drugi....
paver
# 31.01.2018 ob 21:46
Zakaj jemljete Romom pravico do drugačnosti? Vsak človek ima pravico živeti po svojih načelih in vrednotah.
spela55
# 31.01.2018 ob 17:05
Aja, nisem vedela, da je otrok, ki ne hodi v šolo kaj manj lačen, kot otrok, ki hodi v šolo.
Kazalo