Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.8 od 35 glasov Ocenite to novico!
Borut Pahor, Vlasta Nussdorfer
Predaja poročila predsedniku republike. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
       Nihče si najbrž ne more predstavljati, da lahko 40 delovnih inšpektorjev zagotovi nadzor nad 200.000 poslovnimi subjekti.       
 Nussdorferjeva
Vlasta Nussdorfer, Milan Brglez
Predaja poročila predsedniku državnega zbora. Foto: DZ/Borut Peršolja
       Uspelo nam je, da morajo občine še naprej s subvencijami pomagati socialno šibkejšim prebivalcem, ki živijo v tržnih in hišniških stanovanjih.       
 Nussdorferjeva
Zoran Vaskrsić
Varuhinja je spomnila na primer Vaskrsić in dejala, da najšibkejši ne smejo ostati brez doma. Foto: BoBo
VIDEO
Varuhinja svari pred zman...
VIDEO
Varuhinja predstavila por...

Dodaj v

Nussdorferjeva: Ne smemo dovoliti zmanjševanja že pridobljenih pravic

Delo varuha v letu 2016
19. maj 2017 ob 12:03,
zadnji poseg: 19. maj 2017 ob 13:23
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je predstavila poročilo o stanju za lansko leto. Predala ga je predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu in predsedniku države Borutu Pahorju.

"Na številnih področjih varovanja človekovih pravic se je zgodilo marsikaj pozitivnega, tudi premiki v smeri uresničevanja dolgoletnih priporočil varuha. Nastajajo številne zakonske rešitve, na primer na področju pravosodja, pričakujemo jih tudi na področju zdravstva. Iščejo se rešitve na področju zlorab delavcev in tudi drugje," je Vlasta Nussdorfer dejala ob predstavitvi poudarkov iz letnega poročila za leto 2016.


Pojasnila je, da so lani kar nekaj odprtih vprašanj in težav rešili že s telefonskim pogovorom. Na njihovo brezplačno telefonsko številko so prejeli približno 10.000 klicev. Prijetno pa so presenečeni, kot je dodala, da so lani prvič v zgodovini institucije dobili vmesni pregled uresničevanja svojih priporočil, in sicer od ministrstva za pravosodje. Pri varuhu so tako prepričani, da ima vlada resno namero sistematičnega spremljanja uresničevanja priporočil in da bo z vmesnimi pregledi, ocenami in ukrepi njihovo uresničevanje še pospešila.

Revščina in socialne stiske
Od lanskih 83 priporočil jih je po trditvah Nussdorferjeve uresničenih 20, medtem ko jih 30 ostaja delno uresničenih. Tokrat v varuhu izpostavljajo 71 priporočil, največja njihova skrb pa ostajajo najranljivejši. "Revščina s svojimi številnimi obrazi ostajata osrednja tema in problem," je opozorila Nussdorferjeva in dodala, da so lani obravnavali največ pobud, ki so se nanašale na različne socialne stiske.

Nussdorferjeva je poudarila nekaj uspešnih ustavnih zahtev. "Uspelo nam je, da morajo občine še naprej s subvencijami pomagati socialno šibkejšim prebivalcem, ki živijo v tržnih in hišniških stanovanjih," je pojasnila. Dodala je, da jim je uspelo tudi, da bodo samozaposleni z realno oceno dohodkov imeli lažji dostop do pravic iz socialnih sredstev. Med občutljivimi področji, na katere so lani opozarjali, so še delavske pravice, kadrovska stiska inšpekcijskih služb, družinska, romska in okoljska problematika. Opozarjali so tudi na več zdravstvenih vprašanj.

Pravica do vode v ustavi
Po večletnih opozorilih varuha je zakonsko urejena prijava bivališča, v ustavo je tudi končno vpisana pravica do vode, vendar, kot je opozorila varuhinja, so za to pravice nekatere socialno ogrožene skupine, zlasti Romi, še vedno prikrajšani. Tudi zaradi tega vidnega napredka pri romski problematiki po njeni oceni še vedno ni.

Po trditvah varuhinje je treba iskati rešitve tudi pri izvršbah na nepremičnine, saj "najranljivejši ne smejo ostati brez doma". Pri tem je spomnila na primer Vaskrsić.

Eno najobčutljivejših področij je zaščita pravic delavcev. Pri varuhu upajo, da bo februarja letos sprejeti zakon o čezmejnem izvajanju storitev pokazal rezultate, zadovoljni pa so predvsem s spremembami kazenskega zakonika, ki predvidevajo, da bo za dokazovanje krivde delodajalcev pri kršenju pravic delavcev zadostoval že eventualni naklep.

Varuh trdi, da je treba na tem področju kadrovsko okrepiti inšpekcijske službe. "Nihče si najbrž ne more predstavljati, da lahko 40 delovnih inšpektorjev zagotovi nadzor nad 200.000 poslovnimi subjekti," je ponazorila Nussdorferjeva.

