V zakonodajo naj bi bile uvedene posodobitve predpisov za kratkoročne oddaje nepremičnin turistom, ki jih omogoča spletni servis AirBNB. Foto: BoBo
V zakonodajo naj bi bile uvedene posodobitve predpisov za kratkoročne oddaje nepremičnin turistom, ki jih omogoča spletni servis AirBNB. Foto: BoBo
false
Od začetka lanskega leta je bilo na spletni strani predlagam.si objavljenih skoraj tisoč predlogov, natančneje 996. V obravnavo pristojnim organom je bilo sicer poslanih kar 531 predlogov, takšnih, ki so na glasovanju dobili zadostno podporo. Foto: MMC RTV SLO

- 2009 (od 11.11.): 277

- 2010: 782

- 2011: 677

- 2012: 1525

- 2013: 1042

- 2014: 820

- 2015: 650

- 2016 (do 28.6.): 346
false
Med izbranimi predlogi je bila tudi oddaja presežkov hrane v institucijah javnega sektorja humanitarnim organizacijam. Foto: EPA

Slovenski oblastniki morda le niso tako nedojemljivi glede predlogov ljudstva o tem, kaj bi morali spremeniti, prirediti ali uvesti. Čeprav to poteka zelo počasi.

Konec prejšnjega desetletja, natančneje novembra 2009, je vlada, ki jo je vodil zdajšnji predsednik republike Borut Pahor, skušala vzpostaviti pristnejši stik z državljani prek spletne strani predlagam.vladi.si, na kateri lahko državljani predstavijo svoje predloge, kako odpraviti številne težave, tegobe in nesmisle, s katerimi se vsakodnevno srečujejo. Ali pa predstavijo svojo idejo, ki bi jo morda veljalo uresničiti.

Za spletno stran skrbi vladni urad za komuniciranje (Ukom), ki je obstoječi vladi dal pobudo, da se predlogom državljanov nameni več pozornosti. V prvih petih letih je namreč le poldrugi odstotek od več kot 1500 predlogov, ki so bili ocenjeni kot primerni za obravnavo na ministrstvih in drugih vladnih službah, naletel na pozitiven vladni odziv.

Med predlogi, ki so bili pozneje deležni pozitivnega odziva vlade, je bilo, denimo, znižanje stopnje DDV-ja za otroške pralne plenice ali ukinitev tehničnih pogojev za oprostitev plačila letnih dajatev za vozila za prevoz invalidov, kjer so bila sprva oproščena le vozila, katerih prostornina motorja je bila manjša od dveh litrov.

Vlada je nato v začetku lanskega leta sprejela odločitev, da bo odbor za državno ureditev in javne zadeve enkrat mesečno obravnaval predloge, objavljene na predlagam.vladi.si, ki jih bodo izbrali v Ukomu, ter odločil, ali so zanimivi za vključitev v slovensko zakonodajo.

Tisoč predlogov v letu in pol
Od začetka lanskega leta je bilo na spletni strani predlagam.si objavljenih skoraj 1000 predlogov, natančneje 996. Nekateri med njimi se zdijo popolnoma upravičeni, za nekatere pa se zdi precej utopično, da bi bili uslišani. Takšni predlogi so, denimo, prepoved splava, uvedba evtanazije in zapoved obvezne volilne udeležbe. V obravnavo pristojnim organom je bilo poslanih kar 531 predlogov, takšnih, ki so na glasovanju dobili zadostno podporo.

Ukom izbral 19 predlogov
Od lanskega februarja naprej je po podatkih Ukoma odbor za državno ureditev in javne zadeve obravnaval 19 predlogov.

"Odbor je obravnaval in pristojnim ministrstvom naložil nadaljnjo proučitev možne implementacije za vseh 19 predlogov. Obravnava štirih je bila kasneje zaključena na osnovi pojasnil pristojnih ministrstev, da implementacija ni možna oziroma strokovno ni sprejemljiva. Pri 12 predlogih so se pristojna ministrstva zavezala, da bodo predloge implementirala, pri dveh predlogih pa se še vedno proučuje smotrnost oziroma možnost implementacije. Pri predlogih "Omogočanje preplačila prispevkov" in "Transparentnost poslovanja upravnikov večstanovanjskih stavb" pa bosta pristojni ministrstvi našli drugo rešitev, ki bo ustrezno naslovila problem, ki ga predloga izpostavljata," so rezultat obravnave predlogov na odboru za državno ureditev pojasnili na Ukomu.

V zakonodajo so bili oz. še bodo po navedbah Ukoma vključeni predlogi omejevanja popivanja mladoletnikov, (kaznovanje staršev, višje cene alkohola), parkirni prostori javne uprave (ukinitev brezplačnega parkiranja), posodobitev predpisov za kratkoročne oddaje nepremičnin turistom (AirBNB), enotno elektronsko podpisovanje, oddaja presežkov hrane v institucijah javnega sektorja humanitarnim organizacijam, izdaja vozniškega dovoljenja za slabovidne za daljše obdobje (veljalo bi najmanj 20 let), souporaba avtomobilov javne uprave (vsi javni uslužbenci naj bi se na službenih poteh skušali prevažati po sistemu prevoz.org), deponirana generalna pooblastila (deponirana pooblastila za pravnike na sodiščih), prilagoditev splošnih vprašanj, ki jih sodišče uvodoma zastavi priči pri zasliševanju (zakaj je treba navesti ime očeta?), dolžnost preživljanja staršev in Zoisova in državna štipendija (predhodno odpovedovanje državni štipendiji).

Odbor je zavrnil štiri predloge, in sicer skrajšan test CPP-ja ob podaljšanju vozniškega dovoljenja, uzakonitev skupinske tožbe, pooblastilo policiji in redarski službi na parkiriščih trgovskih centrov ter prostovoljno darovanje organov po smrti.

Pristojna ministrstva pa še proučujejo poslovanje ZZZS-ja in povračila za nakup medicinskih pripomočkov (povračilo za nakup cenejše medicinske opreme, kot jo kupuje zdravstvena blagajna) in možnost overitev kopije uradnih dokumentov tudi v angleškem jeziku.

Predlogi, ki so jim prisluhnila ministrstva
Odbor za državno ureditev pa ni edino sito, ki odloča, kateri predlogi bodo obravnavani. Na 13 predlogov izmed 531, ki so šli v nadaljnjo obravnavo, so se pozitivno odzvala tudi pristojna ministrstva.

Predlogi, ki so doživeli odziv ministrstev, pa so bili: Nevarna jakost glasbe v nočnih klubih in diskotekah; Ohranitev krajine in kulturne dediščine (strožji pogoji pri podobi stavb in barv fasad), 3-mesečni odpovedni rok javnih uslužbencev; Strokovni nadzor nad programom otroške srčne kirurgije; Štipendije (državna in Zoisova štipendija); Ureditev odgovornosti – Zakon o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami; Ukrepi za zmanjšanje hrupa in emisij na območju severne ljubljanske obvoznice (prepoved tovornega prometa); Uvedba strožjih predpisov za varstvo pred hrupom; Prepoved veriženja podjetij; Gradbena dela vse dni v tednu; Referendum 20. 12. 2015; Mini blagajne na FURS naj podpirajo tudi tiskanje z malimi termičnimi tiskalniki; Črtanje diskriminacije žensk pri delu v rudnikih.


- 2009 (od 11.11.): 277

- 2010: 782

- 2011: 677

- 2012: 1525

- 2013: 1042

- 2014: 820

- 2015: 650

- 2016 (do 28.6.): 346