Slovenija

Poudarki

  • Koalicijska pogajanja znova v sredo
  • V četrtek še srečanje Pahorja in Janše
NSi
NSi se pogaja z LMŠ-jem in SDS-om. Foto: BoBo
Janez Janša, Borut Pahor
Pahor se bo z Janšo sešel v četrtek. Foto: BoBo
Marjan Šarec
LMŠ je konec tedna predlog koalicijske pogodbe dopolnil s predlogi, o katerih so se s preostalimi strankami uskladili pretekli teden. Foto: BoBo
Luka Mesec
Levica z vlado "združene sredine z NSi-jem" ne bo sodelovala, je pojasnil Mesec in dodal, da bi svet o morebitnem sodelovanju lahko ponovno odločal, če bi se situacija spremenila in bi bil NSi izločen iz prihodnje koalicije. Foto: BoBo
VIDEO
NSi se bo pogajal do pone...

Dodaj v

NSi ni zadovoljen z osnutkom koalicijske pogodbe, a se bo še pogajal do ponedeljka

Sestavljanje koalicije 2018
10. julij 2018 ob 07:37,
zadnji poseg: 10. julij 2018 ob 21:19
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Člani izvršilnega odbora Nove Slovenije so pretresli osnutek koalicijske pogodbe, ki so ga prejeli od LMŠ-ja. Z njim niso zadovoljni, a se bodo pogajali še naprej.

Izvršilni odbor Nove Slovenije je tri ure razpravljal o osnutku koalicijske pogodbe, ki so ga pripravili v LMŠ-ju, katerega predsednik Marjan Šarec želi postati mandatar za sestavo vlade. Odbor je soglasno sklenil, da je zdajšnja oblika osnutka neprimerna. Z vsebino niso zadovoljni in takšnega osnutka NSi ne more podpisati, je povedal predsednik NSi-ja Matej Tonin.

Čas do ponedeljka
Odbor je pogajalski skupini naložil, naj začne nova pogajanja in poskuša izboljšati ukrepe na področjih zdravstva, davkov in gospodarstva, sodstva, pokojnin, šolstva in kmetijstva ter podeželja. To so področja, kjer odbor nalaga bistvene premike. Še posebej je šibko področje gospodarstva, je poudaril Tonin.

NSi je pogajalski skupini dal čas do prihodnjega ponedeljka, da doseže bistven vsebinski napredek v pogodbi. Takrat se bo izvršilni odbor spet sestal, pretresel napredek in potegnil črto. Če bo vsebina zadostna, bo stranka šla v interni referendum. Če ne bo zadostna, se bo NSi umaknil iz pogajanj s Šarcem.

NSi se o kadrovskih rešitvah s Šarcem ne bo pogovarjal, vse dokler programske rešitve niso razrešene, je poudaril Tonin.

V NSi-ju se zavedajo, da je koalicijska pogodba kompromis. A za sodelovanje stranke je pomembno, da so doseženi bistveni cilji stranke, zares pomembne točke, je dodal.

Na drugi strani se pogajajo tudi s stranko SDS. Tam je programski napredek hitrejši, kar je zaradi politične sorodnosti razumljivo: 95 odstotkov vsebine je skladne, pet odstotkov še ne, je povedal Tonin.

Kako se bo odločil Janša?
V četrtek bo znano, ali bo Janez Janša sprejel kandidaturo za mandatarja za sestavo nove vlade. Predsednik države Borut Pahor je pretekli teden namreč ugotovil, da nihče izmed morebitnih mandatarskih kandidatov ne uživa zadostne podpore za izvolitev. Pahor je že predtem večkrat povedal, da bo v takšnem primeru za premiersko funkcijo predlagal predsednika stranke, ki je na nedavnih volitvah osvojila največ poslanskih sedežev, torej SDS.

