Sveženj nujnih sprememb zakonodaje naj bi pospešil sanacijo škode na električnem omrežju, železnici, cestah in v gozdovih. Foto: BoBo
Sveženj nujnih sprememb zakonodaje naj bi pospešil sanacijo škode na električnem omrežju, železnici, cestah in v gozdovih. Foto: BoBo
Vlada sprejela zakonodajo za začetek sanacije


Po besedah infrastrukturnega ministra Sama Omerzela so na vladi danes sprejeli intervencijski zakon za odpravo posledic naravnih nesreč. Trenutna ocena celotne škode je 129 milijonov evrov na državni infrastrukturi, kar pa ne vključuje škode v gozdovih. Na železniški infrastrukturi je za 41,9 milijona evrov, na cestah, ki sodijo v pristojnost državne direkcije za ceste, slabih devet milijonov in na energetskem sistemu, skupaj s prenosno infrastrukturo, za skoraj 74 milijonov evrov škode.
Brez električne energije je trenutno še več kot 300 odjemalcev in tudi velik del elektrodistribucije je še odvisen od proizvodnje z agregatom, je pojasnil minister. Dodal je, da se električna omrežnina in priključnina tistim, ki so ostali brez elektrika, za to obdobje ne bo obračunala. Tisti, ki za svojo dejavnost uporabljajo agregate, pa so upravičeni do 50-odstotnega povračila trošarin.
Na poškodovanih območjih bodo ljudje lahko zahtevali tudi nižjo ocenjeno vrednost nepremičnin, minister pa je napovedal tudi manj prostorske administracije, kjer bo potrebna sanacij (npr. ne bodo potrebna nova prostorska dovoljenja).
Do denarja s premetavanjem postavk in novim zadolževanjem
Finančni minister Uroš Čufer je ob tem pojasnil, da je v proračunu predvidenih 13 milijonov evrov za sanacijo, iz solidarnostnih skladov EU-ja pričakujejo še od 15 do 20 milijonov evrov (zaprosilo bo šlo naprej že prihodnji teden), preostanek bodo financirali s preureditvijo proračunskih postavk. Za sanacijo v zasebnem sektorju pa naj bi zagotovili ugodna posojila Evropske razvojne banke (CEB) in Evropske investicijske banke (EIB). Po njegovih besedah se ocene škode gibljejo od 300 do 500 milijonov evrov, a dodal, da upa, da so pretirane.

Ministri so obravnavali tudi spremembe obeh zakonov o javnem naročanju, s čimer naj bi bilo to področje urejeno tudi v primerih novih naravnih nesreč, je pojasnil kmetijski minister Dejan Židan.
V zakon o odpravljanju posledic naravnih nesreč je vlada dodala tudi žled, vse omenjene spremembe pa bodo jutri dali v DZ, od katerega pričakujejo, da jih bo obravnaval prihodnji teden in po hitrem ali nujnem postopku, tudi potrdil. Dodal je še, da se je začela tudi uradna cenitev škode, končno poročilo pa pričakujejo najpozneje v roku meseca in pol, ko naj bi bil pripravljen še tudi sanacijski program za odpravo škode v gozdovih.

Vlada sprejela zakonodajo za začetek sanacije