NSi obrambni ministrici očita vmešavanje v delo HSE, a ministrica očitke zanika. Foto: BoBo
NSi obrambni ministrici očita vmešavanje v delo HSE, a ministrica očitke zanika. Foto: BoBo

V NSi-ju vztrajajo, da sestanek obrambne ministrice, ki ga je imela ob koncu leta z vodstvom SDH-ja in nadzornikom HSE-ja, zbuja dvom o političnem posegu v obe ustanovi. Zato predlagajo pristojnemu parlamentarnemu odboru sklep, po katerem bo morala Katičeva poročati o vsebini in sklepih sestanka.

"Iz takšnega sestankovanja na ministrstvu za obrambo lahko izhaja želja po političnem kadrovanju ali vmešavanju. Lahko pa tudi sum koruptivnih dejanj, saj Katičeva prihaja iz Šaleške doline, bila pa je tudi direktorica občinske uprave v Velenju," je povedal Jernej Vrtovec iz NSi-ja.

Katičeva: Sestanek je bil informativen
"Nisem se vmešavala v nobeno poslovanje in nisem kadrirala," je na vprašanje o očitkih NSi-ja odgovorila obrambna ministrica. Povod za sestanek na HSE-ju so bili po besedah Katičeve program dela in merila za merjenje učinkovitosti Slovenskega državnega holdinga, v katerem je po njenem mnenju manjkalo nekaj poglavij.

Na seji ni dobila zadovoljivih odgovorov, zato je državni sekretar Metod Dragonja predlagal sestanek, v katerega je privolila. Sestanek je nato tudi bil, niso pa tam sprejeli nobenih zavez ali sklepov. Ministrica je obenem dejala, da na vladi sprejemajo skupinske odločitve, zato ima vsak minister "pravico postavljati vprašanja in se prepričati o stvareh, o katerih glasujejo".

Kritike tudi v SD-ju
Sicer pa so do sestankov Katičeve pri HSE-ju in SDH-ju bili kritični tudi v koalicijskem SD-ju. Tako je vodja poslanske skupine Matjaž Han dejal, da ni šlo za najbolj pametno potezo, predsednik SD-ja Dejan Židan pa je dejal, da bo morala premierju pojasniti namen sestanka, kot bi to moral storiti vsak minister, ki poseže na področje zunaj svojih pristojnosti.