Namesto bronastih kipov so na podstavke postavili kamnite plošče z vklesanimi podobami poveljnikov. Foto: Jože Žura
Namesto bronastih kipov so na podstavke postavili kamnite plošče z vklesanimi podobami poveljnikov. Foto: Jože Žura

Na pobudo generala Lada Kocjana iz skupnosti borcev 7. korpusa so leta 1995, ob 50-letnici konca 2. svetovne vojne, na Bazi 20 postavili alejo spomenikov vrhovnim poveljnikom partizanskih odredov Slovenije.

Na kamnitih podstavkih so bili bronasti doprsni kipi Franca Leskovška - Luke, Ivana Mačka - Matije, Franca Rozmana - Staneta in Dušana Kvedra - Tomaža nedotaknjeni 20 let.

Maja lani pa so nepridipravi v zavetju noči odtrgali bronaste kipe in jih odpeljali neznano kam - po vsej verjetnosti so jih prodali kot kovino. Policija do zdaj storilcev še ni odkrila.

Zdaj stojijo kamnite plošče
V manj kot letu dni so na pobudo Lada Kocjana in novomeškega združenja borcev za vrednote NOB-ja spomenike obnovili. Namesto bronastih kipov so na podstavke postavili kamnite plošče z vklesanimi podobami poveljnikov.

Na proslavi pa bodo iz petih spominskih partizanskih čet - Gorjanska, Duletova, Novomeška, Slobodanova in Pod svobodnim soncem -, ki sodelujejo na borčevskih proslavah po vsej Sloveniji, ustanovili spominski 1. dolenjski partizanski bataljon. V bližini Baze 20 v zapuščeni vasi Gorenja Topla Reber je bil namreč marca 1942 ustanovljen 1. dolenjski partizanski bataljon.