Še pred imenovanjem Janše za mandatarja se bo z njim o tej možnosti v četrtek še posvetoval. Janša pretekli teden sporočene Pahorjeve namere ni želel komentirati, v njegovi stranki tudi niso želeli pojasniti, kaj bo Janša Pahorju povedal oziroma ali namerava mandat sprejeti. Janša lahko sicer kandidaturo tudi sprejme in nato soglasje h kandidaturi umakne še pred glasovanjem o predlogu v DZ-ju. Imajo pa pravniki različna stališča do tega, ali bi to pomenilo, da je prvi krog glasovanja o mandatarskem kandidatu že končan, čeprav dejanskega glasovanja ni. Pahor tako ugotavlja, da bo ravnal ustavnopravno nesporno, če se bo pred posredovanjem mandatarskega predloga prepričal, da kandidat pred glasovanjem v DZ-ju soglasja ne bo umaknil.

Med poslanskimi skupinami so sicer podporo Janši na posvetovanjih pri predsedniku republike poleg poslancev SDS-a napovedali poslanci SNS-a in šest od sedmih poslancev NSi-ja, kar ni dovolj, da bi Janša prestal glasovanje v državnem zboru.

Brez podpore za zdaj tudi Šarec
Zadostne podpore za zdaj nima zagotovljene niti predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec, ki vodi pogajanja o koalicijski pogodbi med strankami LMŠ, SD, SMC, DeSUS, NSi in SAB. LMŠ je v ponedeljek morebitnim koalicijskim partnerjem predal predlog koalicijske pogodbe, dopolnjen s predlogi, o katerih so se uskladili pretekli teden.

Iz posameznih strank je bilo sicer v ponedeljek slišati, da z besedilom predloga koalicijske pogodbe še niso popolnoma zadovoljni, pri ključnih temah naj bi manjkali predvsem zneski, roki in izračuni.

Levica: Takšne vlade, kot nastaja zdaj, ne moremo podpreti
Svet Levice pa je že v ponedeljek odločal, ali naj stranka potencialni vladi pod vodstvom Šarca ponudi projektno sodelovanje. A so se po besedah koordinatorja Levice Luke Mesca odločili, da ne, saj bi bila cena za takšno sodelovanje podpora Šarčevi vladi.

Po njegovih navedbah so vsebinska razhajanja prevelika. Takšne vlade, kot nastaja zdaj, pa ne morejo podpreti, je dodal: "Žal pa bomo dobili vlado, ki bo, kot kaže, zopet zapravila dobre gospodarske razmere, da bo dajala davčne odpustke bogatim in kapitalu, še naprej razprodajala državno premoženje, na čelu z NLB, ki bo nadalje razgrajevala javni zdravstveni sistem ... Takšna vlada naše podpore ne more imeti, ker je šla še korak bolj desno od prejšnje vlade Mira Cerarja."

Levica z vlado "združene sredine z NSi-jem" ne bo sodelovala, je pojasnil Mesec in dodal, da bi svet o morebitnem sodelovanju lahko znova odločal, če bi se situacija spremenila in bi bil NSi izločen iz prihodnje koalicije.

Mesec je sicer zanikal očitke, da so prišli na pogovore k Šarcu z nemogočimi pogoji, spregovoril pa je tudi o referendumu o izstopu Slovenije iz Nata in povedal, da to najbrž "ne bi bila točka, na kateri bi padlo ali obstalo" njihovo koalicijsko sodelovanje. Bi pa Levica vztrajala pri odpoklicu naložbe v gradnjo dveh bataljonskih bojnih skupin v vrednosti 1,2 milijarde evrov.

Po njegovih besedah je sredina zamudila priložnost za oblikovanje levosredinske vlade, saj bi bilo edino zagotovilo, da bi bila ta levosredinska, sodelovanje Levice v njej. Sam sicer pričakuje, da je vendarle najverjetnejši scenarij oblikovanje sredinske vlade z NSi-jem.

Sa. J., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Samo Zakes
# 10.07.2018 ob 07:39
Kak mesec nisem spremljal tozadevnih novic.
Vidim, da je vse isto - še naprej kupčkajo.
Pridem spet avgusta.
Guliarth
# 10.07.2018 ob 07:57
Moške kvote na CSD in družinska sodišča.
SpicyWeiner
# 10.07.2018 ob 08:18
Kakšen minister bo tokrat Karl? Za finance mogoče? Ali pa za notranje zadeve?
penzl
# 10.07.2018 ob 07:57
@SamoRes vas držim za besedo. Samo da ne bo potem kot s poslanci na minimalce, vemo kaj je nastalo iz tistega a ne.
Space Voyager
# 10.07.2018 ob 08:06
Nikoli se ne bodo zmenili. Preveč strank, preveč apetitov, preveč ega.
veza
# 10.07.2018 ob 08:35
Glas za Šarca je glas za Erjavca, to sem pravočasno spoznal in mojega glasu ni dobil
Churchill W.
# 10.07.2018 ob 08:45
@SpicyWeiner
Kakšen minister bo tokrat Karl? Za finance mogoče? Ali pa za notranje zadeve?