"Sistemska diskriminacija študentov invalidov"
Veseli jih sprejem novele zakona o preprečevanju nasilja in da se bo odločanje o koristih otrok v celoti preneslo na sodišča, skrbi pa jih, da se delež pobud v zvezi s pravicami otrok s posebnimi potrebami veča. Po trditvah varuhinje na sistemsko diskriminacijo študentov invalidov v procesu izobraževanja opozarjajo predolgo, še vedno niso uresničena niti varuhova priporočila na področju invalidskega in pokojninskega zavarovanja.

Ljudje po trditvah varuhinje opozarjajo na kršitve svojih pravic na področju zdravja. Problematiko bi v veliki meri rešila nova zakonodaja, ki pa je še v pripravi. Nujno bi bilo treba po opozorilu varuhinje urediti pedopsihiatrične službe in opravljanje psihoterapevtskih storitev. Nujna je tudi sistemska ureditev namestitve oseb z motnjo v duševnem zdravju.

Upoštevana priporočila za begunce
Vlada je po njenih trditvah upoštevala priporočila za sprejem beguncev, zlasti glede namestitve mladoletnih in otrok brez spremstva. Kot pozitivno varuhinja ocenjuje tudi okrepljeno vlogo zagovornika načela enakosti, zadovoljni so tudi, da je vlada sprejela novelo zakona o varuhu. Področje, ki bi mu bilo treba dati prednost, pa je okolje.

Obstaja še precej izzivov za sodelovanje, tudi medresorsko, je še ocenila varuhinja. Ugotavljajo, da ko je vpletenih več institucij in resorjev, težje dosežejo napredek. Tudi javnost je večkrat pozabljena, zato prihaja do uporov in civilnih iniciativ, ki "rastejo kot gobe po dežju".

Nussdorferjeva je letno poročilo za 2016 skupaj s poročilom o izvajanju nalog državnega preventivnega mehanizma v letu 2016 predala tako Brglezu kot predsedniku republike Borutu Pahorju.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Ivo Lola
# 19.05.2017 ob 13:52
Nussdorferjeva: Ne smemo dovoliti zmanjševanja že pridobljenih pravic

So bile že zmanjšane, pravzaprav močno posekane. Kje ste bili takrat, ko so to počeli?
soraya
# 19.05.2017 ob 15:10
Žal sama ne verjamem niti institutu varuha človekovih pravic.Verjamem,da nekaj rešijo, a izpred dvajset let-bore malo.
Pojdite samo na ulice, pa boste videli,da imam prav,kaj šele se skriva za zidovi.
Ko sem sama rabila pred leti pomoč varuha,so sicer uslužbenci bili zelo prijazni in sprejeli mojo prošnjo,žal pa je bil njihov odgovor enak kot odgovori mnogih drugih institucij in skladov:
"Žal ne moremo nič.."In to v hudi stiski samohranilke z majhnim otrokom in zajamčenim dohodkom!
Osebno sem prepričana, da skoraj vsakdo,ki mesečno zasluži cca. od 4000 dalje in več ali pa malo manj- ne more zaslutiti človekove nesreče ali celo tragedije v globino in srž, razen,da je sam doživel hude življenjske okoliščine in ima zato še vedno srce za uboge.
Žal je tako,še sploh v Sloveniji.
conanbarbarian
# 19.05.2017 ob 16:03
Tale varuhinja se bolj zavzema za imigrante kot za lsten narod, sramota !
ap72
# 19.05.2017 ob 15:14
Nihče si najbrž ne more predstavljati, da lahko 40 delovnih inšpektorjev zagotovi nadzor nad 200.000 poslovnimi subjekti.
Nussdorferjeva


gospa ne ve, da nad poslovnimi subjekti bdi na tisoče javnih uslužbencev. je ogromno kontrole. imajo pa nekaj neukročenih posameznikov, ki jih ne znajo rešiti. nobena dodatna zaposlitev inšpektorjev ne bo pomagala, če je sistem gnil

Gospa naj rešuje krivice, ki jih je pomagala ustvarjati pri koroških dečkih in kjer je sodišče že ugorovilo krivice, čeprav je ona zagotavljala da jih ni,

Tudi Vaskrsiča ni treba več zagovarjati, on je svoje dobil. Ni plačal komunalnih storitecv, delal se je norca. Sodišče je pod ceno prodalo njegovo hišo (to pa je bila napaka!) in razliko je že ali pa bo v kratkem dobil.
nikhrast
# 19.05.2017 ob 15:41
Žalostno da vzame vse to resno, pa vsako leto ista zgodba.
mmeeddoo
# 19.05.2017 ob 15:50
@ap72:
"... nad poslovnimi subjekti bdi na tisoče javnih uslužbencev. je ogromno kontrole."

Bdi že lahko na tisoče inšpektorjev, na žalost pa samo bedenje ni najbolj efektivno. Pa četudi zaposlijo še tisoče inšpektorjev.

