Slovenija

Poudarki

  • Spremembe že po enem letu
Policist
V ponedeljek bo na pločnikih in prehodih za pešce spet več otrok, šolarjev, dijakov. Vozniki morajo zato biti še posebej previdni. Foto: BoBo
Prometna nesreča
Zdajšnji zakon je po ugotovitvah vlade sicer imel pozitiven učinek na varnost v cestnem prometu. Foto: BoBo
Zvonko Černač
Po besedah ministra Zvonka Černača je bila novela pripravljena kot posledica študije, ki je ugotovila, da imamo glede na nekatere druge evropske države nenormalno visoke kazni. Foto: BoBo

Dodaj v

Nekateri prometni prekrški bodo zdaj manj udarili po žepu

SDS je pred letom nasprotoval zaostritvi kazni
1. september 2012 ob 07:48
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Veljati je začela novela zakona o varnosti cestnega prometa, ki znižuje nekatere prometne kazni. Kazni za najhujše prekrške - vožnja pod vplivom alkohola ali v nasprotno smer - ostajajo iste.

Državni zbor je pred počitnicami sprejel novelo zakona o varnosti cestnega prometa. Minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač je pred odločanjem poslancev izpostavil, da novi zakon znižuje globe za manjše kršitve prometnih pravil. Po njegovem mnenju se z novelo hkrati odpravljajo težave pri izvajanju prejšnjega zakona in dopolnjujejo pristojnosti občinskih redarjev.

Pri vseh hujših kršitvah prometnih pravil - denimo v primeru vožnje pod vplivom alkohola in drugih prepovedanih substanc, vožnje v nasprotno smer, velikih prekoračitev hitrosti, pobegov s kraja nesreče - pa globe ostajajo nespremenjene.

Spremembe že po enem letu
Nova cestnoprometna zakonodaja prihaja dobro leto po sprejetju prejšnje. Predsednik Zavoda Varna pot Robert Štaba je zato izpostavil, da spremembe prometne zakonodaje v smeri zniževanja kazni zagotovo niso pozitiven signal za udeležence v prometu, glede na to, da se zakonodaja spreminja v tako kratkem času. Prometna varnost po njegovih besedah ni "neka razprodaja".

Da bi lahko dali jasen in transparenten signal vsem, ki kršijo prometne predpise in s tem ogrožajo druge, mora namreč biti sistem kaznovanja po njegovem mnenju zelo stabilen in dolgoročno naravnan, je dejal.

Nižja kazen za prehitro vožnjo
Za prekoračitev hitrosti na območju za pešce in območju umirjenega prometa do 5 km/h je globa 40 evrov, za prekoračitev do 10 km/h 80 evrov, če vozite več kot 10 km/h hitreje od predpisov, je kazen 80 evrov (do zdaj je bila 300 evrov in tri kazenske točke), 20 km/h prehitra vožnja je kaznovana s 300 evri in tremi točkami (do zdaj 500 evrov in pet kazenskih točk).

V naselju se 10 km/h čez predpisano hitrost kaznuje z 80 evri (do zdaj 100), do 20 km/h prehitra vožnja pa z 250 evri (do zdaj 300 evrov). Na avtocesti in hitri cesti je od 20 do 30 km/h prehitra vožnja oglobljena z 80 evri (do zdaj 120 evrov), do 40 km/h je kaznovana s 160 evri (do zdaj 200 evrov), prekoračitev hitrosti do 50 km/h pa z 250 evri (do zdaj 300). Dodani sta dve globi: 500 evrov, če je hitrost prekoračena do 60 km/h, in 1.200 evrov, če peljete več kot 60 km/h hitreje od predpisov.