Baje dobimo novo minstrstvo ta digitalizacijo. Kahel obvlada FB, Instagram, Twitter - prefekten za to delo! Upam, da je med tem osvojil tudi spyware in antivirus programe.
;-))
zapravico
# 10.07.2018 ob 08:48
Samo menjava stolčkov in potem spet vse po starem
Zdejkapopi
# 10.07.2018 ob 08:48
Fevdalec je včasih pobiral desetino, danes država hoče polovico. Vlada Alenke Bratušek je z Zakonom o davku na nepremičnine državljankam in državljanom dala jasen signal, da je za polnjenje proračunske luknje in pokrivanje tajkunskih kreditov pripravljena izžeti slehernega posameznika, kmeta, obrtnika in podjetnika. Klub županov in podžupanov SDS zato ostro nasprotuje omenjenemu zakonu, ki bo z velikimi obremenitvami tako državljanov kot podjetij in lokalnih skupnosti povečal socialno stisko prebivalstva. Prav tako ne moremo pristati na logiko zastraševanja, češ da bi nesprejetje zakona pomenilo posege v plače, pokojnine, socialno državo in brezplačno šolstvo.

Nepremičninski davek je nov udarec za podeželje, saj bo z visoko obdavčitvijo, ki bo obremenitev prebivalstva povečala tudi do desetkrat glede na sedaj veljavno plačilo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, povzročil novodobno beraštvo. S tem bo osiromašil slovensko podeželje, mnoge mlade pa odvrnil od prevzemanja kmetij od starejših generacij.
alberta
# 10.07.2018 ob 09:49
Tako, samo za lepši dan,nekaj Šarčevih " biserov" :

Naši kandidati so novi obrazi. Razen tistih, ki so znani.«

»Šest popravnih izpitov je dokaz, da napake popravljam.«

»Čakalne vrste se zmanjšujejo tako, da ugotoviš, kaj so dopustne in kaj nedopustne čakalne vrste.«

»Sestanki so dobrodošli, če kaj prinesejo.«

»Ministri morajo med seboj tako sodelovati, da sodelujejo.«

»Lažje bi odgovarjal na vprašanja o programu LMŠ, če bi bila vprašanja hipotetična.«

»Spremeniti je treba marsikaj in to je dovolj konkreten odgovor.«

»Koalicija bo, ko bo, če ne, je pa ne bo.«

»Nisem ne optimist in ne pesimist. Sem realist, ker realno gledano ne vem, kaj bo.«

»Začasni predsednik državnega zbora res ne obstaja, a mi smo se tako zmenili, da obstaja.«

»Kdor bo izvoljen za predsednika državnega zbora, bo predsednik državnega zbora in nihče drug.«

»Če greš po neki cesti, pa je zaprta, greš pač po drug
foxhunt
# 10.07.2018 ob 08:09
Kahl in Desus je nabijal za levi blok, SD in Židan ne grejo v vlado če ne bo skrajne Levice zraven, LMŠ in AB govorijo da so leva stranka, potem pa hočejo imeti v vladi NSi, ki je desna stranka. Make no sense.
Ali Desus in SD na veliko lažejo in so bolj kapitalsko usmerjeni, ali pa ne morejo s skrajno Levico najti skupen "levi jezik." kar je čudno.
navigator007
# 10.07.2018 ob 09:49
To je torej tisti zgodovinski ekološki trenutek, ko sestaviš vlado iz organskih odpadkov.
Bolek
# 10.07.2018 ob 09:29
Kakšna vlada bo to, če pa najmočnejša stranka v njej ni spela napraskati niti 15% glasov?
Vsak koalicijski partner lahko Šarce nekam pošlje, saj Šarec nima veliko več glasov od njih.

