"Veselimo se našega bratstva in naše odločnosti za boj za boljši jutri ter obstoj slovenskega naroda," sporoča Poljšak. Foto: BoBo

5. maja 1945 je bila namreč v Ajdovščini ustanovljena prva slovenska narodna vlada po 2. svetovni vojni. Sestavil in vodil jo je Boris Kidrič, imela pa je 10 ministrov (Franc Snoj, Marijan Brecelj, Zoran Polič, Jože Pokorn, Ferdo Kozak, Aleš Bebler, Franc Leskošek, Janez Hribar, Tone Fajfar, Marijan Ahčin) in eno ministrico - Vido Tomšič. Čez pet dni so skupaj s partizansko vojsko prišli v osvobojeno Ljubljano in Kidrič je nagovoril zbrane prebivalce na ulicah.

Vlada se je sicer najprej ukvarjala predvsem z oskrbo večjih mest s hrano, vzpostavljanjem prometnih povezav, vračanjem izgnancev ter razširitvijo civilne oblasti na vsa slovenska etnična ozemlja, ki jih je zasedla jugoslovanska vojska. Najpomembnejše politične odločitve pa je na celotnem jugoslovanskem ozemlju sprejemalo vodstvo komunistične partije. Narodna vlada je odstopila leta 1946, po sprejetju ustave.

Praznovanje zagrenjeno zaradi krize
So pa datum njene ustanovitve v občini Ajdovščina razglasili za občinski praznik. Župan Marjan Poljšak je občanom v poslanici zapisal, da je letošnje praznovanje zagrenjeno zaradi še povečanega sesuvanja gospodarstva v občini. A verjame, da se vsi spomnijo lastnosti prednikov, ki niso obupali, ko so bile razmere še hujše, na primer ob italijanski in nemški okupaciji.

"Še bolj bomo oblikovali medsebojno razumevanje, sodelovanje, solidarnost in skupnost med nami. Tudi čustva za obstoj slovenskega naroda in za pravice delovnih ljudi bomo še poglobili. Tako ojačani z zavestjo in občutenjem skupnosti bomo skupaj z ostalimi po Sloveniji poiskali izhode iz krize, da se ponovno oblikuje politika in družbeni sistem, ki bo ljudem dajal možnost poštenega dela in poštenega zaslužka, mladim pa možnost oblikovanja družin z otroki," je poudaril.