Kandidat za guvernerja BS-ja se ne bo predstavil poslancem SLS-a in NSi-ja. Foto: RTV SLO
Kandidat za guvernerja BS-ja se ne bo predstavil poslancem SLS-a in NSi-ja. Foto: RTV SLO
SDS še razmišlja o pogovoru z Rantom

Rant, ki pri kandidaturi vztraja kljub dejstvu, da za izvolitev nima zagotovljenih dovolj glasov, je sicer v sredo dejal, da pričakuje povabilo na pogovore SLS-a, NSi-ja in SDS-a. Slednji se o tem, ali ga bodo povabili na razgovor ali ne, še ni odločil.

Poslanci Nove Slovenije s kandidatom ne bodo govorili, ker ni bilo javnega razpisa, na katerega bi se lahko zainteresirani prijavili. Potem bi na podlagi pogovorov lahko izbrali najprimernejšega kandidata.

Tone Rop je na sestanku s predsednikom Janezom Drnovškom ponovil, da LDS Ranta podpira. Drnovšek se je sicer o Rantu že pogovarjal tudi z vodji poslanskih skupin DeSUS-a, SLS-a, SD-ja, NSi-ja in SDS-a.

Poleg LDS-a Ranta podpirata še SD in DeSUS, SNS pa mu tako kot koalicija nasprotuje. Ob taki (ne)podpori Rant v glasovanju v državnem zboru nima zagotovljenih potrebnih 46 glasov za izvolitev.

Koga podpirate?
Obiskovalci spletnih strani MMC-ja pa so v anketi, ki je potekala med 12. in 15. februarjem, s 57 odstotki podprli prvega kandidata, trenutnega guvernerja Mitjo Gasparija, medtem ko sta po 10 odstotkov podpore dobila tako Jože Mencinger kot tudi Boštjan Jazbec. Andreja Ranta bi podprli štirje odstotki od 4.205 obiskovalcev, ki so oddali svoj glas, na čelu slovenske centralne banke pa bi 439 glasovalcev raje videlo koga drugega.

SDS še razmišlja o pogovoru z Rantom