Slovenija
" Večkrat mi očitata, zakaj ne jemo take hrane, kot jo jesta v šoli, in zakaj je doma hrane premalo." Foto: Pixabay
Podatki za nakazilo prek UPN. Foto: Val 202
Donacijo lahko opravite tudi prek PAYPAL-a z vpisom elektronskega naslova paypal@boter.si in želenega zneska donacije. V naslednjem koraku pripišite komentar za posamezno družino oziroma zgodbo (tokrat: Klemnova in Uroševa zgodba). Če komentarja ne boste zapisali, bo denar namenjen splošnemu skladu Botrstva. Hvala!
Deset bank je podpisalo dogovor o oprostitvi plačila provizij pri donacijah za projekt Botrstvo v Sloveniji in drugih humanitarnih programih ZPM Ljubljana Moste Polje. Banke od zdaj svojim komitentom ne bodo več obračunavale provizije pri donacijah, če bodo te označene s kodo namena CHAR. Seznam bank:
  Nova Ljubljanska banka,
Hypo Alpe Adria,
Abanka,
Banka Koper,
SKB,
Unicredit banka,
Delavska hranilnica,
Sberbank,
NKBM in
Hranilnica Lon.

"Novi majčki sem jima nazadnje kupila pred dvema letoma, ko sem dobila regres"

Botrstvo Vala 202
30. januar 2018 ob 10:28
Ljubljana - MMC RTV SLO, Val 202

Brata Klemen in Uroš sta po grozljivem otroštvu otroka s posebnimi potrebami. Zdaj, ko je mama močno zbolela, nimajo več niti za prehrano.

Po nekaj srečnih letih, ko so živeli običajno življenje in si urejali dom, se je Urošev in Klemnov oče vse pogosteje napil in v svojih alkoholnih blodnjah mučil vso družino: “Neštetokrat sem bila vsa v bulah, pretepena, razbil mi je glavo, da sem pristala na kliničnem centru, brcal me je, klofutal, me metal po tleh,” s tihim glasom opisuje njuna mama. “Klemen je moral velikokrat gledati, kako me pretepa, tudi sam je bil deležen grozotnih brc, klofute so bile vsakodnevne. Že ko se mu je približeval, se je stiskal v kot in jokal, velikokrat se je polulal od strahu, en sam strah je bil v njem … strah, strah, strah.”

Grozljivo otroštvo je pustilo trajne posledice
Uroševa in Klemnova mama je nato le zmogla narediti korak, ki ga številne, bistveno bolj izobražene in premožne ženske nikoli ne zmorejo: zapustila je prav vse, kar so skupaj ustvarili in s sinovoma odšla v krizni center. Dobršen del otroštva sta otroka nato preživela v nenehnih selitvah in negotovosti – iz kriznega centra v varno hišo, nato v najeto stanovanje, iz katerega so se morali izseliti, ker jih je tam našel in ustrahoval oče, pa spet v krizni center in še v eno varno hišo.

Dvanajstletni Klemen ima zaradi strahu in nasilja hude posledice še danes. Zato se šola v zavodu s prilagojenim programom in ima tudi številne druge težave v razvoju. Mlajši Uroš pa pri pouku potrebuje številne prilagoditve in pomoč. Njihov zasilni dom je zdaj majhna najeta garsonjera, v katero komaj gredo omara, tri postelje in ena sama miza, za katero pa trije naenkrat s težavo sedijo.

Če bi družini želeli pomagati materialno, lahko pomoč pošljete ali dostavite na ZPM Ljubljana Moste Polje, Proletarska 1, in na paket na veliko napišete za Klemna in Uroša iz zgodbe Vala 202. Paketi bodo zagotovo neodprti prišli v roke njune mame.


Lahko se zgodi, da bom končala na vozičku

Zdaj so res na varnem: fanta z očetom nekaj let sploh nimata stika, a temu, kar živijo, ni mogoče reči normalno preživetje, čeprav je mama redno zaposlena: “Dobivam minimalno plačo, otroške dodatke in nizko preživnino. 350 evrov dam za najemnino, stroškov je ogromno, odplačevati moram še posojilo, ki smo ga najeli za obnovo hiše. Odplačevati ga moram še nekaj let, čeprav tam seveda ne moremo živeti, ker v njej živi njun popolnoma zapiti oče. Nekako je šlo, dokler sem lahko delala, zdaj pa sem že nekaj mesecev na bolniški in je znesek še veliko nižji od minimalne plače in je res kriza. Hrbtenica je povsem uničena, bolečine imam v rokah in nogah, zdaj so še odkrili, da imam hudo osteoporozo in se lahko zgodi, da bom končala na vozičku.”