Prav zanima me, kdo bo v tej vladi odločal.
Bolek
# 10.07.2018 ob 09:19
Erjavec je strup za vsako vlado!
Ne vem, zakaj se Šarec sploh pogovarja z njim, a ne vidi, da je totalno neresen in škodljiv, pa še za poslanca ni bil izvoljen.
Volivci so to spoznali, ta ubogi Šarec pa ne
slovenc1
# 10.07.2018 ob 09:13
Pri kadrih nas čaka mesarsko klanje.
log
# 10.07.2018 ob 09:58
Šarec je kot strah, votel, okrog ni pa nič. Tako je tudi s koalicijo, ki jo baje sestavljajo. Prazno brez vsebine. Slabše kot BUTALE.
log
# 10.07.2018 ob 10:03
Še to! Vid Sagadin Žigon (Portal Plus) je zapisal:Edino, kar je gospod Šarec v vseh petinštiridesetih minutah, kolikor je trajalo to zasliševanje, izjavil, je bilo bolj podobno predvolilni floskuli kot pa resnemu odgovoru na vse skupaj, in sicer je rekel, da njegova stranka predstavlja edini resni branik pred Janezom Janšo v slovenskem političnem prostoru, potem pa nekako sramežljivo utihnil, kot bi se bal, da je rekel nekaj, česar ne bi smel.
mikimiška1
# 10.07.2018 ob 10:34
Nima še niti mandata, pa bi že stolčke talal??? WTF
Homer.
# 10.07.2018 ob 08:46
@SamoRes
Intelektualni presežki ne gredo v politiko!

Še najboljša misel se mi zdi ta:
Slabe politike izvolijo dobri ljudje, ki ne gredo na volitve.
endvatrilovi
# 10.07.2018 ob 22:12
Ja, Slovenci in Slovenke, enkrat bo potrebno izvoliti desno vlado brez priveskov tipa Desus in se bo videlo ali je mogoče drugače vladati. Je pa od tega že praktično 80 let...
TineB
# 10.07.2018 ob 10:46
Bo zanimivo spremljati kadrovski ravs med Židanom, Cerarjem, Pocivalskom, Erjavcem in Bratuškovo. Polni sami sebe kot Fructalov sok. In ker bi Serpentinšek rad bil predsednik vlade (ce že predsednik države ni postal), jim bo ugodil v vsem. In kregarija se bo nadaljevala na sejah vlade. Upam, da se kak posnetek pojavi v javnosti kmalu. #kurnik
TineB
# 10.07.2018 ob 10:41
@alcatraz

Ko clovek odpre usta in ven letijo hujše puhlice, kot jih je sposoben sproducirati Pahor, potem veš, da nima pojma o politiki. Nobene vsebine, samo neko nabijanje v prazno. In en kup nekih metafor vedno nameče, namesto da bi konkretno odgovoril na vprašanja.

Drzavna politika ni vrtec. Ali Pravna fakulteta. Ali občina Kamnik. Ali Mercator.
TineB
# 10.07.2018 ob 10:27
Se zdaj se ne morem odlocit, ali je Violeta slabsa igralka ali slabsa politicarka. No, saj za Sarca velja isto.

#SLOjeTeater
marialorca
# 10.07.2018 ob 08:46
Kakšen minister bo tokrat Karl?

za Slovence v tujini (bo lahko potoval manj stresno kot zunanji) morda "brez listnice" (samo, da je minister) .... minister za kulturo?
resnicar
# 10.07.2018 ob 22:03
VLADA1 - z NSI
- 100% plačevanje zasebnikov z javnim denarjem
- prodaja NLB
- zaprtje meje in dosledno zavračanje ilegalcev
- zmanjšanje davkov in birokracije, umik države iz gospodarstva

VLADA2 - z Levico
- 100% izgon zasebnikov iz javnega zdravstva
- absolutno nobene prodaje bank ali podjetij, še Mercator bomo kupili nazaj
- odprtje meje in sprejem vseh ilegalcev, umik ograje
- povečanje davkov (na kapital - imajo v programu), več države v gospodarstvo

