Policisti zaznavajo povečano število zlorab uživanja alkohola med mladimi ob koncu šolskega leta. Foto: EPA
Policisti zaznavajo povečano število zlorab uživanja alkohola med mladimi ob koncu šolskega leta. Foto: EPA
Policija
Poostrene nadzore bodo policisti opravljali predvsem v večernem času. Policisti pa udeležence prireditev pozivajo, naj z njimi sodelujejo, gostince pa opozarjajo, da so policiji dolžni naznaniti morebitne pretepe v njihovih objektih. Foto: MMC RTV SLO
- točenje alkoholnih pijač mladoletnim osebam,
-prodajo alkoholnih pijač med 21.00 in 7.00 uro prihodnjega dne, razen v gostinskih obratih, kjer je dovoljena prodaja alkoholnih pijač do konca njihovega obratovalnega časa, določenega v skladu z zakonom,
- prodajo žganih pijač v gostinskih obratih od začetka dnevnega obratovalnega časa do 10.00 dopoldan.
Alkohol
Slovenija se po porabi alkohola uvršča v povprečje med državami Eevropske unije, to pomeni 11 litrov alkohola na odraslega prebivalca. Foto: EPA

Kot je pojasnil vodja sektorja splošne policije Janez Ogulin, se število kršitev zakona o omejevanju porabe alkohola od leta 2006 povečuje. Lani je policija ugotovila več kot 1.100 kršitev tega zakona, inšpektorat ministrstva za zdravje pa po besedah Mateja Koširja še 227.

Strožji nadzor na prireditvah in javnem prevozu
Zaradi povečanega števila pretiranega uživanja alkohola in posledično kršitev javnega reda in miru, ki se odražajo tudi v telesnih poškodbah in v poškodovanju premoženja, ob koncu šolskega leta policija po besedah Ogulina že vrsto let v juniju usmerjeno pristopa k težavam. Tako je napovedal povečanje števila policistov v večernih urah na organiziranih dogodkih v gostinskih lokalih in na prostem ter na javnih prevoznih sredstvih.

Ustvarjalno preživljanje počitnic brez alkohola
Da ne bi bilo zlorab uživanja alkohola, na ministrstvu za šolstvo in šport (MŠŠ) obljubljajo pomoč nevladnim organizacijam in društvom pri organiziranju različnih dejavnosti za mlade med počitnicami. Vodja sektorja za osnovne šole na MŠŠ-ju Boris Zupančič je še dejal, da je ministrstvo šole že pozvalo, naj učence spodbudijo k ustvarjalnemu preživljanju počitnic, pri čemer je pomemebna tudi njihova varnost na splošno in prometna varnost, pri čemer ministrstvo prav tako sodeluje.

Celoten Zakon o omejevanju porabe alkohola si lahko preberete tukaj.

Alkohol najpogostejši vzrok za prezgodnjo smrt mladih
Matej Košir iz sektorja za krepitev zdravja in zdrav življenjski slog na ministrstvu za zdravje pa je opozoril, da je alkohol v svetu šesti najpogostejši vzrok za prezgodnjo umrljivost in obolevnost, v Evropi pa celo tretji oz. prvi med mladimi. "Globalno lahko alkoholu pripišemo 3,2 odstotka vseh smrti," je poudaril.

Število nesreč s vsebnostjo alkohola narašča
V letu 2008 je bilo 12,6 odstotka povzročiteljev prometnih nesreč vinjenih, kar je za 0,5 odstotka več kot leta 2007, opozarja Košir. Po njegovih besedah se povečuje tudi delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom. Teh je bilo lani 32,2 odstotka, po podatkih svetovne zdravstvene organizacije pa ima Slovenija med vsemi državami EU-ja najvišji delež prometnih nesreč, ki jih povzroči alkohol.


Pričakuje se strožja zakonodaja
Omejitve, opredeljene v zakonu o omejevanju uporabe alkohola, so po njegovem mnenju precej učinkovite, vendar pa se "zatakne" pri izvajanju nadzora nad upoštevanjem zakona. Kot je poudaril, pa ministrstvo za zdravje podpira strožje ukrepanje, zato bo po njegovem "v naslednjih letih verjetno prišlo do zaostritve zakonodaje na tem področju".

Od leta 2007 60 nadzorov
Glavna inšpektorica Inšpektorata RS za notranje zadeve Mateja Rokvič je povedala, da njihov inšpektorat vsako leto izvaja nadzore pri vseh družbah za zasebno varovanje, ki imajo licence za varovanje javnih zbiranj. Od leta 2007 so inšpektorji skupaj s policijo, drugimi inšpektorati ali sami izvedli več kot 60 takih nadzorov - predvsem v diskotekah, nočnih lokalih, na tekmah in koncertih. Ugotovili so predvsem nedosledno vodenje evidenc in varovanje z osebami, ki niso izpolnjevale predpisanih pogojev.

Letos so začeli izvajati tudi nadzore nad lastniki diskotek in nočnih lokalov v skladu z uredbo o obveznem organiziranju službe varovanja. Inšpektorji so v 35 nadzorih ugotovili, da nekateri od 65 zavezancev varnostne službe niso imeli, prav tako pa so bili v nekaterih primerih pomanjkljivi načrti varovanja, je še povedala Rokvičeva.

A. Me.

- točenje alkoholnih pijač mladoletnim osebam,
-prodajo alkoholnih pijač med 21.00 in 7.00 uro prihodnjega dne, razen v gostinskih obratih, kjer je dovoljena prodaja alkoholnih pijač do konca njihovega obratovalnega časa, določenega v skladu z zakonom,
- prodajo žganih pijač v gostinskih obratih od začetka dnevnega obratovalnega časa do 10.00 dopoldan.