Nepravilno vključevanje, obračanje
Pri nepravilnem prehitevanju se globa s 300 znižuje na 120 evrov, tudi nepravilno obračanje bo namesto 80 evrov denarnico olajšalo za 40 evrov. Napačno vključevanje bo za voznike, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja, namesto s 180 evri kaznovano z 80 evri, za druge voznike pa namesto s 500 evri z 250 evri. Za neupoštevanje prometne signalizacije bo kazen namesto 200 evrov zdaj 160 evrov. Pešci in kolesarji bodo za neupoštevanje luči na semaforju namesto 80 evrov plačali 40 evrov.

Če vozila ne boste primerno opremili za zimske razmere, se globa s 120 evrov znižuje na 40 evrov. Podjetnikom in podjetjem pa se za neupoštevanje signalizacije, ki pripoveduje ali omejuje promet zaradi zimskih razmer, ne bo zaračunalo 3.000 evrov, temveč 1.000 evrov globe, prav tako bo za njih manjša kazen, če bodo v vozilu imeli motilce radarjev - namesto 8.000 evrov jim bo grozilo 1.000 evrov.

Sum prometne nesreče bo manj udaril po žepu
Eno največjih znižanj kazni velja za prekršek pravne osebe pri odgovornosti ob sumu prometne nesreče. Gre za primere, ko pravna oseba sumi, da opravlja storitve na vozilu, ki je bilo udeleženo v prometni nesreči, v kateri je bil nekdo poškodovan ali je umrl, povzročitelj pa je s kraja pobegnil. Kazen se je z osmih tisočakov znižala na 2.400 evrov.

Po novem se uvaja tudi pojem prometna nesreča z majhno poškodbo. Pri nesrečah, kjer gre za manjšo materialno škodo, lahko policist pod določenimi pogoji odstopi od ugotavljanja dejstev in zbiranja dokazov. To naj bi omogočilo, da se udeleženci sami sporazumejo, policija pa je razbremenjena dela v številnih manjših primerih.

A. S.
Prijavi napako
Komentarji
Fision
# 01.09.2012 ob 08:29
Super. Ne bom vozil hitreje, samo Jankovičevi inksanti me bodo po zakotnih ulicah manj oglobil. Ker za hitros 37 km - 300 eur kot je bilo prej je čisto bolano, sploh glede na naše plače.
G.Bruno
# 01.09.2012 ob 08:50
Če ni povpraševanja, znižaš ceno produkta. To je tržna ekonomija. :)
davide
# 01.09.2012 ob 08:43
ja ena redkih dobrih potez, ker za tiste prekoračitve 5 do 10 km/h so ble nenormalno nore kazni
Whisperer
# 01.09.2012 ob 09:07
Najnovejše iz Maribora ! Ni hec,čeprav je tako slišati !Preverite .
Župan Kangler bo v centru Maribora uvedel prepoved vožnje za vozila starejša od 15 let oziroma temu primerna denarna kazen. Ampak to ni vse ! Genij iz Dupleka predvideva za naslednje leto prepoved za vozila starejša od 13 let na celotno območje mesta Maribor. Ta meja bi se postopoma zniževala vsako leto ,tako bi v Mariboru vozila samo vozila do starosti 9 let.
Edino ,kar nisem zasledil kdo bo financiral nakupe avtomobile tem ,ki imajo starejše avtomobile. Morda pa Duplčan odpira svojo avtohišo ! Dol padeš !
lper
# 01.09.2012 ob 08:40
¨Po besedah ministra Zvonka Černača je bila novela pripravljena kot posledica študije, ki je ugotovila, da imamo glede na nekatere druge evropske države nenormalno visoke kazni. ¨

