Direktor Javne agencije za varnost prometa je poudaril, da so table, ki voznikom prikazujejo njihovo hitrost, učinkovit način umirjanja prometa. Foto: BoBo
Direktor Javne agencije za varnost prometa je poudaril, da so table, ki voznikom prikazujejo njihovo hitrost, učinkovit način umirjanja prometa. Foto: BoBo

Direktor agencije Igor Velov je ob tem dejal, da so merilniki hitrosti prijazen način opozarjanja voznikov, saj ne vključujejo kaznovanja. "Vozniki ob napisu na tabli začnejo tudi razmišljati o hitrosti svoje vožnje in možnih posledicah." Velov je ob tem dejal, da se je uporaba prikazovalnikov zelo povečala, s tem pa tudi varnost na odsekih, kjer so nameščeni.

Župan občine Hoče - Slivnica Marko Soršak je povedal, da so prikazovalniki zanje pomembni, tudi občani opažajo, da imajo pozitiven učinek na hitrosti voznikov. "Če se postavite ob na novo postavljen prikazovalnik, lahko sami vidite, da učinkuje. Večina voznikov prilagodi hitrost na omejitev," je dejal Soršak in dodal, da prejemajo vse več pobud za nove prikazovalnike.

V občini Grosuplje, ki je danes prav tako prevzela prikazovalnik, so našli še en učinkovit ukrep za zmanjševanje hitrosti vožnje pred šolami. Kot je pojasnil direktor grosupeljske občinske uprave Dušan Hočevar, so pretekli teden semafor pred podružnično šolo Šmarje - Sap poskusno nastavili tako, da ves čas sveti rdeča luč. Merilnik hitrosti na semaforju meri hitrost vsakega voznika in le tistim voznikom, ki se semaforju približujejo s hitrostjo, nižjo od 40 kilometrov na uro, se prižge zelena luč.

Agencija prikazovalnike prejme brezplačno od proizvajalcev in jih posreduje v uporabo občinam, ki se potem odločijo za morebiten nakup. "Pred tremi leti smo začeli ta projekt. Vsako leto k sodelovanju povabimo tako ponudnike merilnikov hitrosti kot občine. Občine ugotovijo, da to pozitivno vpliva na prometno varnost in se po enem letu praviloma odločijo tudi za nakup prikazovalnikov," je pojasnil Velov.