Šarčevo vlado bomo torej dobili, samo, da še ne vemo, kaj bo ta vlada počela.
Bolek
# 10.07.2018 ob 09:42
Ta bodoča Šarčeva koalicija me spominja na Predsedstvo SFRJ po Titovi smrti.
In vsi vemo, kaj se je potem zgodilo.
mrožek
# 10.07.2018 ob 23:01
Očitno so bili prepričani, da se bo nsi prodala kot vsi ostali. Napaka.
alberta
# 10.07.2018 ob 08:37
znano pa bo tudi postalo, ali v koaliciji pod vodstvom Marjana Šarca lahko pričakujemo Levico.
Dragi MMC,
A lahko, prosim počakate, da predsednik države uradno podeli mandat Janši in se potem ta odloči ali bo poskušal sestaviti vlado ali ne?
SpicyWeiner
# 10.07.2018 ob 22:34
Tonin je že pred volitvami povedal, da želijo konkretno koalicijsko pogodbo s konkretnimi ukrepi, datumi in številkami. Nekateri so pa sedaj presenečeni, ko NSI zahteva konkretne številke, datume in ukrepe.
knedlck
# 10.07.2018 ob 12:05
Se vidi da je pri nas politika tam samo za sebe, si talajo ministerska mesta, namesto da bi se lepo skupaj vsedli, in izbrali najprimernejsega kandidata za doloceno ministrstvo, ni vazno iz kere stranke je. Kle pa tisti k je bla agresivn dobi bolsa ministrstva, oziroma vec.

Stranka ki bo dala v njihov program da dajo najsposobnejse ljudi na primerna ministrstva, ne glede na strankarsko pripadnost, bo imela moj glas do konca zivljenja.
pobrisan
# 10.07.2018 ob 11:30
TineB

In kregarija se bo nadaljevala na sejah vlade. Upam, da se kak posnetek pojavi v javnosti kmalu. #kurnik
--------------

Tole so pa pobožne želje. Cerar je kmalu po začetku mandata ukinil snemanje sej vlade. Dvomim, da bo pristal na ponovno uvedbo.
RobinHod
# 10.07.2018 ob 10:57
zanimivo ni samo SDS nezaželena stranka tudi z levico noče nihče sodelovat :)
artoum*2
# 10.07.2018 ob 08:56
komedijanti . ali bolje rečeno , šarlatani .
poglej si ti to LMŠ je v ponedeljek morebitnim koalicijskim partnerjem SD-ju, SMC-ju, NSi-ju, SAB-u in DeSUS-u
sedaj bodo pa vajenci šarlatanski od šarca fural erjavca in židana , pa še Alenko da ne bo dolgčas? cerar jih ne bo hebal 5 posta, prav tako tonin.
šarčevi šarlatani naj bi vodil tole ? ne, ne verjamem.
gospod iskreni
# 11.07.2018 ob 00:16
Janša je še vedno popolnoma tiho. Samo neumni in nepoznavalci to smatrajo kot njegovo predajo.
Sussudio
# 10.07.2018 ob 23:20
šojo
ja res bomo vsi srečni ko bomo gledali Slovenijo tonit in gledali kako nas preostala vzhodna Evropa dohiteva in prehiteva.
Sicer pa na kratki rok je bolje tako. Levica se bo vsaj izkazala ze stranko nedoslednežev, nesposobnežev, tatov, primitivcev... ne pa da v opozicijo trobi to kar si želijo slišati najbolj neumni opranoglavi ljudje iz bivše diktature.
vranek
# 10.07.2018 ob 22:05
SamoRes, grozno si morec. Nicesar ne razumes, osnov ustave, zakonov, demokracije, podjetnistva ne poznas. Kaj pa imajo place z drzavo? Ucte se, iscite si boljse sluzbe, ne pa da isto neznanje v istem kevdru hocete cedalje drazje prodajat. Ce ne bo kapitala se tvojim na minimalcu obeta usoda pasocih se dinozavrov. Zato bi bilo malo lepo brzdat zajedalstvo, nesramnost in omejenost.
pobrisan
# 10.07.2018 ob 11:28
alcatraz

Mimogrede igralec Švarceneger je bil tudi samo igralec. Pa je bil dva mandata tudi guverner kalifornije
------------------

Primerjati Schwarzeneggerja z nekim petorazrednim komedijantom je neresno.
The Matrix
# 10.07.2018 ob 10:29
Zaželimo NSi veliko sreče pri uresničevanju njihovega najboljšega ekonomskega programa v socialistični koaliciji karizmatičnega Marjana Šarca!
Sklonjen
# 10.07.2018 ob 10:25
@banban
Se vedno se mi zdi, da Sarec z divjaki ne zgublja energije. In da je to dobro. Radikalce obeh strani je odzagal. Ker z n....ci se pogovarjat ne da. Jp. Dobro je to.


