Poslanci bodo potrdili mandate in izbrali predsednika DZ-ja. Foto: BoBo
Poslanci bodo potrdili mandate in izbrali predsednika DZ-ja. Foto: BoBo
Poslanske skupine v novem DZ-ju: NSi
Poslanci določili dnevni red, Janše ni na njem

Po sestanku z začasnimi vodji poslanskih skupin je odhajajoči predsednik DZ-ja Janko Veber povedal, da bodo na petkovi ustanovni seji novega sklica parlamenta najprej imenovali vodstvo mandatno-volilne komisije, potrdili svoje mandate in imenovali novega predsednika DZ-ja.

Prav tako so se dogovorili, katere sedeže bo zasedla katera izmed poslanskih skupin v DZ-ju. Skrajno desno stran bodo zasedli poslanci NSi-ja, sledijo poslanci SDS-a, osrednji del bo pripadel poslancem SMC-ja. Proti levi strani bodo sedeli poslanci DeSUS-a, nato poslanci SD-ja, skrajno levo pa poslanci ZL-ja. Poslancem ZaAB-a je pripadlo mesto za sedeži DeSUS-a.

Mandatno-volilna komisija bo imela 19 članov, njenega predsednika bo predlagal SMC, podpredsednika pa DeSUS. SDS se je namreč možnosti predlaganja podpredsednika odpovedal.
Tanko s predlogom mimo poslovnika
Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko je na sestanku začasnim vodjem poslanskih skupin v podpis ponudil tudi izjavo, s katero bi se obvezali, da bo DZ z glasovanjem potrdil vse mandate skupaj in se odpovedal vsem predlogom ali podpori naknadnemu odvzemu mandata Janši.
Veber pa je pojasnil, da je poslovnik jasen in lahko samo mandatno-volilna komisija predlaga, da se glasuje o vseh mandatih hkrati ali se o spornih odloča posebej. Glede morebitnega odvzema mandata Janši, ki prestaja dveletno zaporno kazen, pa Veber pravi, da glasovanja o tem na ustanovni seji gotovo ne bo.

Tanko je danes tudi ponovil, da SDS ne bo prevzel funkcij oz. vodstvenih mest v DZ-ju, torej niti v delovnih telesih. Odpovedali so se tudi podpredsedniškemu mestu v mandatno-volilni komisiji. Po mnenju SDS-a se namreč lahko zgodi, da ne bi v celoti potrjevali mandatov.

Po Tankovih besedah se lahko koalicijska večina odloči, da je eden izmed mandatov sporen, in to lahko tudi izglasujejo. "Pojavljajo se tudi govorice, da se v službah državnega zbora pripravljajo na to, da se lahko, čeprav po ustavi ni mogoče, Janši odvzame mandat," je dejal Tanko.

V ZaAB-u trdno odločeni glede Janše
Glede Janševega mandata pa so mnenja deljena. Po besedah začasnega vodje poslanske skupine ZaAB-a Janija Möderndorferja se ne strinja z mnenjem nekaterih ustavnih pravnikov, da se mora poslanski mandat potrditi, razen ob morebitnih postopkovnih nepravilnostih na volitvah.

V ZaAB-u bodo zato v primeru Janše glasovali tako, da njegov mandat ne bo mogel biti realiziran. Torej, ali mu bodo mandat potrdili in istočasno sprožili postopek odvzema ali pa mu mandata niti ne bodo potrdili, je pojasnil Möderndorfer.

Začasna vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer je dejala le, da bodo člani poslanske skupine SMC v primeru Janševega mandata dosledno zasledovali vsa pravna načela.

Začasni vodja poslanske skupine Združene levice (ZL) Matej Tašner Vatovec pa je pojasnil, da konkretnih dogovorov v primeru odločanja o Janševem mandatu še niso sprejeli, pomembno pa bo odločanje mandatno-volilne komisije. To, da bi Janša opravljal poslansko funkcijo iz zapora, pa po mnenju Tašner Vatovca ne bi bilo v skladu z etičnimi in moralnimi načeli delovanja DZ-ja.

Poslanske skupine v novem DZ-ju: NSi
Poslanci določili dnevni red, Janše ni na njem