Po podatkih Gasilske zveze je bilo na intervenciji na Krasu prisotnih 622 gasilcev, ki so delali do osem ur dnevno, in 14.292 gasilcev, ki so delali več kot osem ur dnevno. Foto: Gasilska enota Nova Gorica/Matjaž Marušič
Po podatkih Gasilske zveze je bilo na intervenciji na Krasu prisotnih 622 gasilcev, ki so delali do osem ur dnevno, in 14.292 gasilcev, ki so delali več kot osem ur dnevno. Foto: Gasilska enota Nova Gorica/Matjaž Marušič

Novelo zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami je DZ na predlog vlade soglasno sprejel konec avgusta. Državni sekretar na obrambnem ministrstvu Rudi Medved je ob sprejemanju novele v DZ-ju pojasnil, da so jo pripravili pod vtisom razmer po požaru na Krasu in da bodo za ta primer veljala tudi za nazaj. Kraški požar je sicer pokazal na robustnost sistema prostovoljskega gasilstva, a je vlada po Medvedovih besedah hkrati prepoznala potrebo, da se ob aktiviranju državnega načrta prostovoljnim gasilskim društvom omogoči dodatna finančna spodbuda.

S predlagano novelo vlada dopolnjuje ureditev povračila stroškov v primerih, ko društva in druge nevladne organizacije (NVO), ki opravljajo naloge zaščite, reševanja in pomoči oziroma javno službo, sodelujejo na intervencijah, ko je aktiviran državni načrt zaščite in reševanja oziroma na podlagi odločitve poveljnika Civilne zaščite. Stroški bi se v teh primerih krili iz državnega proračuna.

Gasilska društva bodo za intervencijo na Krasu prejela skoraj 1,4 milijona evrov

Sorodna novica Sanacija Krasa se bo vsak čas začela

Vlada je sicer na dopisni seji 22. julija odločila, da bo iz proračunskega sklada za razvoj nevladnih organizacij gasilskim društvom namenila 63 evrov za vsakega gasilca, ki je delal do osem ur oz. 94,5 evra za vsakega gasilca, ki je delal več kot osem ur.

Po podatkih Gasilske zveze Slovenije je bilo na intervenciji na Krasu 622 gasilcev, ki so delali do osem ur dnevno, in 14.292 gasilcev, ki so delali več kot osem ur dnevno. Po preračunu bodo gasilska društva torej prejela skoraj 1,4 milijona evrov dodatnih sredstev, saj novelirani zakon velja za nazaj.

Poleg tega novela v prehodnih in končnih določbah določa, da se do ustrezne ureditve v zakonu, ki ureja davek od dohodkov pravnih oseb, in zakonu, ki ureja dohodnino, olajšava za donacije lahko uveljavlja tudi za donacije drugim nevladnim organizacijam na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, ki delujejo v javnem interesu za te namene.