Tanko se je v ganljivem zahvalnem govoru zahvalil kolegom in soprogi. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Tanko se je v ganljivem zahvalnem govoru zahvalil kolegom in soprogi. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Luka Cjuha, Peter Verč, Jana Vidic, Matjaž Tanko, Nejc Gole in Primož Cirman
Matjaž Tanko je dobitnik letošnje nagrade za življenjski prispevek k slovenskemu novinarstvu. Čestital je ostalim nagrajencem in dejal, da je to družba dobrih novinarjev. Foto: Društvo novinarjev Slovenije
Najvišja novinarska nagrada Matjažu Tanku

Nagrado za življenjski prispevek so skupaj z drugimi nagradami za novinarske dosežke podelili v okviru stanovskega srečanja v Ljubljani.
V društvu (DNS) so ob obrazložitvi nagrade pojasnili, da je Tanko televiziji zapisan že več kot 40 let.
Svoj obraz in voditeljsko kredibilnost je posodil oddajama TV Dnevnik in 24ur. Po mnenju društva je Tanko izjemno razgledan profesionalec, eden redkih novinarskih skrbnikov in branikov zbornega slovenskega jezika - tudi za ceno konflikta.

Tanko se je v ganljivem govoru zahvalil za čast, ter se vprašal, s čim si jo je zaslužil. Zahvalil se je tudi svoji ženi, ki mu je vedno stala ob strani. "Novinarji smo se vedno radi družili", je nadaljeval, zato verjame, da se bodo dobitniki priznanj še srečali, kjerkoli, tudi v "enem dobrem novinarskem peklu" in rekli tudi kakšno o "prekletstvu tega čudovitega poklica".


Nagradi za izstopajoče novinarske dosežke v letu 2012 sta prejela novinarja Dnevnika Primož Cirman in Vala 202 Jana Vidic. Nagrado za izstopajoče stvaritve s področja novinarske fotografije pa je prejel Luka Cjuha, fotoreporter Dnevnika za fotografijo romskega srečanja na Brezjah.
Nagrade tudi mladim novinarjem
Debitantski nagradi za dosežke mladih novinarjev, ki so v poklicu manj kot pet let, sta romali v roke Petru Verču iz Primorskih novic in nekdanjemu sodelavcu MMC-ja, Nejcu Goletu z Dela.
S članki o nepravilnostih pri gradbenih poslih, o goljufijah NLB-ja na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini ter o škodljivem javnem naročanju je Gole po mnenju društva pripomogel k razkrivanju vrste umazanih poslov in izboljšanju sistema javnega naročanja.
Za Verča pa so zapisali, da s pretanjenim čutom opazovalca zna dojeti ključna vozlišča dogajanja v obmejnem prostoru. Slog Petra Verča je izpiljen in zrel. V nekaj stavkih seže do bistva stvari in je po mnenju društva tudi ironičen in igriv. Predvsem pa je nepopustljivo nepristranski, so še zapisali v obrazložitvi.

Najvišja novinarska nagrada Matjažu Tanku