Ena od možnosti, da bi se stanje izboljšalo, je tudi operacija, a mama nima nikogar, ki bi lahko skrbel za fanta. Ujeta je v stanju, ko ne more ozdraveti, pa tudi ne v službo: tam namreč opravlja fizična dela pozimi v mrazu in na mokrem, poleti na vročini; pri delu se mora veliko sklanjati in delati sunkovite gibe. A že zdaj, ko doma lahko miruje, so bolečine nenehne in neznosne: “Ne spim po cele noči, zjutraj sploh ne morem vstati iz postelje. Ob njej imam zato pripravljene protibolečinske tablete, najprej vzamem tri, čez čas še dve, da sploh zmorem vstati. A vsem zdravilom navkljub me hrbtenica zaboli ob prav vsakem premiku, neznosno je.

Velikokrat nič ne jem, da bi sinova imela dovolj
Največja skrb zdaj, ko so dohodki zaradi bolniškega dopusta še nižji, mama pa od bolečin in strahu popolnoma izžeta, je plačilo najemnin, druge stroške plačujejo z vse večjo zamudo. Kljub temu jim prav za vse šolske potrebščine, obutev, oblačila, hrano, zdravila ostane manj kot 10 evrov na dan. “Velikokrat vse dopoldne nič ne jem, da ne bi zmanjkalo hrane, ko se otroka vrneta iz šole. Popoldne skuham kaj malega. Najhuje je konec tedna ali med počitnicami, nimamo drugega kot kak kuhan krompir, kakšno juho iz kocke, malo solate, meso res redko, čeprav ga imata fanta zelo rada. Večkrat mi očitata, zakaj ne jemo take hrane, kot jo jesta v šoli, in zakaj je doma hrane premalo. Prav pri srcu me zaboli, ko to rečeta, ker jima res ne morem dati tega, kar si želita.”

Brez novejših oblačil, obutve, koles, igrač
Nazadnje sem jima dve majčki in dva puloverja kupila pred dvema letoma, ko sem dobila regres. Od takrat nista dobila nobene nove stvari več. Vse imata ponošeno in skoraj uničeno. Jaz sem pa tako ali tako skoraj brez vsega, vse je staro in pošvedrano. Nimata koles, rolerjev, ne moreta se vpisati na kakšno športno dejavnost, igrač imata malo, ne moremo nikamor, ne na prireditve, kaj šele na izlet. Še nikoli nismo bili v kinu, zelo si želita, da bi lahko šli …,” našteva mama. “Velikokrat me vprašata, zakaj tudi mi ne gremo kam na izlet, kot hodijo drugi. Potožita mi, da gremo le na igrišče.

Po 25 letih dela ni niti za hrano
Majhna garsonjera, v kateri je le nekaj igrač, a tudi skoraj nič prostora za igranje, je hkrati vse, kar imajo. Zato je tudi največji strah, da bi izgubili še to: “Zelo me je strah, da bi nas zaradi neplačanih položnic lastnik stanovanja vrgel na cesto, tega si sploh ne morem predstavljati, mi nimamo kam, sami smo za vse,” med jokom komaj govori obupana mama. “Naredila sem, kar sem zmogla, rešila fanta pred hudim nasiljem. A zdaj ne zmorem več sama, potrebujemo pomoč, da bosta fanta lahko normalneje živela.

Tihi jok ji jemlje glas, ko pove: “Petindvajset let delovne dobe imam, plačo imam, minimalno. Če mi ne bi pomagali humanitarci, ne bi imeli niti hrane niti ničesar drugega. To, da človek ne more preživeti od svoje plače, je popoln absurd, tudi zaradi tega sem povsem na tleh, jemlje mi še zadnje moči …

Več kot 33 tisoč zaposlenih pri nas prejema minimalno plačo, ki za enostarševske družine skoraj vedno pomeni neposredno pot v revščino. Današnja zgodba odkriva le delček stisk številnih redno zaposlenih staršev pri nas.