Mater so fu... ti naši politiki. za njih so bile potrebne študije, nam navadnim državljanom, pa je to bilo jasno takoj
Ćićo
# 01.09.2012 ob 09:42
Pametno!
Pomembno bi bilo tudi skrajšati rok od prekrška do prejetja kazni.
1 mesec in pol (pred kratkim sem to doživel) je popolnoma predolgo! Kazen bi imela največji vzgojni učinek, če se izvede takoj! Maksimalni rok od prekrška do prejetja kazni po pošti bi morali biti 3 delovni dnevi...ne pa en mesec in pol, človek vmes lahko naredi še kup neumnosti.
bluppo
# 01.09.2012 ob 09:40
Če vozila ne boste primerno opremili za zimske razmere, se globa s 120 evrov znižuje na 40 evrov. Podjetnikom in podjetjem pa se za neupoštevanje signalizacije, ki pripoveduje ali omejuje promet zaradi zimskih razmer, ne bo zaračunalo 3.000 evrov, temveč 1.000 evrov globe, prav tako bo za njih manjša kazen, če bodo v vozilu imeli motilce radarjev - namesto 8.000 evrov jim bo grozilo 1.000 evrov.

Hahahaha. Če te dvakrat dobijo je še vedno cenejše kot set zimskih pnevmatik. Če se večinoma vozič po AC je pa verjetnost, da te dobijo praktično nična. Resno pametna poteza. Pa se bodo spet ljudje obračali po avtocesti in povzročali nesreče in zastoje...

1000 € za neupoštevanje signalizacije. Mala malica, če tovora če dostavi pravočasno, prevoznika čaka večka pogodbena kazen od načnika. Hmm, za katero opcijo se bo prevoznik odločil ...

Moram odpret biznis z motilci radarjev. S preprostim izračunom hitro strankam dokažem, da je investicija smiselna ...
Črnibog
# 01.09.2012 ob 10:53

bluppo je napisal(-a)

Če se bo izkazala korelacija med znižanimi kaznimi in poslabšanjem varnosti v cestnem prometu, se bomo lahko takrat tudi jezili? Ali ne, ker je pač boljše da manj plačaš za svoje napake in svojo neumnost?

Malo me je strah v kaki državi živim, a tebe je od prekrška oddaljevala oz. zadrževala samo visoka kazen?! Žalosto, a iz napisanega lahko to sklepam. Kot kaže se pri nas splača nekoga ubit, ker nimamo doživljenske?!
Procent ljudi, ki jim je vseeno za ostale udeležence v prometu bo ostal enak, ne glede na kazen, vprašanje pa je, kako bi ljudem dopovedali, da niso sami na cesti?!
Kultura in način razmišljanja sta problem, ne sama kazen.
sikerjosi
# 01.09.2012 ob 10:26
Hahahaha. Če te dvakrat dobijo je še vedno cenejše kot set zimskih pnevmatik. Če se večinoma vozič po AC je pa verjetnost, da te dobijo praktično nična. Resno pametna poteza. Pa se bodo spet ljudje obračali po avtocesti in povzročali nesreče in zastoje...
neumnost
a ti daš gor zimsko opremo samo zarad policije, ali zaradi svoje varnosti in drugih udeležencev v slabih razmerah?
ramstein
# 01.09.2012 ob 09:52
Primerjava glob in osebnih dohodkov med Slovenijo in Nemčijo:

http://www.sendspace.com
/file/32oqgd


Sicer po do sedaj veljavnem zakonu, ampak tudi po novem ni velikih sprememb. Kakšno je to raziskovalno novinarstvo, se sprašujem, če rtv in vsi ostali mediji niso sposobni narediti podobne primerjave in ljudem naliti čistega vina!

Naše kazni so v primerjavi z našimi dohodki, če primerjamo z Nemčijo, veliko inkasanstvo! Država kot kriminalna organizacija!
MikM
# 01.09.2012 ob 09:58
Razveljavili so odruške kazni, ki so jih uvedli levičarji.
ramstein
# 01.09.2012 ob 09:49
Primerjava glob in osebnih dohodkov med Slovenijo in Nemčijo:

