Upokojencem se obeta novost - izrezke pokojnin bodo zamenjale kartice upokojenca. Foto: MMC RTV SLO
Upokojencem se obeta novost - izrezke pokojnin bodo zamenjale kartice upokojenca. Foto: MMC RTV SLO

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je pretekli mesec objavil razpis za izdelavo kartice. Če bo ta uspešno zaključen, bodo upokojenci kartice prejeli že oktobra.

Zdaj upokojenci svoj status, ko želijo uveljaviti različne popuste in ugodnosti, dokazujejo z obvestilom o nakazilu pokojnine. A na izpisku je naveden tudi znesek pokojnine, ki pa ga marsikdo ne želi razkriti. Prav zato pobuda o izdaji ustreznega dokumenta, s katerim bi upokojenci lahko dokazovali svoj status, je za Radio Slovenija poročala Urška Valjavec.

Do oktobra predvidoma 600 tisoč kartic
Kartica, ki jo bo izdal Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, bo za upokojence brezplačna, na njej pa bodo podatki o imenu in priimku ter rojstni podatki.

Javni razpis za izbiro ponudnika izdelovalca kartic se bo končal na začetku prihodnjega tedna. Če bo razpis uspešen, potem bodo do oktobra izdelali že 600.000 kartic, nato pa vsak mesec približno 2.500 kartic za nove upokojence in tiste, ki so kartico izgubili.

Se pa jeseni upokojencem obeta še ena novost. Do zdaj so obvestila o pokojninah dobivali mesečno, po novem - od oktobra naprej - pa naj bi obvestila prejemali le od štirikrat do petkrat letno.