Marjan Jernej Virant je pred hišo Jureta Jankovića ženi dejal:
Marjan Jernej Virant je pred hišo Jureta Jankovića ženi dejal: "Pojdi po pištolo." Foto: MMC RTV SLO

S tem se je združenje (ZNP) odzvalo na grožnje, ki jih je, kot navajajo, med rubežem hiše Jureta Jankovića izrekel ljubljanski mestni svetnik na Listi Zorana Jankovića Marjan Jernej Virant, oče Jankovićeve žene in stric Gregorja Viranta.

Grožnje z nasiljem so po ocenah ZNP-ja posebej nedopustne, če jih izrekajo politiki, ki se ne strinjajo z delom, ki ga opravljajo novinarji po službeni dolžnosti in v interesu javnosti, je v sporočilu za javnost navedel predsednik združenja Igor Kršinar.

V združenju pričakujejo, da se politik, ki uporablja tovrstne groženje, nemudoma umakne z vseh položajev. Preseneča jih, da se na grožnje niso odzvali ne ljubljanski župan, ne Pozitivna Slovenija, ne kateri koli drugi državni organ. V ZNP-ju od organov pregona pričakujejo, da bodo grožnje z nasiljem in uporabo strelnega orožja preiskali.

Predstavnik Društva novinarjev Slovenije (DNS) Jernej Verbič pa je dejal, da toleranca do groženj "je in mora biti ničelna", opravičilo pa da je najmanj, kar morajo izreči "politiki, ki se poslužujejo takih načinov".
Brez opravičila in odstopa
Marjan Jernej Virant je sicer poudaril, da se ne bo opravičil in da tudi ne bo odstopil s funkcije mestnega svetnika. Kot je dejal, je v torek novinarje opozoril, da so na zasebni posesti in da naj se umaknejo, eden izmed novinarjev pa da je stopil proti njemu tako, da se ga je "malo ustrašil". Zato je dejal, da bo "šel domov po pištolo in naredil red". Ob tem je poudaril, da s to pištolo ni še nikoli streljal.

Ljubljanski župan in predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je danes medijem po seji sveta stranke poudaril, da sicer obsoja vsako grožnjo, vendar pa da ni bil priča torkovemu dogajanju, zato ga ni želel konkretneje komentirati. Dodal pa je, da je svet stranke soglasno sprejel sklep, da o tem ne bo razpravljal in bo odločanje prepustil ljubljanskemu lokalnemu odboru Pozitivne Slovenije.