http://www.sendspace.com/file/32oqgd

Sicer po do sedaj veljavnem zakonu, ampak tudi po novem ni velikih sprememb. Kakšno je to raziskovalno novinarstvo, se sprašujem, če rtv in vsi ostali mediji niso sposobni narediti podobne primerjave in ljudem naliti čistega vina!
Warbird
# 01.09.2012 ob 11:52
Jaz poznam nickoliko ljudi ki so jim vzeli izpite, pa se vozijo naprej, pijani, divjajo, in ne vem kaj se vse. Ko se pogovarjas z njimi ti znajo povedat da imajo za vec kot 20.000 EUR neplacanih kazni, pa se kljub temu se napraj vozijo po nasih cestah in se pozvizgajo na zakone !!! Kaj res mora nekdo umret predno se bo zacelo kaj delat na tem ? Zakaj se jih ne pokne v zapor pa na javna dela ali nekaj da odsluzijo kazni ? Mogoce bi jih pa to prignalo k pameti, saj dokler bodo jim policisti/sodniki izrekali denarne kazni ki jih tako ali tako ne placajo NOBEN zakon nima veljave in nebo ustrezen, ampak o tem se bo zacelo govorit ko bo en taksen naredil konkretno piz..... in ubil 3 ali 4 nedolzne ljudi ! Pri nas se res mora nekaj zgodit, predno se kaj premakne ?!
levak
# 01.09.2012 ob 11:23
Pravilen ukrep te vlade. Obenem pa na cesto pošljite policijo in na ta način umirite promet.
Tomažin
# 01.09.2012 ob 11:00
@bluppo
# 01.09.2012 ob 10:40
Seveda jamramo, če pa je trenutni zakon (vključno z višino kazni) izboljšal varnost v cestnem prometu, kar je priznala tudi trenutna vlada. Kaj bo pa sedaj bo pa čas pokazal. Če se bo izkazala korelacija med znižanimi kaznimi in poslabšanjem varnosti v cestnem prometu, se bomo lahko takrat tudi jezili?

Vsak ve, da nekaterim nobena kazen nič ne pove, ker se postavljajo s tem, da imajo toliko denarja, da jim kazen ne pride do živega. Za take imamo sistem kazenskih točk.
Je pa tudi to res, da omejitve po cestah niso postavljene v pomoč voznikom ampak popolnoma bebavo. Potrebno bi bilo vzpotaviti red pri postavljanju prometnih znakov. Ko pa imaš prometni znak "strnjeno naselje - 50km/h" sredi polja ali tam kjer je sto metrov tran od ceste ena hiša, bi moral pa tisti, ki je tam postavil znak zato, ker tam poteka politična krajevna meja plačati kazen. Spomnim se tudi bedarij kakor konec strnjenjega naselja, čez trideset metrov znak omejitev 70, ovinek, takoj za ovinkom pa 40 in rondo. Take bedarije, ki zmanjšujejo varnost v prometu in zavajajo voznika bi bilo potrebno spraviti s cest in kaznovati tiste, ki so to zahtevali in postavili.
Mushroom
# 01.09.2012 ob 10:26
Kako brezvezna novica, a vam je tako dežko narest primerjalno tabela, kazni prej in kazni sedaj, da je stvar transparentna in vsem jasna?
Breathe
# 01.09.2012 ob 18:18
Črna vest, če si do sedaj vozil pred šolami počasi samo zato, ker so bile kazni nekaj višje kot so od zdaj naprej, seveda lahko zdaj tam mirno divjaš.
*X*2*
# 01.09.2012 ob 16:32
No vsaj neki pametnga od vlade JJ.
NoriGoban
# 01.09.2012 ob 16:08
"Sploh pa po takšnih cestah kot jih imamo, pa bi bilo najbolše da se uvede kar ojačano podvozje in motoristična čelada kot obvezna dodatna oprema !"