Za dodatne informacije lahko pokličete ZPM Ljubljana Moste Polje na telefonski številki 08/205-26-93 in 01/544-30-43, pošljete lahko tudi elektronsko sporočilo na naslov info@boter.si ali novinarki Vala 202 Jani Vidic: jana.vidic@rtvslo.si. Odgovori na najpogostejša vprašanja tistih, ki bi radi pomagali družinam iz naših zgodb, so zbrani tukaj.
VIDEO
Botrstvo: Klemnova in Uroševa zgodba
Jana Vidic, Val 202
Prijavi napako
Komentarji
heron
# 30.01.2018 ob 10:51
To je Slovenija???? In mi beremo kako si delijo politiki bajne plače,kako se nekateri pulijo za ilegalne prebežnike,.......Poslanci,država,pred
sednik vlade,sindikati,kje ste,CSD?
matej-baric
# 30.01.2018 ob 10:57
Grozljivka. A lahko materi kdo pravno pomaga?
Dajmo pomagati, jaz sem že.
overload
# 30.01.2018 ob 11:58
Tukaj pride tudi vprašanje zakaj ta mama ni v neprofitnem stanovanju?? Potem se je pa še za vprašat zakaj so v neprofitnih stanovanjih ljudje, ki so si opomogli od revščine že 20 let nazaj in zasedajo stanovanja za take.
ratio
# 30.01.2018 ob 11:13
A bomo dočakali dan, ko bodo takile nasilneži v zaporih, kamor sodijo? Ne pa da jih mora ostala družina v modricah še kreditirati, medtem ko jim poskuša ubežati! Ne veš, a bi jokal ali bruhal.

Tudi jaz sem enostavno moral nakazati par evrov.

In bi jih tudi, če bi bili Arabci, tako da veš, @enajstica!
eMZe
# 30.01.2018 ob 11:37
Po čigavi zaslugi gospod ni v zaporu?
Ogroženi
# 30.01.2018 ob 12:02
Revščina v Sloveniji NE potrebuje BOTRSTVA ter 1919 temveč skupnost kot je SOS - Socialno ogroženi Slovenije, katera bo ZAHTEVALA spoštovanje in izpolnjevanje ustavnih pravic!

Socialno ogroženi imajo veliko več pravic, pa se te žal premnogokrat ne upoštevajo. Sodišča ne dodeljujejo brezplačnih pravnih pomoči (z izgovorom, da po 26. členu zakona o BPP zadeva nima "verjetnih izgledov za uspeh"). Socialno ogroženi ljudje imajo veliko več pravic, kot so sploh z njimi seznanjeni v okviru izrabe javnih sredstev. Celo sistemske kršitve se dogajajo.
Vsemu skupaj pa "botrujejo" politično nastavljeni iz stranke SD - Socialni demokrati. Na Centrih za socialno delo, zavodih za zaposlovanje, domih za ostarele, celo sodiščih ter drugih upravnih organih.

Slovenija sicer ima primeren institut Varuha človekovih pravic. A je samovšečna gospa Nussdorfer zaspala in se za dosego teh pravic ljudem ne zavzema, ni storila zadostno, dovolj, da bi se te pravice uveljavljale.

BOTRSTVO in podobne humanitarne organizacije zgolj gasijo velik gozdni požar z vedri. Vnaprej pa je jasno, da bodo smreke na dolgi rok pogorele in bo "problem" šele takrat rešen.

Potrebujemo institut, kateri bo ZAHTEVAL odpravo sistemskih krivic in dosledno spoštovanje z ustavo zagotovljenih pravic socialno ogroženim prebivalcem.
Da o bolj smotrni politiki zaposlovanja, zagotavljanja osnovnih človekovih pravic kot je streha nad glavo ipd sploh ne govorim. A kot rečeno: dokler ima roko nad uveljavitvijo teh dejavnikov organizacija, katera docela deluje po principu mafijskih organizacij, dokler je "skrb" za socialno ogrožene prevzela zgolj ena politična organizacija SD, se NE MORE NIČ spremeniti. Preprosto, ker ni nikogar, ki bi jih streznil od pijanosti na oblasti. Počnejo, kar se jim zdi, so vsakokratno na oblasti, so del koalicijskih dogovorov, kateri jim, v zameno za podpisovanje neoliberalnih zakonov, omogočajo, da mirno ždijo na vseh teh uradih.

Uradniku, strankarskemu nastavljencu iz stranke SD je pravzaprav vseeno, kaj se s temi ljudmi dogaja. Takšen "človek" vsak mesec prejme plačo neglede na to, ali bo problem rešen, ali pa ne.

