Občina si na vse kriplje in pretege prizadeva od Marine Portorož pridobiti zemljišča v Parku Sonce. Foto: Radio Koper
Občina si na vse kriplje in pretege prizadeva od Marine Portorož pridobiti zemljišča v Parku Sonce. Foto: Radio Koper
Spor okoli parka Sonce v Luciji

Piranska občina in Marina Portorož sta danes namreč opravili predajo dela zemljišča v parku, ki je v lasti marine in je bilo doslej v zakupu občine. Na občini so zapisali, da sta marina in občina marca 2014 sklenili zakupno pogodbo z namenom ureditve večjega osrednjega parka v Luciji, marina pa je nato julija lani enostransko in brez obrazložitve pogodbo odpovedala. Vse od takrat do dogovora z marino še ni bilo.

.
Najprej so predlagali zamenjavo zemljišč, a predlog ni bil sprejet, nato so se poskušali dogovoriti o odkupu zemljišč, a so bila razhajanja v ceni, tako na občini, prevelika: "Marina Portorož je za to zemljišče najprej zahtevala 3,63 milijona evrov brez DDV-ja in še vedno vztraja pri ceni, višji od 100 evrov za kvadratni meter parkovnih površin, kar je po našem mnenju občutno preveč."

Na mizi prav vse možnosti
Glede možnosti, da bi marina odstranila drevesa in omejila dostop do parka, pa so na občini opomnili, da so lani sprejeli sklep o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) Park Sonce. Če do sprejetja OPPN-ja ne bo dogovora o odkupu zemljišč, bo načrt občini omogočil začetek razlastitvenega postopka.

"Dejstvo, da je Marina Portorož začasno prevzela posest nad svojimi zemljišči v Parku Sonce, torej nikakor ne pomeni, da bo Lucija trajno izgubila svoj priljubljeni park," poudarjajo na občini.

V Piranu so seznanjeni s tem, da marina razmišlja tudi o prodaji zemljišča tretji osebi, čemur občina ne nasprotuje, "seveda pa bi se ob morebitnem postopku prodaje Občina Piran morala odločiti o uveljavitvi predkupne pravice". Marini Portorož so ponudili tudi komercialni zakup teh zemljišč, a v tem trenutku dogovora o tem še niso dosegli, so še pojasnili na občini.

Spor okoli parka Sonce v Luciji