Ceste so pa najboljše v zgodovini! Saj smo jih gradili 20 let! Mislim, kake streljate eni po teh forumih!
Breathe
# 01.09.2012 ob 12:51
Nedvomno so bile kazne za prekrške previsoke (in so še vedno glede na naš standard) in so izraz bolanega stanja naše družbe in predvsem podivjane "elite", ki si za rajo izmišlja nove in nove zakone in kazni, sama pa si predstavlja, da je iz pravnega (ne)reda te države izvzeta.
Primer: ministrica za notranje zadeve uvozi 5 ali 6 vozil visokega cenovnega razreda in se izogne plačilu davka. Nikjer na svetu, razen v Sloveniji? Ne, še kje v Afriki...
korotan55
# 01.09.2012 ob 12:21
Naše kazni za prometne prekrške so največja brca v temo kar jih je kdajkoli bilo, največji razcvet pa sta povzročila KK in njen direktor Goršek in Zajc, ter razni Žlendri....
Kazni so za 200% previsoke ! Poznam primer 20 letnega fanta, ki je pred kratkim pri naših severnih sosedih napiha meni nič tebi nič 1,2 promila, povzročil nesrečo in žalil policista ! Kazen ki jo je dobil je res smešna za naše razmere, 240evr. in odvzem za 15 mesecev !
Ne da bi podpiral kakršnokoli pijano vožnjo, a nekaj je na tem da nas država uboge siromake načrtno kriminalizira in krade še zadnje cente iz žepov ob že tako nizkem standardu!
Kazni je treba znižat drastično, ter uvesti kaznovanje glede na dohodke, druge šanse ni! Dajmo se še po tem zgledovat po razvitih, če bi se že po raznih delovnih zakonodajah , pokojninskih reformah in ne vem še čem !
Več preventive in manj represije, ki zahteva več nadzora in večje stroške !
gx
# 01.09.2012 ob 11:44
In zakaj niso znali naredit tako tudi z reformami? Lani bi s kritikami požrli Pahorjeve, letos bi naredili lepotne popravke. Se bodo kdaj sposobni to naučit?
JoškoPotrebujem
# 02.09.2012 ob 10:06
Bravo naši!
rudes
# 02.09.2012 ob 00:15

# 01.09.2012 ob 09:07
Prijavi neprimerno vsebino
Najnovejše iz Maribora ! Ni hec,čeprav je tako slišati !Preverite .
Župan Kangler bo v centru Maribora uvedel prepoved vožnje za vozila starejša od 15 let oziroma temu primerna denarna kazen. Ampak to ni vse ! Genij iz Dupleka predvideva za naslednje leto prepoved za vozila starejša od 13 let na celotno območje mesta Maribor. Ta meja bi se postopoma zniževala vsako leto ,tako bi v Mariboru vozila samo vozila do starosti 9 let.
Edino ,kar nisem zasledil kdo bo financiral nakupe avtomobile tem ,ki imajo starejše avtomobile. Morda pa Duplčan odpira svojo avtohišo ! Dol padeš !


Whisperer, nikakor ne želim zagovarjati Kanglerja (mi je osebno antipatičen 300 na uro), samo ......
V mnogih mestih na zahodu take ureditve že veljajo. To so prevsem mesta z zelo onesnaženim zrakom, in omenjeni ukrep naj bi posegal ravno v to smer. Mislim (nisem siguren), da je nam najbližje mesto celo Gradec (Graz), kjer se mi zdi, da imajo tudi neko omejitev v mestnih jedrih za stara vozila. Marsikje so začeli "stiskati" voznike SUVov, trendi gredo počasi v to smer, da marsikje ne boš mogel v center če nimaš na avtu filtra drobnih prašnih delcev itd.
V mnogih mestih po Avstriji imaš odseke avtocest mimo mest, kjer se popolnoma "brez razloga" na displej prometnih znakih naenkrat spremeni omejitev na 100, kjer je bila normalno 130. Pod znakom se pojavi napis IG-L (imisionsschutzgesetz-luft) po naše Zaradi povečane imisije stopi v veljavo zakon o zaščiti zraka, zaradi katerega se omejitev zniža, dokler ne doseže dovoljenih vrednosti.
Tako da, ni tale Kangler glih neki biser, niti pa ne otkriva Amerike ali tople vode.
Binder Dandet
# 01.09.2012 ob 18:39
V naselju je zdaj bilo 3 kazenske točke za prekoračitev 10-20kmh. Po novem teh ne bo. Upam, da ne bo statistika čez leto ali dve pokazala, da je to negativno vplivalo na cestnoprometno varnost v naseljih.
STANE
# 01.09.2012 ob 18:31
Podpiram !
domobrán
# 01.09.2012 ob 15:22
Še ena odlična poteza Janeza Janše in njegove vlade. Kar tako naprej. Rdečkarjem pa seveda nikoli ni nič prav.
lakkon
# 01.09.2012 ob 13:22
še tole splošno gledano kot so že nekateri povedali.