Slovenska revščina potrebuje nevladno organizacijo SOS - Socialno ogroženi Slovenije! Skupnost za varovanje in uveljavljanje pravic socialno ogroženih brezposelnih oseb v Republiki Sloveniji!
Joze Koder
# 30.01.2018 ob 11:17
Pričakujem, da se bo za njih zavzal premier Cerar osebno.
Zakaj bi bili oni diskriminirani in manj vredni.
RibičIČ
# 30.01.2018 ob 11:23
To se dogaja v državi, ki naj bi bila pravna in socialna država?!! Sramota je, da morajo takšne primere nazadnje reševati humanitarci, medtem ko se država ukvarja z vsem ostalim, samo s tistim ne, s čimer bi se morala!! Poleg tega mi tudi ni jasno, kako lahko pijani nasilnež še vedno kraljuje v tisti hiši, po vsem kar je storil?!! Če je vse napisano res, potem je to totalna odpoved vseh institucij od CSD-ja do policije in kazenskega pravosodja!!
Ogroženi
# 30.01.2018 ob 12:16
Odpustimo in zaprimo vse Centre za socialno delo ter zavode za zaposlovanje, kjer se mastijo politični nastavljenci iz stranke SD - Socialni demokrati, odpustimo vse skorumpirane sodnike in druge uradnike iz vrst SD, kateri v nedogled ter krivično rešujejo socialne spore. Pa boste videli, koliko denarja požre ta porešen in brezčuten aparat, ki se, kot mrhovinar, napaja z nesrečo ljudi, ki niso nič krivi. So le žrtve preobrazbe družbe iz socialistične v kapitalistično.

SD - Socialni demokrati so srž, jedro problema socialno ogroženih ljudi v Sloveniji!!!
funky
# 30.01.2018 ob 11:02
Edina možnost v tej brezpravni, turbo kapitalistični državi je da tej bogi gospe pomagamo mi oz. tisti ki razumemo situacijo.
Bivši uporabnik
# 30.01.2018 ob 10:59
Ja ja, to je pa posledica minimalne plače in stanovanjskega sklada, ki prodaja nepremičnine na trgu namesto dabi jih oddajali ...
pazi_mina
# 30.01.2018 ob 12:01
Zakaj tega članka ni na naslovnici ?
gesan
# 30.01.2018 ob 11:41
Glavno, da imamo lepega prasednika, ki se zna selfistično šajnat ob vsaki priliki, ko ga ujame objektiv...

In on je izjavil, da je ponosen na svoje delo, na rezultate svojega dela, pa čeprav je država na kolenih, tako upravno kot pravno in nenazadnje tudi moralno.

On pa je še kar ponosen...
Niti tega nima v sebi, da bi ga lahko bilo sram...
Bokisan
# 30.01.2018 ob 12:12
Banke so brisale milijonske kredite določenim posameznikom in podjetjem, tej gospe pa ne morejo opisati tistih 5000€ dolga?
ap72
# 30.01.2018 ob 12:06
kje je anja kopač mrak???

ki je vzela otroke babici in dedku

tule pa bolna ženska plačuje kredite zapitemu nasilnežu???

ministrica za socilane zadeve????!!!!!
Demosten18
# 30.01.2018 ob 11:57
A tule se pa nas vrli premier ne bo oglasil?? Pa poslanci levice tudi ni, ker ni kamer, da bi se nastavljali pred njimi??...grozno kaj se dogaja, pa to je samo ena izmed takih zgodb, ki je prisla na plano. Nasi politiki pa raje nabirajo politicne tocke na racun ljudi, ki niti nasi drzavljani niso...vse skupaj je lahko sram, oz.bi jih moralo biti, ce bi ta obcutek poznali...medtem, ko malicajo v parlamentarni menzi na subvencionrane stroske, ki jih s svojimi davki placuje tudi tale mama...
seba goričan
# 30.01.2018 ob 11:51
slab ti rata, ko bereš takele...še en dokaz o naših sodiščih
Binder Dandet
# 30.01.2018 ob 12:49
Ene zgodbe so res takšne, da solze privlečejo. Škoda, da ni nobenega poslanca levice ali iz leve, ki bi se tako vneto zavzemal za tovrstne socialno ogrožene družine kot so se za azilanta.
Miša
# 30.01.2018 ob 12:47
Kje je sedaj Cerar, levičarji in nevladne organizacije, ki se tako neomajno prizadevajo, da bi Sirski brivec in tudi ostali nezakoniti tujci ostali v Sloveniji. Vsak tak tujec stane državo približno 1000 EUR na mesec, zanje ni problem denar !! Za Slovence pa ni denarja, zbiramo zamaške in.... Kje ste sedaj človekoljubi !
Hohštaplerija
# 30.01.2018 ob 12:18
Če bi pravna država delovala, bi tale zapiti enoceličar zdajle moral garati kot vol, da bi poplačal vse za nazaj in naprej (po prestani zaporni kazni ter ustrezni rehabilitaciji).