Dokler inšpektorji obiščejo 3 podjetja na teden, ob tem zaposlenih niti ne pogledajo, kaj šele povprašajo po dejanskem stanju, "na hitro" preverijo samo polovico postavk. Za polovico njih izdajo zgolj opozorilo, za drugo polovico pa količinski popust. In tako oni delajo red in pomagajo slovenskemu podjetnistvu.
smartass2011
# 19.05.2017 ob 21:03
Nussdorferjeva: Ne smemo dovoliti zmanjševanja že pridobljenih pravic
Pahor: Ne smemo dopustiti, da bi razlike dosegle mejo nelegitimnosti.
Cerar: Ne smemo dopustiti referenduma.

Hvala vsem voditeljem, da skrbite za nas!
JPKJ
# 19.05.2017 ob 20:11
Hvala za oblast, ki mi je vsilila najrazličnejše VARUHE, da me varujejo pred OBLASTJO !
Želim vedeti koliko bremeni proračun vse to varuštvo državljanov.
Sem mnenja, da bi ta sredstva dali za direktna nakazila najbolj revnim.
Vsa varstva državljanov naj izvajajo za to določene inštitucije, ki sedaj slabo delajo in zmanjšujejo zaupanje v urejenost OBLASTI.
mirror
# 20.05.2017 ob 07:46
Plača varuhinje je 6.000 evrov. Dobro plačano delovno mesto za nič dela, poročilo pa prepiše iz preteklega leta.
pohorskimedved
# 19.05.2017 ob 17:10
Malo jih je, ki se ukvarjajo s pravicami šibkih. Vse zanima le denar in profit.
Le tako dalje Vlasta.
smartass2011
# 20.05.2017 ob 19:52
Očitno je nismo dobro razumeli. Mislila je na svoje in pravice svojih pomočnikov, na pravico do mešanja megle za plačo, ki je tolikokrat večja od normalnih plač v Sloveniji, da je presegla mejo legitimnosti, kot bi dejal Pahor.
Šentvid
# 20.05.2017 ob 09:40
Prodajanje megle !
Javni poziv varuhinji naj pride med nas prevaranih , opeharjenih , od katerih so z zakoni naredili brezdomce , na sodiščih in sodnikih ki takšne postopke rešujéjo , odvetnike kateri zastopajo izterjevalce dolgov , šele tedaj bo to poročilo relevantno !
"Nussdorferjeva: Ne smemo dovoliti zmanjševanja že pridobljenih pravic"
Ukradli so nam državo spremenili ureditev poteptali že obstoječe pravice , in Vas zaposlili da nami prodajate meglo !
Hvaležni smo . Hvala lepo !
Mijalko Rsnički preess
veza
# 20.05.2017 ob 07:42
"Revščina s svojimi številnimi obrazi ostajata osrednja tema in problem," je opozorila Nussdorferjeva

koliko stane ta urad, koliko manj revežev bi bilo, če bi ta denar dali neposredno njim?!
cairns
# 19.05.2017 ob 23:07
Nussdorferjeva: Ne smemo dovoliti zmanjševanja že pridobljenih pravic

Sedanja oblast to že dela in sicer v korist ilegalcev. Noben državljan Slovenije nima toliko ugodnosti in pravic kolikor jih imajo muslimanski ilegalci.
Sandalovina
# 19.05.2017 ob 17:22
Žalostno je, da je poročilo varuhinje človekovih pravic vsako leto obsežnejše, kar pomeni, da je kršitev vsakič več. Živimo v sistemu, kjer se človekove pravice masovno kršijo. Samo opozarjanje na kršitve ni dovolj in ne kaže pravih rezultatov. Potrebno je ostro ukrepanje proti kršiteljem.
maqurity
# 19.05.2017 ob 16:31
https://www.youtube.com/watch?v=xOUGw2zn
i0A
Poglejte si delo Vlaste hahaha
RJSlo
# 19.05.2017 ob 16:17
No ja. Stanju v tej državi se ni za čuditi. Če nekdanjega generalnega sekretarja partije izvolijo za predsednika države, nekdanjega predsednika naslednice partije za predsednika države, tožilko v nekdanjem sistemu pa za varuhinjo človekovih pravic je to v posmeh demokraciji.

Osebe, ki so nam včasih največkrat kršile osnovne pravice so danes naši "varuhi"?
ivod
# 21.05.2017 ob 20:27
pravi ...
Ne smemo dovoliti zmanjševanja že pridobljenih pravic
kaj jih je še kje kaj ostalo ??
veza
# 20.05.2017 ob 14:26
mirror
# 20.05.2017 ob 07:46

Plača varuhinje je 6.000 evrov.

ima še celo vrsto pomočnikov, ni sama na toplem...
galoper
# 19.05.2017 ob 21:01
Revščina in socialne stiske naj bi pomenile kršenje človekovih pravic. Katerih? Pravice so vsem dostopne, le ljudje jih ne znajo uveljavljati, mi pa naj plačujemo dragi urad.
Kazalo