dejanska plačana kazen naj bo odvisna od dohodkov posameznika (oz. družine?). če je bolj reven človek kolikor toliko priseben in trezno razmišlja itak ne bo vozil prehitro. če pa bo, pa se ga naj ustrezno kaznuje. se bo že zamislil naslednjič. če pač ne, si je itak sam kriv.

hude prekrškarje odstraniti iz prometa; ostro jih denarno sankcionirati in tudi dejansko izterjati dolg (pri tistih z dohodki ne bi smel biti problem ali pač?); odvzeti jim pravico do udeležbe v prometu; naložiti jim kakšna javno koristna dela; poslati jih ponovno v avtošolo; po potrebi naj odsedijo malce v zaporu;

pri tistih, ki pod dokazanim vplivom alkohola zagrešijo še kakšno smrt, pa v bistvu sploh ne bi smelo biti težav. večletni zapor poleg vsega že prej naštetega in morda še kaj več.

generalno gledano še 1x:
voznik sam mora biti jasno najbolj skoncentriran na svojo vožnjo. nikakor pa ne sme zanemariti dogajanja na cesti in blizu nje, čemur se mora kar se da ustrezno prilagoditi. nekatere kazni bi bilo potrebno še občutno znižati....
energetik10
# 01.09.2012 ob 13:05
jao slovenčki bogi...a ste vi sploh s čim še zadovoljni v življenju al znate samo jamrat?neverjetno res...
korotan55
# 01.09.2012 ob 12:38
In zato tole v razmislek, " orodje v rokah bedaka je lahko tudi nevarno orožje " , tako na eni kot na drudi strani zakona ! Zato mislim da se prometna varnost začne že pri malih otrocih in konča pri najstarejših udeležencih in dokler se stikalo v naših glavah ne bo obrnilo, tragedijam na cestah ne bo konca ! Sploh pa po takšnih cestah kot jih imamo, pa bi bilo najbolše da se uvede kar ojačano podvozje in motoristična čelada kot obvezna dodatna oprema !
labi
# 01.09.2012 ob 11:34
Novela zakona o varnosti cestnega prometa???

RTV SLO, zakon o varnosti cestnega prometa že več kot eno leto ne obstaja!
TinkiB
# 01.09.2012 ob 11:10
Naša država je narejena tako, da postaja vedno bolj neživljenska, vodijo jo pa visoko izobraženi idioti. Tako, da je znižanje kazni le pljunek v morje, določene kazni so še vedno previsoke. Glede varnosti v prometu, prvo naj uredijo ceste, ne pa da moram vsako leto zamenjati polovico podvozja na avtu.
demetra
# 01.09.2012 ob 10:53
Kaj pa vem. Se mi zdi, da so te visoke kazni vendarle prispevale k malo večjemu redu na cestah. Ni pa rešitve za tiste objestneže, ki imajo dovolj denarja, da si lahko na cestah privoščijo kar jim pade na pamet. In s tem ogrožajo druge.
Črnibog
# 01.09.2012 ob 10:36
Haha, saj ne morem verjet, znižajo kazni in ljudje jamrajo?!
Temu se reče oprana glava ali sadomazohizem, druge razlage ni.
Namesto, da bi bili veseli, da če se vam zgodi kako prehitro naselje, kjer ni nevarnosti, da bi koga poškodoval (tam najraje stojijo), da boste malo lažje prišli skoz in plačali nižjo kazen, se razburjate..?! Vsakemu se lahko to zgodi, pa naj bo še tako vzoren voznik. Samo v Sloveniji!
Ena od redkih ptez te vlade, ki daje upanje, da se še niso povsem zgubili in pogreznili v lastnem dre_u!
bluppo
# 01.09.2012 ob 10:33
neumnost
a ti daš gor zimsko opremo samo zarad policije, ali zaradi svoje varnosti in drugih udeležencev v slabih razmerah?