Če odštejemo nasilje, je neplačevanje preživnine pravi mali nacionalni šport.

Nekaj malega sem nakazal. Upam, da bo pomagalo.
gresev
# 30.01.2018 ob 12:11
Nakazal. Uboga mati in otroka.
Radoveden
# 30.01.2018 ob 11:51
Nakazal. Tole me je res spravlo v rdeče oči...
reklakazala
# 30.01.2018 ob 13:08
Huh, spet kup pametnih, kako bi lahko nekje daleč stran za 350 eur najela pol hiše. Seveda, s 350 na mesec bi bila v Indoneziji, Vietnamu ali na Filipinih najmanj grofica. Ampak ni tako enostavno, ko si ujet v obup in nemoč, ko te pomanjkanje in STRAH pred še večjimi težavami tako ohromijo, da se ti skoraj meša. Pri nas doma bomo ziher našli nekaj oblačil za fanta, pa upam za mamo tudi kaj. Potem pa še v trgovino po nekaj čokoladnih namazov, čokolešnik, nekaj litrov mleka, vrečk bonbonov in kakšno igračo. Ker tole, kar je fantoma povzročil oče, ju bo teplo vse življenje. Namesto, da bi zrasla v dva fejst fanta, jima bodo ostale travme in večno čustveno breme ... Ja, obstoj Botrstva je sramota za državo, ampak njihov trud in način dela ter vsa zbrana pomoč sta pa Nobelove nagrade vredna. Pa seveda delo novinarjev Vala 202 tudi, da se razumemo. Ah, mimogrede, upam, da se tudi čez kakšen mesec najde kdo, ki bo družini poslal paket s hrano, še bolje pa, če sta kje dva malo bolje stoječa dobrotnika, ki bi si lahko privoščila 30, 40 ali 50 eur na mesec in bi postala botra Klemnu ter urošu ...
bogaboječ
# 30.01.2018 ob 13:20
Jaz vsake toliko pošljem sms z donacijo botrstvu, ker se mi zdi splošno koristna organizacija.

Po drugi strani pa tudi vem, da ženina sodelavka ne upa več parkirat svojega Q5 pred hišo v Trbovljah, odkar je njen sine vključen v omenjen program, ker so na papirju revni.
Ampak vedno se bo našel folk brez vesti, ki bo poskusil izkoristit v principu dobro zastavljen sistem.
Robiland
# 30.01.2018 ob 12:08
Ljudje v stiski, ne skrbite, politiki so vam sedaj uredili, da lahko delate za 25 evrov vec kot do sedaj!! Blagor vsem nam! To bo slo enega DDVja v blagajno!!

Bivsega moza te gospe pa je potrebno postaviti pred sodisce! Naj ga tozi!
kralj matjaž
# 30.01.2018 ob 11:52
Skippy
Kako lahko pomagamo, če nam države ne pusti sredstev, s katerimi bi lahko pomagali?
Rozmarin
# 30.01.2018 ob 13:10
Nje ne bo pa noben skril v parlament?
HOR
# 30.01.2018 ob 15:04
Glede zagotavljanja ustreznih socijalnih in zdravstvenih pravic je slovenska ustava videti blefirajoč papirnati tiger...
Rasta75
# 30.01.2018 ob 13:57
IndyBob:
"Res je zalostno, ampak v tej zgodbi manjka ogromno informacij.
Npr. za 350 EUR najemnine lahko v Novem mestu, Mariboru,... najames 2-3 sobno stanovanje v kakem starejsem objektu (iz 60-ih, 70-ih) ali garsonjero za 200 -300 EUR v novejsih, se manj v starejsih.
Manjkajo njene polklicne kvalifikacije. Mogoce bi pa lahko nasla boljso sluzbo. Konec koncev v SLO uradno dela na minimalcu le 4% ljudi, pa se precej od teh dobi na roko nekaj zraven. Ce zdravje sploh ne sluzi vec, pac invalidska upokojitev.
Sorodniki? Prav nobenih?
Zakaj za vraga placuje kredit? Ce ga ne bo, bo banka pac zaplenila hiso, jo prodala in razdelila izkupicek sebi, njenemu mozu in njej.
Brez prihrankov je seveda tezko na novo zaceti v kakem drugem kraju. V takih primerih bi lahko priskocila na pomoc socialna, da pomaga pri selitvi."