Prav škoda se mi zdi, da vas je toliko ki ne razumete, da ljudje ki so del problema ne morejo biti del rešitve.
Slovenija potrebuje radikalne reze v obliki zdravstvene, pokojninske pa tudi drugih sistemskih reform, česar pa ti mečkači niso sposobni.

Slovenski narod je zato z razlogom podprl SDS in Janeza Janšo, kar je dobro ... ni pa dobro, da nekateri tega jasnega sporočila ne razumete!
veza
# 10.07.2018 ob 23:02
Tako blizu, tako daleč,
e moj Šarec, čaka te Erjavec!
itak
# 10.07.2018 ob 21:58
Tako je prav NSI !
pejtevennazrak
# 10.07.2018 ob 20:47
@mb128
Kaj ti res misliš, da bo udeležba večja? Jaz se namreč bojim, da bo še manjša...
andrej988
# 10.07.2018 ob 20:29
Namesto da bi se pogovarjali o ukrepih in rešitvah, ki bi izboljšale razmere v naši državi, vsi samo kupčkajo za ''stolčke'' in svoje riti!
Glede Združene levice pa... na primer, če bi dejansko imeli namen izpeljati referendum glede izstopa iz Nata, bi ga lahko že zdavnaj. Tako so eni navadni populisti, ki dajejo prednost svoji omejeni ideologiji, namesto da bi skupaj z ostalimi iskali rešitve. Izključevanje Nsi od sodelovanja, pa kaže njihovo izključevanje drugače mislečih in tako njihovo dvoličnost... Ravno Nsi je med kampanjo delovala najbolj umirjeno in konstruktivno, večina ostalih pa je kampanjo gradila na podlagi obtoževanj in ''metanja polen'' ostalim strankam.
mikimiška1
# 10.07.2018 ob 13:39
Mirko Tipka

Res Erjavec ni v parlamentu, a v vladi komika pa bo, kar pomeni, da ima spet dobro plačano službo na nekem ministrstvu!!!
Je pa res, da se nikakor ne uspeti prešteti na 46+
alberta
# 10.07.2018 ob 12:50
@SamoRes,
Še dobro, da imate vi tam na levi pravi jagodni izbor!
RJSlo
# 10.07.2018 ob 11:23
No ja. Glede na prebrano in videno v medijih po volitvah ne verjamem, da bodo dovolj tri nova ministrstva. Verjetno so mislili 20 novih ministrstev. Člani združbe SKL* se množijo kot amebe.
Sussudio
# 10.07.2018 ob 23:13
HOR
ne zavajaj! LMŠ se je jasno politično opredelila tekom celotne volilne kampanije!
In opredelila se je jasno na LEVO stran! Tudi sam Šarec ko se je potegoval za predsednika republike se je opredelil izrazito na levo! Celo bistveno bolj na levo kot SD-jevec Borut Pahor.
Levo tako ekonomsko kot politično-ideološko.
Kje za vraga torej vidiš ti nagibanje na desno? Ali je morda to tista logika da nobena levica ni "prava" levica? In vse kar ni "prava" levica je avtomatsko desnica?
Skippy
# 10.07.2018 ob 22:15
Najbolj pa se Janše bojijo na RTV. Zato s tako vnemo poročajo o vsakem Šarčevem koraku in Janšo omenjajo samo, ko ga lahko prikažejo v slabi luči.
leond
# 10.07.2018 ob 20:09
Odsekam si roko, če bo NSi šel v koalicijo s komerkoli drugim kot z SDS.
Bivši uporabnik
# 10.07.2018 ob 20:08
Stvar je zelo preprosta: če bo NSi šla v koalicijo, je čez štiri leta ne bo več.
Kazalo