Jaz jih dajem zaradi varnosti. Zaradi tega imamo na avtu zimske pnevmatike za 80€/kos, ki jih menjamo na 3 leta oz na 35.000 km, kar pride prej. Isto delamo z letnimi, ker smo doma prepričanja, da pri edini kontaktni površini, ki jo avto ima s cestiščem ne gre šparati, raje stisnemo kje drugje (npr pri tankanju). Iz lastnih izkušenj (pogovorov z naključnimi ljudmi) pa vem, da vsaj 5 od 10 ljudi ne razmišlja tako in imajo zimske gume gor zaradi policajev ... veš kakšna kazen je če me ustavijo ... namesto da bi razmišljali veš koliko m krajšo zavorno pot imam ...
bluppo
# 01.09.2012 ob 10:27
Ha ha pa še to:
Zdajšnji zakon je po ugotovitvah vlade sicer imel pozitiven učinek na varnost v cestnem prometu.

Ampak ni dober, ker ni naš! Pa še politične točke rabimo, ker imamo porazno podporo, pa volitve se bližajo...

Spremeniš zakon o prometu, za katerega ugotoviš, da je imel pozitiven učinek na varnost v prometu. To, da jim sploh ni mar za varnost v cestnem prometu, se ne da bolj jasno izraziti kot tako ...
radojko
# 01.09.2012 ob 10:24
Dobrodošlo je predvsem tisto znižanje v naselju, ker kazni so bile do sedaj res pretirane, predvsem pa zato, ker so radarje postavljali na najbolj neumnih mestih, kjer nihče in nikoli ne vozi predpisih - namen je bil več kot očiten. No, saj tudi sedaj verjetno ne bo prav dosti bolje, ampak vsaj malo že...
Whisperer
# 01.09.2012 ob 08:59
In kakšen je cenik za ;
-enoročno vožnjo kolesa
-vožnja kolesa z dvignjeno eno nogo oziroma obema
-telefoniranje na kolesu med vožnjo
-kajenje na kolesu med vožnjo ......
........dodajte poljubne neumnosti nekega časa ......
Tomažin
# 01.09.2012 ob 19:35
@črnavest
# 01.09.2012 ob 12:52
pred prvim šolskim dnevom lahko spet divjamo pred šolami ... bravo

in po avtocesti sedaj lahko divjate 150km/h


Ti, ki si bogat, kar divjaj, ampak za take imamo pa kazenske točke in videl boš kaj se ti bo zgodilo. Kako že pravi slovenski pregovor? Za vsako rit je pal'ca urezana!

Vožnja po avtocesti 150 pa sploh ni divjanje. Pojdi malo v civilizacijo kmet zarukani. Okoli Münchna praktično ne moreš voziti manj kakor 160, drugače si mirujoča ovira na cesti in ogrožaš varnost v prometu.
Aeda
# 01.09.2012 ob 15:18
energetik10, kaj ste pa vi? A niste tudi vi - Slovenček? Ste zadovoljni s takšno, v tem primeru, prometno zakonodajo/ureditvijo?
MADERA
# 01.09.2012 ob 13:15
Avtomobilska miselnost je na pohodu. Nižje kazni bodo okrepile samozavest tistih, ki se na predpise itak požvižgajo in kršenje pravil vidijo le skozi prizmo odvečnega stroška. Malokrat srečam avtomobil, katerega voznik z eno roko ne tišči telefona na uho, pa naj ne zveni kot odobravanje lahkega plenjenja velikih kazni za trivialne prekrške.
črnavest
# 01.09.2012 ob 12:52
pred prvim šolskim dnevom lahko spet divjamo pred šolami ... bravo