Si malo nepismen?
Gospa je zaradi napredujoče bolezni na dogotrajni bolniški in je praktično nepokretna. In ti tu ves pameten pričakuješ, da si bo našla novo zaposlitev in stanovanje v nekem drugem kraju?
MythBuster
# 30.01.2018 ob 12:51
IndyBob> "Npr. za 350 EUR najemnine lahko v Novem mestu, Mariboru,... najames 2-3 sobno stanovanje v kakem starejsem objektu (iz 60-ih, 70-ih) ali garsonjero za 200 -300 EUR v novejsih, se manj v starejsih."
V Halozah verjetno dobiš celo hišo za ta denar. Gre pa zato več za ogrevanje starega, neizoliranega stanovanja... Ljudje plačujejo po 200€ mesečno samo za ogrevanje v neizoliranih stanovanjih. Od novembra do aprila. Plus, ženska je najbrž zelo težko zaposljiva, s svojimi (poklicnimi?) boleznimi, nemara tudi za vožnjo nanese več, če bi se vsak dan vozila 50 km daleč v službo?

IndyBob> "Zakaj za vraga placuje kredit? Ce ga ne bo, bo banka pac zaplenila hiso, jo prodala in razdelila izkupicek sebi, njenemu mozu in njej."

Jaz pa kar lahko razumem. Če ji banka proda hišo, izgubi 50% takoj, potem pa od tega še 50% za moža. Verjetno je še prej, ko je bila malce bolj zdrava, planirala, da bo nekoč vsaj lastnica nepremičnine, ki jo bo lahko nemara zapustila otrokoma. Ne pa da bo končala s 25% vrednosti hiše - ta denar bi itak porabila v roku nekaj let, ko bi sebi in otrokoma poskušala vsaj malo olajšati življenje.
Rugess Nome
# 30.01.2018 ob 19:21
zakaj je mož še na prostosti? a res mora kdo umret pod udarci pesti, da se pristojni zganejo?
Rasta75
# 30.01.2018 ob 14:16
Gibanje za otroke in družino sporoča, da ker v tem primeru ne gre za pravo, tradicionalno družino, temveč enostarševsko, se za njih niso pripravljeni zavzeti. Če pa bi se gospa vrnila v tradicionalno družino k očetu njenih otrok, pa bi o pomoči razmislili.
the law1
# 30.01.2018 ob 13:32
@Skippy

Primer pošta. Vidijo 10 milijonov dobička. Ne vidijo pa, da glede na število zaposlenih, ta ne zadošča niti za 100 evrov mesečne povišice.

Vsa podjetja v Sloveniji ustvarijo cca. 4 milijarde EUR dobička in še 25% tega oz. cca. 1 milijardo ustvarijo podjetja v tuji lasti. Podjetij v tuji lasti pa je cca. 5%

Se pravi, da bi požeruhi v JS radi kar požrli 25% vsega dobička podjetij, ki je celo v kumulativi, kar mizeren.
juventina10
# 30.01.2018 ob 12:06
v letih naše samostojnosti smo dodobra uničili standard državljanov,kdo je kriv za to stanje? zakoni, politiki, tajkuni.....lahhko bi živeli bolje,če ne bi nekateri bili lakomni in si želeli luksuznega življenja.otroci socializma so se čez noč prelevili v mračne kapitaliste.še krizo so si izmislili ,ta bo sedaj trajala v nedogled.
the law1
# 30.01.2018 ob 14:59
@MythBuster

Kamot preseliš svoje davčno rezidenstvo v ZDA ali kako drugo obljubljeno deželo, pa se boš lahko zdravil kjer se boš želel? Zakaj pa ne greš iz naše socialistične vukoj***ne, ki te duši na vsakem koraku?

Ha. Meni je slovenija všeč ampak hoče, da postne boljša oz. boljša za vseh. Kot pa vidiš postaj slabša za vseh zaradi te prisilne socialistične uravnilovke oz. postajmo vsi enaki v revščini.

Lahko rečemo, da ZDA niso model. So pa lahko model ostale "neoliberalne" države, ki sem ti jih navedel.

No celo danska kot skandinavska država ima zelo liberalno gospodarstvo z malo državnih lastništev. Tudi penzije so iz privat skladov kjer vsak vlaga po lastni presoji.

