Dan spomina na mrtve nas po besedah predsednika DZ-ja Milana Brgleza nagovarja, da stopimo do svojih bližnjih in tistih, ki potrebujejo našo pomoč - Slovencev in prebežnikov -, ter pokažemo, da smo jim pripravljeni pomagati. Foto: BoBo
Dan spomina na mrtve nas po besedah predsednika DZ-ja Milana Brgleza nagovarja, da stopimo do svojih bližnjih in tistih, ki potrebujejo našo pomoč - Slovencev in prebežnikov -, ter pokažemo, da smo jim pripravljeni pomagati. Foto: BoBo
false
Predsednik republike je ob dnevu spomina na mrtve v spremstvu državne delegacije na Žalah položil vence ob spomenikih padlim v vojnah. Foto: Borut Pahor/Twitter

Ta dan nas po Brglezovih besedah nagovarja, naj stopimo do svojih bližnjih in tistih, ki potrebujejo našo pomoč - Slovencev in prebežnikov -, ter pokažemo, da smo jim pripravljeni pomagati. Ne dovolimo, da bi nas kdor koli delil, je pozval v poslanici.

Ob tem pa bi veljalo pomisliti predvsem na to, za kaj vse moramo biti našim prednikom hvaležni. In našim prednikom smo lahko hvaležni za obilo stvari, je zapisal Brglez ter opomnil, da ne smemo pozabiti, da so bili po vzponih tudi padci.

Ne delitve, ampak združevanje
In padce si moramo priznati. Odrasel narod svojo zgodovino, pa naj bo še tako težka, sprejema pokončno. Povojni poboji so črn madež v naši zgodovini, ki jih ne moremo in ne smemo zanikati, vendar pa jih ne smemo izkoriščali za dnevnopolitične potrebe, je prepričan Brglez. "Zato poudarjam: ne obtoževanje, ampak odpuščanje, ne delitve, ampak združevanje. To je tisto, kar mora biti osnova naših odnosov in vodilo razvoja naše države," je naglasil v poslanici.

Spomnil je tudi na trenutno begunsko problematiko: "V teh težkih trenutkih, v katerih se ne po svoji krivdi nahaja naša država, moramo ponovno zares stopiti skupaj. Slediti moramo temu, kar so naši predniki počeli stoletja - biti državotvorni, iskati tisto, kar nas združuje, predvsem pa biti sočloveku človek."

Polaganje vencev
Ob dnevu spomina na mrtve so se sicer po Sloveniji zvrstile številne žalne slovesnosti.

Predsednik republike Borut Pahor, predsednik DZ-ja Milan Brglez, predsednik vlade Miro Cerar, predsednik DS-ja Mitja Bervar, načelnik general štaba Slovenske vojske, generalmajor Andrej Osterman in generalni direktor Slovenske policije Marjan Fank so položili vence pri spomeniku padlim v vojni za Slovenijo leta 1991, k spomeniku padlim v NOB-ju, pri Lipi sprave in pri kostnici žrtvam prve svetovne vojne.

Slovenska vojska in Zveza borcev NOB Nova Gorica sta priredili spominsko slovesnost pri spomeniku padlih borcev in žrtev fašizma v Trnovem pri Novi Gorici, predsednik DZ-ja Milan Brglez, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, predstavnik zveze borcev Franci Križanič in ljubljanski župan Zoran Janković pa so položili vence pri grobnici na Urhu.