in po avtocesti sedaj lahko divjate 150km/h saj vas stane le 20€, če plačate takoj, kar je ceneje od ure gokarta ... bravo vlada
Tomažin
# 01.09.2012 ob 10:47
@bluppo
# 01.09.2012 ob 10:33
...zaradi varnosti. Zaradi tega imamo na avtu zimske pnevmatike za 80€/kos, ki jih menjamo na 3 leta oz na 35.000 km, kar pride prej. Isto delamo z letnimi, ker smo doma prepričanja, da pri edini kontaktni površini, ki jo avto ima s cestiščem ne gre šparati, raje stisnemo kje drugje (npr pri tankanju)....

Stisnete, tisti, ki lahko. Blagor vam, ki lahko 80€/kos iztisnete kjerkoli za letne in zimske komplete. Danes avto ni več luksuz ampak življenjska nuja, se pa strinjam, da je točka, ki te edina drži med področjema biti ali ne biti zelo pomembna. Ni pa za vzpotavljanje varnega oprijema edina možnost redna menjava gum na tri leta. Obstajao tudi druge možnosti, predvsem cenejše. Pri gumah je zelo pomembno vzdrževanje in hranjenje, pa tudi znamka, ki za najboljšo kvaliteto ni nujno najdražja. Sam ob nakupu avtomobila resno upoštevam poleg potrošnje goriva tudi ceno gum.
Bambola
# 01.09.2012 ob 10:28
Ta nova novela, da se znižajo kazni za nekatere manjše prometne prekrške, je povsem populistična poteza, koristna zgolj za morebitno rast števila glasov vladajoče koalicije. V Sloveniji bi morali kazni, kot to velja že v mnogih državah, prilagoditi bogastvu posameznika: višini njegovega dohodka oziroma premoženjskemu stanju. A začuda so si pri tem in podobnih vprašanjih stranke veliko bolj enotne bolj kot katerikoli enopartijski sistem: take spremembe, ki bi kakorkoli obremenile bogate (ki so seveda bistvo vseh strank, čim hitreje obogateti na najlažji možni način pa je glavni cilj strankarskih kandidatov), hitro zmečkajo in stlačijo na dno najtemnejših predalov.
gpag
# 01.09.2012 ob 10:21
Morda bi bilo smiselno višino prekrška prilagajati lastniku avtomobila glede na njegovo ceno.

Aha, to naj bi bila torej nagrada za sposobne ljudi, ki imajo dovolj visoko plačo, da si kupijo dober avto.
kralj živali
# 01.09.2012 ob 10:07
Upam da bi mila zima ker bo kup ljudi vozilo z letnimi (ali pa 9 let starimi zimskimi) gumami.
Tomažin
# 01.09.2012 ob 10:00
Morda bi bilo smiselno višino prekrška prilagajati lastniku avtomobila glede na njegovo ceno.
KPRAA
# 02.09.2012 ob 16:07
Populizem. Vecina Slovencev od tega nima nic. Raje bi znizali ceno vinjete.
george74
# 01.09.2012 ob 12:23
Napaka ... Folk se je začel voziti bolj umirjeno, zdaj zna biti spet vse po starem.
Vanek
# 01.09.2012 ob 12:18
Nekateri prometni prekrški bodo zdaj manj udarili po žepu

Sevda, saj pri takih enormnih kaznih nihče več ni hotel delati prometnih prekrškov. ;-)
Kazalo