Seveda ima tudi švedska država zelo liberalno gospodarstvo, ki je edina osnova za pravo socialno državo. Stvar je samo kaj si razlagaš kot sociala. Ali po tvojem npr. Švica, Avstralija ali pa Nova Zelandija niso socialne države?
MythBuster
# 30.01.2018 ob 13:59
the law1> "Mi vam omogočamo, da vi lahko "ustvarjate" in ne obratno"

Seveda. Otroke si sam izobrazil, kadar zboliš ti ali tvoji zaposleni, jih zdravi tvoj oče, ki je ravno vaški vrač. Red in mir v državi ter odsotnost pouličnih band, ki bi pobirale "zavarovalnino" za tvoje podjetje zagotavljaš s privat varnostniki, ki tudi varujejo tvoje tovornjake, ki vozijo tovor po cestah? Da cestni pirati ne ubijejo voznika in ti ukradejo tovor? Ceste, po katerih vozijo tvoji tovornjaki, si zgradil in jih vzdržuješ s privat kapitalom? Kadar ti v podjetju zagori, pridejo sosedje pomagat gasit? Za požarno varnost skrbiš sam?

Res, še dobro da so stvari tako črno bele. Samo v glavah neoliberalcev.
the law1
# 30.01.2018 ob 13:19
@nefa

Kakšna država je to? Mama odplačuje kredit za hišo, v kateri živi oče... Da se to ne more urediti... Sramota

To je pač ta naša sociala, ki podpira lenuhe in propalice kot je ta oče. To ubogo žensko pa pustijo na cedilu
nefa
# 30.01.2018 ob 13:17
Kakšna država je to? Mama odplačuje kredit za hišo, v kateri živi oče... Da se to ne more urediti... Sramota
Monopattern
# 30.01.2018 ob 13:15
Se opravičujem ker izkoriščam objavo, ampak oče, ki enkrat na teden skadi joint ni sposoben takih grozot, pa je alkohol še vedno legalen, trava pa ne.
evaevi
# 31.01.2018 ob 07:14
Običajna zaščita družine pred zločincem na slovenski način.

Še dobro jim gre glede na običajno prakso stroke in sodišč v Sloveniji, ker so očitno brez OBVEZNEGA STALNEGA kontakta otrok z očetom, kar država zahteva od mater in otrok tudi v porimerih, ko je nasilnik posiljevalec taistih otrok in na koncu njihov morilec... imamo primere.

Osnovno strokovno vodilo Slovenije na temo družinskega nasilja je v teoriji in v praksi -
SAMO DA IMA OTROK OČETA!
iluvatar
# 30.01.2018 ob 15:59
Prilika za lastnike Bitcoinov, da se izkažejo.
the law1
# 30.01.2018 ob 15:22
@MythBuster

Saj niso, le razlike niso tako velike, da bi zaradi tega morali zavajati, da je obdavčitev (in prevelik JS) glavni razlog težav pri nas. JS niso samo zaposleni na ministrstvih in v javni upravi.

No, smo vsaj prišli na čisto, da so plače bolj obdavčene v Sloveniji kot v Avstriji. Prevelik in neučinkovit JS je seveda samo del težav. Posredno pa veliko težav izvira ravno iz prevelikega in neučinkovitega JS.

No, npr. monopolna zdravstvena zavarovalnica je glavni razlog za težave v našem zdravstvu
pikec35
# 30.01.2018 ob 14:40
ne razumem kaj imajo tukaj politične stranke, predsednik in ostali omenjeni ker glede na to da jih mi državljani volimo je pač na oblasti tisti za katerega je večina volila. mislim da tukaj ni prostora za propagando za nove nevladne organizacije, stranke in razna društva, če pa zmorete toliko socialnega čuta da gospe in otrokoma pomagate, jim pomagajte brez propagande. Gospa vrjetno rabi "sistemsko" pomoč, torej da ji kdo pomaga urediti pretekle dolgove v razmerju do moža -mogoče kak pravnik brezplačno, da ji kdo pomaga in jo nauči kako zaceliti rane zlorabe, kako pomagati in pravilno voditi otroka, to so težke in zahtevne stvari, ki jih bolna gospa vrjetno težko zdeluje, no že zdrava oseba bi jih težko. Boli me srce ko berem komentarje ki tukaj nimajo mesta, neko nepotrebno obračunavanje med levimi desnimi , pa zelenimi in rumenimi, pa kaj jaz vem še kom
In ja delovanje države ima na žalost sicer velik vpliv na veliko takih in podobnih zgodb, vendar jih tujkaj nihče ne bo rešil, ker politiki in njim sorodih, teh zapisov nikoli ne bodo brali. ko bo država poslovala transparentno, ko se ne bo priviligiral nikogar, in ko ne bo več kapitalizma z vgrajeno gonjo po denarju, ki je dan peščici, bomo vrjetno vsi bolje živeli, to pa bo točno NIKOLI!
the law1
# 30.01.2018 ob 13:46
@MythBuster

Pa tudi če je odstotek prevarantov 10x višji, se pravi na 5%. A mora 95% pomoči potrebnih res trpet pomanjkanje, ker 5% prevarantov pomoč dobiva neupravičeno?

No, v tem primeru se vidi lepo. Tega propalico od očeta sigurno naša država podpira z neko obliko sociale. Še več zaradi nasilja bi moral biti celo v čuzi. To ubogo žensko pa so pustili na cedilu. Sistem je pač izkrivljen in v tem primeru se lepo vidi.
the law1
# 30.01.2018 ob 13:06
@MythBuster

Evo, neoliberalizem v svoji najlepši luči. Verniki v ideologijo neoliberalizma bi najbrž materi svetovali, naj neha jamrat, se prešola in dobi bolje plačano službo. Ker saj vsi vemo, da za socialo dajemo absolutno preveč (menda velik del upravičencev za socialno pomoč in varstveni dodatek itak simulira), in pa vsak je svoje sreče kovač.

Na volitvah pa v čim večjem številu volite stranke z neoliberalnim programom. Ker vemo: vsak je svoje sreče kovač in če imajo bogati dovolj, imajo tudi revni zadosti.


Ravno nasprotno je od teh budalaštin, ki jih ti pišeš. Mi oz. jaz sem od vedno za pravo socialo. Seveda pa prava sociala pa ne predvideva futranje lenuhov in ker se futra lenuhe za druge res pomoči potrebne, kot v tem primeru pač zmanjka.

Verjetno podpiraš naš JS, katerih zahteve nas bodo stale cca. 1 milijardo dodatno letno. To je vaša hinavščina "par excellence"
MythBuster
# 30.01.2018 ob 12:57
Miša> "Kje je sedaj Cerar, levičarji in nevladne organizacije, ki se tako neomajno prizadevajo, da bi Sirski brivec in tudi ostali nezakoniti tujci ostali v Sloveniji. Vsak tak tujec stane državo približno 1000 EUR na mesec, zanje ni problem denar !! Za Slovence pa ni denarja, zbiramo zamaške in.... Kje ste sedaj človekoljubi !"

Sram vas bodi, da problematizirate tistih "pet" migrantov/azilantov, ki so se odločili ostati v Sloveniji. Slovenija je v času balkanskih vojn sprejela na tisoče beguncev iz bivše skupne države, pa država ni bankrotirala.

Denarja za migrante/azilante ter predvsem za slovenske pomoči potrebne družine je več kot dovolj. Denarja, ki je izginil v TEŠ6, v bančno luknjo, v netransparentno naročanje v zdravstvu... Samo red je treba narediti.
Bokisan
# 30.01.2018 ob 12:15
*odpisati
kamut
# 31.01.2018 ob 17:10
Skandinavske države niso odpravile kapitalizma ampak so se pred njim zaščitile. Zgodovina je pokazala, da kjer kapitalizem "proizvaja" veliko neenakost, dobičke socializira fašizem ali boljševizem.
MythBuster
# 30.01.2018 ob 14:30
the law1> "A si nakazal za to družino, ker toliko palamudiš ali pa tudi ti cuzaš nezasluženo socialo oz. razne bonitete, ki jih naša država daje lenuhom?"

Sem nakazal, sem nakazal, brez skrbi. Jaz se držim tistega reka: Če imaš več kot potrebuješ, zgradi večjo mizo, ne višjega zidu. Česar od zadrtega neoliberalca, kot si ti, seveda ne moreš pričakovat.

Sem pa trenutno na delu v Avstriji, tako da ne skrbi za tistih nekaj centov davka, ki ga ti plačaš od dobička, potem ko se poslužiš vseh možnih oblik kreativnega računovodstva, ki so na voljo TOP 5%. Jaz tvojega deleža davkov ne koristim.
the law1
# 30.01.2018 ob 14:00
@Geres*

Nakazala. Upam, da nas bo čim več.

Ni pa to rešitev. *ebenti za to bi morala poskrebti država. Če poskrbi za vse delomrzneže, naj še za tiste, ki delat NE MOREJO ali pa imajo tako mizerno plačo, da z njo ne morejo preživet.


Nas bo. Tistih pa, ki samo palamudijo in takšnim odžirajo pa je na žalost veliko
Kazalo